15 noiembrie 2024

Bucuria unui nou inceput

Debut in forta a noului an scolar. Aglomeratie in trafic, oras care a prins viata, zâmbete, flori. A sunat primul clopotel. Elevii si profesorii au raspuns cu totii „prezent”. Sunt in total circa 100.000, in tot judetul. Forforta specifica unui nou inceput de an scolar s-a simtit peste tot. Au fost si festivitati de deschidere scurte, concise, discursuri rapide. Noul an scolar si-a deschis portile. Si odata cu el incep noi vise, se contureaza idealuri.

Se fac planuri, inca se mai lucreaza la orare, manualele nu sunt suficiente, nu toate scolile au autorizatii sanitare, catedrele nu sunt ocupate in intregime. Dar a inceput scoala! Primaria Bacau si SC Transport Public au promovat impreuna un proiect si au venit acum, in fata elevilor, cu o noua facilitate: in premiera pentru orasul nostru, elevii vor beneficia, in acest an scolar, de transport gratuit. A sunat din nou clopotelul! Au fost emotii, flori, soare, revederi, felicitari. Ieri a inceput scoala! A fost cea mai frumoasa si cea mai scurta zi… de scoala. Ce va urma, vom vedea.



La „Cuza” nu merge cu ocaua mica!

Primarul Bacaului, Cosmin Necula s-a intors la scoala. Luând-o de la zero. De la clasa zero. Sau, ca sa fim „politically correct”, de la clasa pregatitoare. La deschiderea anului scolar, edilul a venit de mâna cu fiul sau, David, „boboc” al Scolii „Alexandru Ioan Cuza”. Emotii? „Bineinteles. Mai mult eu decât el”, marturiseste, zâmbind, tatal lui David.

In clasa pregatitoare condusa de Cornelia Istoc, David Necula ii are drept colegi, printre altii, pe Mihai Palea, fiul lui Valentin Palea, managerul public al judetului si pe Ioan Alexandru Palar, feciorul parlametarului PNL, Ionel Palar. Merita urmarita campania electorala premergatoare alegerilor pentru sefia clasei. Noi vom incerca sa fim pe faza! Mai ales ca la „Cuza” nu merge cu ocaua mica! Pâna una-alta, picii au alte griji. Trebuie sa se acomodeze cu orarul, cu bancile, cu tabla si, evident, cu doamna invatatoare. Chiar, o fi greu in clasa pregatitoare? Ne raspunde Ela, care, incepând din aceasta toamna, este scolarita intr-a „intâia B” la „Cuza: „La pregatitoare e usor. Stati sa vedeti cât de greu e in clasa intâi”, se vaita, mai in gluma, mai in serios, pustoaica. Fratele Elei, Tudor a trecut in clasa a patra. Si, chiar daca nu o spune cu voce tare, el stie ca de-abia acum vine greul. Mai ales in lipsa manualelor.

_maf7453

„Intr-adevar, asteptam cu nerabdare manualele de Limba Româna si de Matematica. Deocamdata, ne consolam cu Muzica, Artele si Civica”, puncteaza invatatoarea lui Tudor, Laura Romanschi, care sintetizeaza caracteristicile clasei a patra: „Un an amestecat, iar in acest mix intra si bucuria ca la final vom incheia conturile cu invatamântul primar, dar si tristetea ca ne vom desparti de o perioada importanta din viata noastra. Este un an incarcat, cu materii noi si cu un volum de munca mare, dar, fara indoiala, un an frumos”.

In urma cu fix un an, Carla si Otilia incepeau clasa a patra; chiar, când s-a dus anul? Când- necând, uite s-a dus. Acum fetele noastre sunt in primul an gimnazial. Cum va fi? „Sincer, nu stiu”, ridica din umeri Otilia. „Ba eu stiu: fain”, zâmbeste Carla, care parca a uitat de emotii. N-a uitat, insa, doamna director Doinita Sârbu, care tine sa citeasca de pe o foaie cuvântul de deschidere: „Asa fac in fiecare an; e din cauza emotiilor”.

