6 noiembrie 2024

Un nou pachet de baza in serviciile medicale

Bugetul pentru medicina de familie in 2014 va constitui 9 la suta din Fondul National de Asigurari Sociale de Sanatate, promite ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Asta in conditiile in care serviciile din acest sector vor fi diversificate prin noul pachet de servicii medicale de baza.

Deciziile privind noul pachet de servicii medicale de baza au fost luate in conditiile in care, a explicat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, in prezent pacientul merge la spital pentru orice, chiar daca anumite afectiuni pot fi tratate la medicul de familie sau in ambulatoriu. In plus, costurile vor fi mai mici, iar medicilor de familie li se da posibilitatea sa acorde o gama mai larga de servicii. De asemenea, va creste si numarul serviciilor acordate in ambulatoriul de specialitate.



Consultatii in functie de numarul de imbolnaviri noi

Noul pachetul de baza nu este gândit pe persoana sau pe numar de consultatii, ci pe episoade de ingrijire. Un episod de ingrijire inseamna suma consultatiilor si serviciilor de care este nevoie pentru ca pacientul sa fie tratat sau, daca e vorba de o boala cronica, sa tina boala sub control si sa nu permita agravarea. Astfel, pentru fiecare episod nou aparut, adica pentru fiecare imbolnavire, pacientul primeste un set de servicii.

Cineva care, de exemplu, se imbolnaveste de trei ori intr-un an, in episoade diferite, va primi de trei ori serviciile medicale, pentru fiecare caz in parte sau ori de câte ori este nevoie. Pentru rezolvarea unei probleme de sanatate nou aparute, respectiv un diagnostic nou de boala acuta, se anticipeaza ca sunt suficiente, in medie, doua-trei consultatii la medicul de familie. De asemenea, in cazul in care este necesar, la acestea se pot adauga pâna la trei consultatii pentru aceeasi problema la medicul specialist, precum si câte un set de investigatii si proceduri tintite, atât la recomandarea medicului de familie, cât si a specialistului.

Pachet prevazut in acordul cu FMI

Pentru toti pacientii inscrisi pe liste, medicul de familie va trebui sa acorde consultatii de preventie astfel incât persoanele cu risc de boala sa fie depistate din timp si consiliate sau investigate in functie de afectiune. Pachetul de baza se afla in dezbatere publica pâna la 1 noiembrie. El este primul document de acest fel adaptat bugetului estimat pentru 2014. Realizarea pachetului este prevazuta in acordul cu Fondul Monetar International.

Potrivit statisticilor oficiale, 40 la suta dintre cazurile internate in spital ar putea fi tratate in ambulatoriul de specialitate (policlinica), ar putea fi internate in sistemul spitalizare de zi sau tratate la medicul de familie. In aceste conditii, in pachetul de baza vor figura acele afectiuni pentru care, prin serviciile prespitalicesti existente, cazurile nu se pot rezolva. In cazul pacientilor care nu se prezinta la control, prin pachetul de baza, asistentul medical comunitar va constitui veriga intre acestia si medicul de familie.

Expertii Ministerului Sanatatii au identificat peste 300 de diagnostice pentru care ar trebui redusa gradual internarea, printre care: infectia intestinala bacteriala si virala nespecificata, scabia, hepatita cronica C, rujeola si rubeola fara complicatii, sifilisul, anemia, malnutritia, pneumonia virala, astmul, gastrita, hepatita alcoolica si pancreatita cronica provocata de alcool, bataturile, urticaria, infectia tractului urinar, sciatica, colecistita cronica, gusa si hipertensiunea arteriala, aceasta din urma fiind boala care, in prezent, aglomereaza sectiile de Medicina Interna in procent de peste 60 la suta.

“Este vorba despre un pachet de baza necesar. Din pacate este un pachet mai putin bun decât credeam noi, pentru ca vorbim de o finantare deficitara, asa cum a fost intotdeauna in România. Dar, pe de alta parte, lucrul bun este ca daca va fi scos asa cum se vorbeste atunci va fi garantat pentru orice pacient, in orice moment al anului, in orice zona a tarii s-ar intâmpla problema de sanatate al asiguratulu in cauza. Este important ca sunt drepturi clare, nu numai lucruri frumoase scrise pe hârtie.”
dr. Rodica Tanasescu, presedinte al Societatii Nationale de Medicina Familiei

“Pachetul minimal este mult mai putin din ce se ofera acum, dar, in schimb, este un pachet sincer. O sa intre in circuit cu foarte mare greutate, pentru ca totul tine de bani.”
dr. Catalin Andriescu, presedinte Asociatia Medicilor de Familie Bacau




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014