Primarul Cosmin Necula și conducerea Spitalului Județean Bacău s-au întâlnit cu Ministrul Sănătății, Sorina Pintea
Șantierul Spitalului Municipal Bacău e pe cale să ia sfârșit. Marți, pe 2 mai, primarul Cosmin Necula, directorul Spitalului Județean de Urgență Bacău, Adrian Popa, și directorul medical al unității medicale, dr. Raluca Ioana Dinu, au avut o întrevedere cu Sorina Pintea, Ministrul Sănătății. Întâlnirea a vizat tocmai finalizarea lucrărilor la Spitalul Municipal, care va funcționa după un nou proiect al administrației locale. Practic, odată cu terminarea acestui obiectiv se va vorbi în Bacău de o singură structură spitalicească, ce include actualul Spital Județean de Urgență, dar și Spitalul Municipal, într-un complex spitalicesc ce se va numi Spitalul de Urgență „Sf.Maria” Bacău. De altfel, la discuțiile cu ministrul Pintea, autoritățile locale au prezentat tocmai acest proiect de funcționare complementară a Spitalului Municipal cu Spitalul Județean de Urgență, urmare a unui protocol încheiat între Consiliul Local și Consiliul Județean încă de anul trecut. A fost prezentat, totodată, și un studiu amănunțit elaborat de Școala Națională de Management Sanitar în acest sens. Toate acestea pentru că, practic, mai este nevoie doar de avizul Ministerului Sănătății astfel încât să poată fi scos la licitație restul de lucrări rămas de executat.
„Odată primit acest aviz din partea Ministerului Sănătății, lucrările vor fi realizate pornind de la principiile de funcționare complementară trasate de experții Școlii Naționale de Management Sanitar. Administrația pe care o conduc are, prin urmare, un plan concret cu Spitalul Municipal, unul care să conducă la servicii medicale mai bune pentru toți cetățenii și, implicit, la vieți salvate.”
Cosmin Necula, primarul Bacăului
S-a preluat un șantier părăsit
Istoria acestui proiect e lungă și alambicată. Construcția Spitalului Municipal a început acum mai bine de 10 ani, mai exact în septembrie 2007, pe vremea administrației Stavarache. În august 2014, Primăria a reziliat contractul de execuție a lucrărilor, după ce firmele care câștigaseră contractul au intrat în insolvență. De atunci, construcția a rămas în conservare, iar șantierul a fost abandonat. Se vorbea la acea vreme că lucrarea era efectuată în proporție de 75%.
După alegerile din 2016, noua administrație a preluat obiectivul de la reprezentanții societății Integrine, liderul asocierii de firme care au lucrat la spital, și a expertizat lucrările, pentru a evalua ce mai trebuie făcut. După mai bine de jumătate de an, s-a reușit, prin instanța de judecată, să se preia obiectivul de investiții prin executorul judecătoresc de către administrația actuală. Anul trecut, Primăria Bacău a inițiat o nouă acțiune în instanță prin care cere peste 39 milioane lei de la asocierea de firme care a lucrat la șantierul Spitalului Municipal, cu titlul de prejudiciu pentru neexecutarea lucrărilor conform contractului. În toamna lui 2017 s-a recepționat și studiului privind funcționarea complementară a celor două spitale, document realizat de Școala Națională de Management Sanitar, iar anul acesta s-a actualizat proiectul, de către firma de arhitectură ce a realizat proiectul inițial, în acord cu studiul elaborat de Școala Națională de Management Sanitar. Mai urmează obținerea avizelor din partea instituțiilor de resort, precum și de la Ministerul Sănătății.
Clădirea Spitalului Municipal are cinci etaje, iar în structură sunt prevăzute 9 secții, întinse pe 23.000 de metri pătrați, și două laboratoare. La etajul 1 sunt prevăzute șase săli de operație, iar la parter vor funcționa un ambulatoriu, o zonă de spitalizare de zi, imagistica și cabinetele medicale. Aici ar urma să lucreze 600 de persoane și să fie 300 de paturi de spitalizare.
Bani grei
Pentru construcția Spitalului Municipal, Bacăul a primit în 2007, de la Guvernul Tăriceanu, 5 milioane de lei. Ulterior, după ieșirea PNL de la guvernare, investiția a continuat, însă pe finanțare din bugetul local. Astfel, în 2009 municipalitatea de atunci a contractat un credit de 15 milioane de euro, iar un an mai târziu, încă unul de 5 milioane de euro. În 2014, Guvernul Ponta a acordat Primăriei Bacău alte 10 milioane lei, din Fondul de rezervă, în vederea finalizării obiectivului spitalicesc. Conform proiectului inițial, construcția Spitalului Municipal trebuia terminată în 18 luni.
Aparate nefolosite
Și acum, după atâta timp, prin nedarea în funcțiune a acestui spital, nici aparatele primite de la Ministerul Sănătății pentru această investiție nu sunt folosite. Și vorbim de dotări de alte sute de mii de lei – RMN și CT, care au fost instalate printre primele în clădire, la fel ca și alte aparate de imagistică. Mai sunt și alte dispozitive medicale ținute într-un spațiu, sub lacăt. Potrivit Direcției de Sănătate Publică, valoarea totală a aparatelor achiziționate pentru Municipal (de la cele mai complexe, până la aparatură de electrochirurgie, ventilatoare, ecografe performante, EKG-uri, analizatoare, paturi electrice de reanimare, incubatoare, mese și cărucioare) este de circa 7,8 milioane de lei. Se vorbește totuși că aparatura va putea fi actualizată cu noi softuri, în momentul în care va fi pornită, și că este în garanție, chiar dacă unele echipamente au fost achiziționate cu ani în urmă, ultimele tocmai în 2010.