A inceput scoala! Si numaratoarea inversa pâna la prima vacanta. (Dan Sion)

Dupa pokemoni la Scoala Spiru Haret

rzv_7802

Ceremonia de incepere a noului an scolar s-a incheiat la Scoala Spiru Haret, insa in curte au mai ramas copii. Un grup de fetite se strang in centrul terenului de sport sa se joace. Una dintre ele il are pe Pikachu, cel mai cunoscut pokemon, pe care il plimba prin curtea scolii, fara indoiala, ca sa-i arate noul loc de joaca.

rzv_7811

Alaturi, un grup de baieti se strang in jurul unuia cu un ditamai telefonul mobil care le explica extrem de serios niste chestiuni cat se poate de intersante, judecand dupa modul in care este privit de ceilalti copii. La un moment dat, ridica telefonul in sus si striga: Acum sa vanam pokemonii! Si pleaca impreuna cu ceilalti colegi catre intrarea in scoala, unde, se pare, aparuse un pokemon.

Jandarmii, alaturi de elevi

arte1

Jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bacău au fost prezenţi la manifestările de deschidere a anului şcolar în instituţiile de învăţământ preuniversitar de pe raza localităţilor Bacău, Oneşti, Moineşti, Comăneşti, Buhuşi, Tg. Ocna, Slănic-Moldova şi Podu Turcului, unde şi în cursul acestui an vor participa la menţinerea ordinii şi liniştii publice în zona acestora.

Elevii s-au familiarizat cu prezenţa jandarmilor în zona instituţiilor şcolare sau adiacente acestora, care au misiunea să asigure climatul de siguranţă civică, să prevină şi să combată fenomenul contravenţional sau penal, astfel încât procesul de învăţământ să nu fie tulburat.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bacău va continua în şcoli acţiunile preventiv educaţionale, fiindu-le prezentate elevilor diverse aspecte prevăzute în legislaţia actuală pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, articole din Codul Penal şi unele aspecte pentru prevenirea delicvenţei juvenile, a violenţei domestice, absenteismului şcolar, precum şi a consumului de droguri şi alcool.

Jandarmeria Bacău adresează tuturor elevilor succes în noul an de învăţământ.

Colegiul „Karpen”

Zarva mare si in curtea Colegiului Tehnic de Comunicatii „N.V. Karpen”, luni dimineata. A inceput scoala! Si ca peisajul sa fie complet, o gâsca si un gânsac se plimbau galagiosi pe alei. La câtiva metri distanta, un sosoi lua masa copios in iarba. Necuvântatoarele proveneau din micuta gradina zoologica, asa cum ii spun cei de la Karpen, dar dupa specii (am mai vazut niste capre si am auzit cântecul unui cocos), seamana mai mult a microferma. Indiferent ce e, prezenta animalelor este binevenita, mai ales in rândul copiilor de gradinita.

Si daca eram la capitolul enumerari, sa trecem sa numaram si … bobocii. Vom incepe cu cei de la gradinita unde sezonul acesta vor fi 67 de copii impartiti in trei grupe: una cu program normal si doua cu program prelungit. In clasa a IX-a, anul acesta vor studia 375 de elevi in 13 clase: 9 clase de liceu (259 elevi) si 4 clase de scoala profesionala (116 elevi).

Viata de liceu

Anul acesta, toti bobocii de a IX-a au respectat cerintele profesorilor si au fost prezenti la festivitatea de deschidere imbracati in uniforme. Nu acelasi lucru se poate spune despre elevii de la clasele mai mari, care au ales sa vina in prima zi de scoala foarte relaxati si imbracati… ca la club. Freze care mai de care, tricouri inscriptionate fistichiu, doua accesorii de nelipsit – ochelarii de soare si telefoanele mobile, cam de ultima generatie.

