15 ianuarie 2025

Un nou inceput studentesc

Cele doua universitati bacauane si-au deschis portile pentru anul universitar 2011-2012

A inceput un nou an universitar 2011-2012. Studentii bacauani, alaturi de profesorii lor, au calcat cu emotii in salile de curs unde, pentru fiecare, va fi un nou inceput. Un inceput marcat de schimbari legislative in functionare, un an universitar cu mai putini studenti inscrisi la studii, dar care va schimba intr-un fel viata tuturor. Ambele universitati bacauane si-au deschis ieri portile, pentru toti cei care au ales sa-si continue studiile atat cele de licenta, cat si cele de master.



Cu bune si cu rele, cu modificari legislative, cu un numar mai mic de studenti fata de anii anteriori, cu finantari afectate de criza, universitatile si-au deschis portile pentru cei care au ales sa-si continue studiile. La Universitatea "George Bacovia", festivitatea de deschidere a inceput la ora 10.00, in Aula Moldova, devenita neincapatoare pentru studenti, profesori, invitati si colaboratori. Cuvantul de deschidere a apartinut rectorului unitatii de invatamant, prof.univ.dr. Dumitru Bontas. "Uram tuturor bun venit, in cea de-a 20-a festivitate de deschidere a universitatii noastre, succes in tot ceea ce doriti sa realizati intr-o cariera pe acest pamant. Nu spun neaparat in Bacau sau in Romania, ci pe pamant, pentru ca vorbim de conceptul unei dezvoltari durabile. Si dezvoltarea durabila se ocupa de oameni, inainte de orice. Aveti posibilitatea sa invatati in universitatea noastra tot ce poate invata un student in orice universitate din intreaga lume, in era moderna a internetului. Aveti acces astfel la orice biblioteca a lumii, la orice carte, la orice program din orice tara conectata la aceasta retea infinita", a precizat prof.univ.dr. Dumitru Bontas. Au fost prezenti si reprezentanti ai autoritatii locale, prefectul Bacaului, Constantin Scripat, vicepresedintele Consiliului Judetean – Dumitru Braneanu, iar invitat de onoare la sarbatoarea bacovienilor a fost conf.univ.dr. Gabriela Raveica, prorectorul Universitatii "Vasile Alecsandri" Bacau.

"Gaudeamus" si la "Alecsandri"

Si la Universitatea "Vasile Alecsandri" Bacau, "Graudeamus" s-a auzit pentru cei peste 5.800 de studenti, care au participat alaturi de profesori, invitati (printre care Maricica Cosa – vicepresedinte CJ Bacau, Dragos Luchian – viceprimarul Bacaului, dr. Adrian Cotirlet – managerul Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti si gen.de brigada Mihai Simionescu – inspector sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta) si asistenti la festivitatea de deschidere in cel de al 51-lea an universitar de stat bacauan. "In numele Senatului universitatii noastre vreau sa felicit in primul rand bobocii pentru ca au optat sa-si continue studiile la Universitatea de Stat «Vasile Alecsandri» Bacau, care incearca sa tina pasul cu universitatile nationale si internationale, care cauta sa-si imbunatateasca tot timpul calitatea in educatie si in cercetare", a spus in deschidere prof.univ.dr.ing. Valentin Nedeff, rectorul Univ. “V.Alecsandri” Bacau. In acest an universitar, la Universitatea "Vasile Alecsandri" au fost inscrisi 2.210 de studenti boboci, din care peste 500 la studii de master si doctorat. Unul dintre ei, Alina Toader, a avut onoarea de a reprezenta in preziudiu toti debutantii care isi incep acum o noua viata – cea de student. "Cu totii ne dorim sa avem un an plin de reusite. Fie ca aceasta noua etapa in care am intrat sa ne deschisa noi orizonturi, noi sperante si, nu in ultimul rand, noi reusite", a declarat. In Universitatea "Vasile Alecsandri" se studiaza in cinci facultati, Facultatea de Inginerie, Facultatea de Litere, Facultatea de Stiinte ale Miscarii, Sportului si Sanatatii, Facultatea de Stiinte si Facultatea de Stiinte Economice, la care se adauga Facultatea de Stiinte ale Educatiei, de pregatire a personalului didactic.

Emotii pentru toata lumea

Emotii au fost pentru toti, dar mai ales pentru cei care acum au pasit pentru prima oara pragul unei unievrsitati. "Mi-am dorit mult sa fac Dreptul si am ales Universitatea «G.Bacovia». Consider ca imi ofera tot ce am nevoie pentru a face o cariera in acest domeniu", ne-a marturisit Mihai Vlad Chelmus, student anul I venit in Bacau din Comanesti. "Sunt emotii, e normal. Chiar daca sunt in an terminal, anul III, am emotii pentru ca voi sustine in acest an si licenta. Oricum «Bacovia» ramane o universitate de top care ofera studentilor sai o educatie de calitate si o buna pregatire pentru viitorul nostru, al tinerilor", a spus si Emilia Vamanu, studenta anul III la Finante, Banci in cadrul aceleasi universitati. "Eu am muncit un an intreg sa-mi strang banii necesari pentru a ma putea sustine financiar la facultate. Mi-am dorit mult sa fiu student si acum abia astept sa incep cursurile. E un vis implinit", ne-a spus bucuros si Florin Drogeanu, student anul I, Kinetoterapie, la Univ."V.Alecsandri". "Sper sa fie bine pentru toti, sa fie un an plin de succese si reusite. Suntem pregatiti si entuziasmati", ne-a precizat si Andreea Patrasc, studenta la aceeasi universitate, in anul IV, la Facultatea de de Inginerie Biochimica. Semestrul I al anului universitar 2011-2012 se va încheia în luna ianuarie, cand studentii vor trece prin emotiile primei sesiunii de examene din acest an.

Anul universiar a inceput la Universitatea "George Bacovia" cu 1.700 de studenti, din care 400 de debutanti atat pe studiile de licenta, cat si cele de master. Aici functioneaza trei facultati, de Finante si Contabilitate, de Drept si Administratie, de Management si Marketing, iar oferta educationala este la fel ca si in anii precedenti, atat pe programe de licenta, cat si de master.

Cu ocazia festivitatii de deschidere, profesorii universitari doctori Dumitru Bontas si Willi Pavaloaia au primit, prin hotararea Senatului Universitatii "George Bacovia", titlul onorific de profesor emerit pentru excelenta in activitatea didactica si de cercetare cu ocazia implinirii varstei de pensionare.

Ce modificari legislative aduce noul an universitar
– studentii beneficiaza de asistenta medicala si psihologica gratuita in cabinete medicale si psihologice universitare
– decanii vor fi alesi prin concurs public, organizat de catre rectorul universitatii
– rectorul se stabileste prin concurs, in baza unei metodologii aprobate de Senatul universitar
– durata mandatului de rector este de patru ani si se pot exercita doar doua mandate.
– personalul didactic si de cercetare se pensioneaza la implinirea varstei legale de pensionare, de 65 de ani, cu posibilitatea de continuare a activitatii didactice pana la implinirea varstei de 70 de ani.
– plagiatul este aspru sanctionat
– se interzice ocuparea oricarui post de conducere, in cadrul aceleiasi facultati, de catre sot, sotie, rude si afini, pana la gradul al III-lea, inclusiv.
Roxana Neagu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img