Asta in rândul baietilor. Fetele…ca fetele. Coafate, rujate, cu cercei generosi, ce sa mai!, super fete. Trebuie subliniat insa faptul ca nu erau vulgare. Viata de liceu! Dupa vreo jumatate de ceas de organizari, de alinieri pe clase si tot ce era nevoie, a inceput festivitatea de deschidere cu o mini slujba religioasa sustinuta de un sobor de preoti.

Au urmat luarile de cuvânt, intre invitati fiind prezenti Carmen Cioltan, reprezentanta Institutiei Prefectului, Cosmin Necula, primarul municipiului Bacau, si Madalin Pârâianu, consilier local si membru in Consiliul de Administratie al Colegiului „N.V. Karpen”. Dupa discursurile vorbitorilor, care au urat tuturor elevilor un an nou scolar plin de realizari, a sunat clopotelul. Bobocii de a IX-a, insotiti de profesorii diriginti, au intrat la clase pentru a se cunoaste mai bine. Elevii din clasele mai mari n-au zabovit prea mult, si, dupa ce au stabilit ce vor face mâine au mers colegial, probabil la un suc si o cafea.

Cerul de deaspupra Colegiului Tehnic de Comunicatii „N.V. Karpen” era de un albastru deschis, senin si cu doi nori albi, de decor. In vazduh se rotea un stol de berze. Se pregateau de plecare spre tarile calde. E clar: vine toamna si a inceput scoala… (Florin Stefanescu)

La Scoala “Nicu Enea” a sunat clopotelul. Binecuvântati de parintele Adrian

deschidere-scoala-nicu-enea-00

Luni, la ora 9 fix, in curtea Scolii “Nicu “Enea” s-a auzit clopotelul. Multimea de copii si parinti s-a linistit brusc, ca si cum sunetul i-ar fi vrajit. Zumzaitul nascut din incrucisarea a sute de glascioare a incetat, iar posesorii de flori si zâmbete s-au aliniat in fata profesorilor.

De fapt, a profesoarelor, caci toate sunt femei, toate tinere si frumoase, descopar eu. Eu, straina, singura care, in loc de trandafiri sau crizanteme, are o agenda! “Sunteti de la primarie?” ma intreaba o mamica. Nu e prima care crede, azi, asa ceva. “Nu, sunt de la Desteptarea.” “Aha!”, zice ea, apoi ma indeamna: “Sa o ascultam pe doamna directoare.” Sunt de acord caci directoarea, prof. Mariana Ifrim, tocmai le marturiseste parintilor ca, din acest moment, copiii devin prioritari.

“Chiar daca vacanta niciodata nu e suficienta, asteptam cu nerabdare macar prima zi de scoala, ca sa ne intâlnim cu colegii si sa povestim. Dupa aceea, mai vedem cât de nerabdatori suntem! Cert este ca prima zi de scoala e o sarbatoare. Ne-am dori sa tratati scoala ca pe un drept, nu ca pe o obligatie. Stiu ca uneori e considerata o corvoada, dar va rog sa nu uitati ca este dreptul vostru fundamental si trebuie sa-l valorificati pentru ca viata voastra viitoare depinde de felul in care va valorificati acest drept”, i-a sfatuit directoarea Maria Ifrim. Dupa ce le-a spus bun venit celor 18 bobocei de la “pregatitoare”, le-a prezentat, pe rând, pe educatoare, invatatoare si profesoare, in aplauzele parintilor si copiilor. Un moment special a fost slujba tinuta de parintele Adrian.

El i-a binecuvântat pe copii si s-a rugat Imparatului Ceresc “spre luminarea inimii”, “sporirea intelepciunii”, pentru a fi aparati de rau si pentru “a le deschide mintea spre invatatura”, iar la final le-a urat “Inceput bun!” Primii care au intrat in clasa au fost elevii din “clasa zero”, pentru care colegii dintr-a V-a au facut un pod de flori. Si-au cunoscut invatatoarea, si-au ales banca, au rasfoit manualele… A fost cea mai scurta si cea mai frumoasa zi de scoala! (Silvia Patrascanu)

Pentru Poliția Română, siguranța în mediul școlar constituie o prioritate. Astfel, polițiști de ordine publică, rutieră și prevenire acționează integrat pentru desfășurarea în siguranță a festivităților specifice deschiderii anului de învățământ preuniversitar. Aceștia se află în zona grădinițelor, a școlilor și liceelor băcăuane, asigurând ordinea publică dar și fluidizarea traficului rutier.

Începănd de astăzi, fiecare unitate de învățământ va fi inclusă în itinerariile de patrulare pedestre și auto. Totodată, la fiecare școală se vor afișa datele de contact ale polițistului de proximitate, pentru o mai buna comunicare.

Mult succes tuturor elevilor și dascălilor în noul an școlar!

Scoala “Mihai Dragan” un nume cu renume in invatamântul bacauan

p1160001

Deschiderea anului de invatamânt 2016-2017 la Scoala “Mihai Dragan” a avut loc, la cererea cadrelor didactice si a parintilor, in toate cele trei structuri ale scolii, la ora 8.30, la Scoala 9 din Gheraiesti, ora 09.15, la Scoala “Cancicov” si de la ora 10.00, la Scoala “Mihai Dragan”. Inainte de ceremonia oficiala, s-a desfasurat o slujba religioasa, ocazie ca intreaga asistenta sa spuna Rugaciunea Tatal Nostru. Anul acesta, la 1 septembrie, Scoala nr. 11, cum s-a numit la inceput, a implinit 35 de activitate, ani de importante succese ale elevilor si cadrelor didactice, devenind una dintre cele mai mari structuri de invatamânt din Bacau. Daca la inceput aici erau inscrisi 630 de elevi, in 16 sali de clasa, 3 laboratoare si 3 ateliere scoala, in 2016, in bancile celor trei structuri au luat loc 1688 de prescolari si elevi si predau 118 cadre didactice. De asemenea, de-a lungul anilor, in structura au mai fost cuprinse si Gradinita 9, Gradinita cu program prelungit “Raza de soare” si Gradinita nr. 4.

La deschiderea anului de invatamânt a participat si viceprimarul municipiului Bacau, Dragos Stefan, atât in calitate de parinte (la Gradinita “Raza de Soare, Grupa mica, a mers Sofia Maria, de 3,5 ani, iar la “Mihai Dragan”, in clasa a VI-a este Miruna Elena), cât si ca reprezentat al administratiei locale. “La deschiderea fiecarui an de invatamânt ma cuprind emotiile si sperantele intr-un an mai bun si cu rezultate foarte bune, atât pentru copiii mei cât si pentru toti elevii acestei prestigioase scoli. Felicit fosta conducere a scolii pentru activitatea foarte buna din ultimii ani, cât si noua conducere care a fost numita de la 1 septembrie, dorindu-le tuturor un an si mai bun. Ca viceprimar imi doresc sa fiu alaturi de echipa manageriala, sa sprijin scoala pentru o mai buna dotare, sa cream conditii de educatie si pregatire la nivel european. Doresc ca impreuna cu primarul Cosmin Necula si membrii ai Consiliului Local, sa facem si in celelalte scoli si licee din municipiul Bacau acelasi lucru. Trebuie sa se stie ca Educatia, Invatamântul si Sanatatea sunt prioritatile noastre pentru perioada urmatoare. La multi ani tuturor elevilor si cadrelor didactice, le doresc succese tot mai multe si consistente in noul an de invatamânt”, a spus viceprimarul Dragos Stefan.

Noua echipa manageriala de la Scoala “Mihai Dragan” este formata, de la 1 septembrie, din prof. Didi Alistar – director, prof. dr. Nicoleta Zarnescu – director adjunct si Florentina Manaila- al doilea director adjunct.
Dupa 14 ani de activitate, pe 3 iunie 1995, la propunerea prof. Eugen Budau, in cadrul unei solemnitati, scoala a primit numele profesorului, omului de cultura Mihai Dragan, remarcabil critic literar, prestigios eminescolog, editor si publicist, profesor la Catedra de Literatura româna a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, nascut la Viisoara, comuna Tg. Trotus. (Gheorghe Baltatescu)

[wonderplugin_gallery id=”671″]

Emotii pentru „bobocei” din Prajesti

scoala-prajesti-3

Scoala „Gheorghe Avramescu” din Prajesti, singura din comuna, si-a deschis portile, luni, pentru 165 de copii. Cei mai patrunsi de acest moment festiv au fost, fireste, cei 12 pusti din clasa pregatitoare. Alaturi de elevii, parinti si cadre didactice, la eveniment au fost prezenti primarul Petre Jicu si câtiva consilieri locali.

„E un moment emotionant pentru ca imi aduce aminte de anii copilariei. Din pacate, unele lucruri nu mai sunt ca atunci. Mi-as dori sa avem un numar mai mare de elevi si sa putem reduce abandonul scolar”, a marturisit edilul. Asteptarile sale se indreapta spre cadrele didactice, dar mai ales spre parinti.

„Daca parintii nu reusesc sa-l convinga pe copil ca invatatura este importanta si nu-l urmaresc de când pleaca de acasa si pâna se intoarce de la ore, problema nu poate fi rezolvata. Si cadrele didactice ar trebui sa fie mai devotate si sa munceasca din pasiune, nu doar pentru salariu. Daca nu-i insufli copilului dragoste de carte nu obtii rezultate”, a declarat primarul comunei Prajesti. (Silvia Patrascanu)

Emotii pentru 700 de prescolari si elevi ai Scolii “Dr.Alexandru Safran”

scoala-safran-1

Curtea Scolii „Dr.Alexandru Safran” a fost plina ochi de elevi cu buchete colorate de flori in mâini, parinti cu lacrimi in ochi, frati sau surori mai mari. Incarcatura emotionala a zilei a fost cu atât mai mare cu cât ziua de 12 septembrie este chiar ziua patronului spiritual al institutii de invatamânt, dr. Alexandru Safran, primul rabin al comunitatii evreilor din Bacau, fiind cel care da numele scolii inca din anul 2008. “Va invit sa pasiti in salile de clasa, cu emotiile inerente fiecarui inceput de an scolar. Va urez sa va incepeti sau sa va continuati parcursul scolar catre succes”, a transmis directorul scolii, educator Maria Zatu.

Pod de flori spre clase

Dupa binecuvântarea rostita de preotul Ioan Plescau, copiii s-au indreptat spre salile de clasa, unde ii asteptau invatatorii sau dirigintii, iar cuminti, pe banci, manualele. Cu totii au trecut pe sub un pod de flori realizat de cei mai mari dintre elevi. Acesta s-a dorit a fi un „bun venit” adresat de colegii mai mari boboceilor. 27 de „pitici isteti” s-au asezat apoi cuminti in banci, in prima lor zi la pregatitoare. Vin dupa trei ani de gradinita si au pasit cu dreptul in clasa. Doamna Radomirescu le pregatise cu migala “ecusoane, un pliant pentru informare si ceva dulce. Prima zi va fi de cunoastere, apoi intram in programul normal care presupune invatare prin joc”, ne-a spus doamna invatator.

Gradinita, intre plânsete si revederi

A fost o dimineata plina nu doar pentru scolari, ci si pentru cei mici, care de la trei ani au pasit in prima lor colectivitate: Gradinita nr. 24, structura a aceleiasi scoli. Indiferent de cât de frumos le-au descris parintii prima experienta la gradinita, nu s-a putut fara lacrimi. La grupele mici, printre copii se auzeau adesea “vreau acasa” sau “vreau la mama”, in timp ce doamnele educator faceau eforturi sa-i stapâneasca si sa-i convinga ca parintii se vor intoarce sa ii ia dupa orele de program. Acomodarea a fost mai simpla pentru copiii de la grupele mijlocii si mari, deja invatati cu rutina. (Andreea Gavrila)

Debut de an scolar in forta la „Bacovia” si „Pedagogic”

I-am gasit pe copii de la Scoala „George Bacovia” in sala de clasa, având-o in mijlocul lor pe „doamna”. Parintii se ingramadeau la intrarea in clasa, incercând sa desluseasca vorbele doamnei. „Vom continua impreuna si anul acesta, sa punem bazele invatarii. Ne asteapta noi provocari, trecem la un alt nivel de studiu si am incredere ca veti fi alaturi de copii.

Primele trei zile vor fi de acomodare, definitivam orarul, facem o serie de activitati si ne vedem sigur la o sedinta cu parintii”, a spus Alina Focsa, profesor pentru invatamânt primar. Copiii au primit o serie de manuale, iar parintii s-au ales cu lista de rechizite. Parintii s-au retras, iar cei mici au ramas in banci, impartasind impresii de vacanta cu cei din clasa.

Lasând in urma aceasta atmosfera de sarbatoare, pasii m-au purtat apoi spre Colegiul National Pedagogic “Stefan cel Mare”. Curtea unitatii de invatamânt era animata de bunici, parinti si copii, insa, cele mai multe persoane asistau la festivitatea de deschidere a anului scolar, tinuta in careu. In boxe se auzea vocea directorului Florin Lazar, care le-a vorbit celor prezenti despre scoala, despre valorile ei, despre incercari si reusite. (Ramona Ionescu)

Nici urma de boicot la Colegiul “Ferdinand I”

Colegiului National „Ferdinand I” a inceput al 149-lea an de activitate cu dreptul, in ciuda zvonurilor care anuntau un boicot al elevilor, provocat de schimbarea din functie a directorului Mirela Berza. Asa se face ca in curtea interioara a colegiului, loc traditional pentru adunarile festive, aproape nu a fost loc de atâtia profesori, parinti si, mai ales, elevi. Amfitrion a fost noul director al liceului, profesorul Nicu Harasemciuc, fost director adjunct pâna luna trecuta, când au avut loc schimbarile din invatamântul bacauan.

ferdinand-3

S-au adunat laolalta bobocii din clasa pregatitoare, plapânzi si timizi, din ciclurile primare, gimnaziale si pâna la elevii din clasele de liceu. Pentru multi dintre ei a fost bun prilej sa faca parada modei, chiar daca in colegiu exista instituita o uniforma. De aceea, directorul Harasemciuc a invitat in fata tuturor, pe scena, trei dintre elevele care au respectat regulamentul si le-a dat exemplu pentru uniforme.

De asemenea, au fost invitati pe scena si evidentiati, de catre conducerea liceului si Asociatia absolventilor “Alumni Ferdinand”, elevii care au obtinut anul trecut cele mai bune rezultate in timpul anului scolar sau la diferite examene si concursuri. A fost de remarcat prezenta si a celor 12 elevi din Republica Moldova care vor urma cursurile la “Ferdinand I”, in fapt o reluare a unei mai vechi traditii a colegiului de a gazdui elevi sositi de peste Prut.

In anul 1891, scoala a primit denumirea de Gimnaziul Principele Ferdinand, iar dupa 1897, prin înfiintarea clasei a V-a, i se acorda titulatura de Liceul „Principele Ferdinand”, intre 1914 si pâna la reforma învatamântului din 1948, denumirea sa este schimbata în Liceul „Ferdinand I”. Multa vreme, între 1948-1967, fara o denumire proprie, cu prilejul centenarului din 1967, scolii i se atribuie numele marelui poet George Bacovia, fost elev al liceului. Începând cu anul scolar 1997-1998, în urma unei hotarâri a corpului profesoral si a Ordinului Ministerul Educatiei Nationale a dispus schimbarea denumirii liceului în Colegiul Liceal „Ferdinand I”. Ulterior, a dobândit titulatura de Colegiu National. (Ovidiu Pauliuc)

Liceul buhusean a reluat traditia cursurilor gimnaziale

Dupa vreo 40 de ani, Colegiul Tehnic „Ion Borcea” a reluat traditia organizarii cursurilor gimnaziale. Reinfiintarea gimnaziului la aceasta institutie a fost realizata ca urmare a unei inspectii de fond pe care a efectuat-o, la cererea liceului, A.R.A.C.I.P.

buhusi-2

Rezultatele foarte bune au fost urmate de decizia favorabila a Ministerului Educatiei si Inspectoratului Scolar Judetean Bacau cu privire la desfasurarea cursurilor si pentru clasa a V-a. A fost impresionanta si atitudinea profesorilor de la scolile gimnaziale, care au primit cu mare bucurie provocarea: crearea unui climat concurential mai puternic.

Ieri, la colegiul buhusean, gimnazistii au fost primiti ca niste vedete: covor rosu, flori, aplauze ale liceenilor, sala de clasa nou-nouta, tehnologie moderna, manuale noi, reporteri. Inca din luna mai, noii gimnazisti au participat la vreo zece activitati de poveste organizate cu profesorii de liceu care-i vor indruma in acest an. Integrarea lor a fost fericit realizata. In prima zi de scoala s-au comportat de parca ar fi gimnazisti cu… vechime. Unul dintre ei ne-a spus ca-i asteapta deja cu bucurie pe viitorii colegi de clasa a V-a, anul viitor.

Cererile in acest sens au luat cu asalt liceul, inca de pe acum. Diriginta Manuela Borcieanu zice ca are nu doar niste elevi minunati, ci si niste parinti de exceptie la aceasta clasa. O clasa care va intra, prin reinvierea unei traditii, ca reper in istoria invatamântului buhusean. (Ion Fercu)

Muzica si stegulete colorate la Gradinita „Roza Venerini”

Daca vorbim despre zâmbete si voie buna la prescolari, trebuie sa mentionam Gradinita „Roza Venerini”, din zona de nord a Bacaului. Dis de dimineata muzica si steguletele frumos colorate i-au intâmpinat pe copii.

gradinita-roza

Dupa cuvântul de deschidere rostit de Sora Ana Horvat, directorul institutiei, preotii colaboratori de la Biserica „Fericitul Ieremia” i-au binecuvântat pe cei prezenti pentru ca noul an scolar sa fie unul plin de roade.

Asa cum ne-au obisnuit, surorile care se ocupa de copii au pregatit si surprize. Pentru ca Directia de Sanatate Publica i-a amenintat cu retragerea autorizatiei sanitare, desi unele lucruri fusesera fortate, asa cum am scris si noi la vremea respectiva, acum in gradinita s-au facut schimbarile cerute, chiar daca in aceasta unitate de invatamânt conditiile erau foarte bune: s-au montat protectii la calorifere, s-a inlocuit gresia de pe jos cu un linoleum special si rezolvat ceea ce li s-a solicitat in izolatorul cabinetului medical.

Anul acesta sunt inscrisi la „Roza Venerini” 125 de copii in 5 grupe. Zâmbetele, distractia, dar si un act educativ de calitate sunt garantate si in acest an in gradinita, care apartine de Congregatia Maestre Pie.

Gadinita poarta numele Roxa Venerini , o personalitate ce s-a remarcat prin infiintarea primei scoli piblice pentru fete din Italia, in anul 1685.(C.L.)

De 52 de ani, „Bine ati venit, dragi scolari!”

Cu mult inainte de ora 10.00, momentul inceperii festivitatii de deschidere a noului an scolar, zeci de copii se indreptau emotionati spre Scoala 10, cu parintii tinându-i de mânute si purtând mândri nelipsitele buchete de flori. „Iata ca e din nou septembrie, acea zi din luna pe care unii dintre noi o asteapta cu entuziasm, pe care altii o asteapta cu frica, de care unii se sperie, pe care altii o indragesc. Pentru toti am, azi, o urare care a rasunat aici, de 52 de ani, de când exista scoala noastra: Bine ati venit, dragi scolari!”, a fost mesajul de inceput de an scolar transmis de prof. Iulia Jicu, directorul Scolii 10 Bacau.

scoala-10-5

Dupa ce a reamintit in treacat despre rezultatele de exceptie obtinute de elevii scolii la recenta evaluare nationala, directoarea Jicu a anuntat noua finantare prin Fondul „Stiintescu” pe care Scoala 10 a obtinut-o in scopul imbunatatirii dotarilor unitatii scolare. A urmat o slujba de binecuvântare oficiata de preotii de la Parohia Sf. Gheorghe. „A fost o vacanta frumoasa pentru copii, dar nu si pentru dascali si parinti. Ei au fost aici, si au lucrat cu acesti copii minunati, in programul «Scoala dupa scoala». Sa le multumim acestor educatori si profesori pentru ca s-au implicat si se vor implica atât de mult in educatia tinerei generatii. Iar, dvs, dragi parinti, sa va educati copii asa cum ne-am dori ca noi insine sa fim educati si crescuti in scoala lui Hristos, in scoala vietii crestinesti”, a completat parintelui paroh al Bisericii Sf. Gheorghe din Bacau, Constantin Gherasim. Spre final, consilierul local Adrian Gavriliu, fost elev al Scolii 10, cu multi ani in urma, a transmis mesajul de inceput de an scolar al primarului Cosmin Necula.

„De curând, am promovat un proiect prin care toti elevii din Bacau vor beneficia de transport in comun gratuit si va urma un altul ce va oferi cadrul necesar desfasurarii Programului «Scoala dupa scoala» (…) Voi face tot ce-mi sta in putere ca, incepând cu bugetul de anului viitor, parintii sa fie scutiti de plata unor contributii suplimentare din propriul buzunar, iar lucrarile pentru modernizarea scolilor sa fie finantate exclusiv din bugetul local”, a fost mesajul primarului Bacaului, transmis de consilierul local Adrian Gavriliu.

Bianca Botezatu, reprezentanta elevilor de la Scoala 10 a incheiat festivitatea de deschidere, amintindu-le tuturor ca „aici e startul pentru mâine” si urându-le, totodata, mult succes in noul an scolar. (Florentin Radu)

„Doamna” stie! Emotia trece cu o acadea

Curtea Scolii „Miron Costin” semana, ieri dimineata, cu o mare de flori in care s-au amestecat chipuri vesele, intrebatoare, dar si ingrijorate deopotriva. „Cum va fi clasa a doua, oare mai grea? Doamna de la pregatitoare o fi rea? Tipa? Mai putem sa ne jucam? Ce e aia repetent? Eu am voie sa fiu repetent?”, intrebari peste intrebari si framântari chinuitoare. Pentru cei mari, regasirea cu „doamna” si colegii a fost, clar, o bucurie, s-au imbratisat si s-au pus pe povestit despre vacanta, mare, munte si noile achizitii extravagante. Mai greu pentru bobocei care au avut de trecut primul lor test important. Lupta cu emotiile (ferecate bine intr-o cutiuta, asa cum i-a invatat acasa mami).

miron-costin

Speriati de „nebunia” frumoasa din curte, unde se alerga, se tipa si se râdea zgomotos, unii au facut cale intoarsa ori s-au ascuns. Dupa un buchet mare de flori. Stefan (6 ani) a promis ca nu plânge, vrea sa-i demonstreze lui Ali (sora mai mare) ca el e de-acum… barbat. Lacrimile s-au oprit in gât, le stie doar mama a carei privire o cauta pe furis.

„Mi-ai promis ca va fi bine! Si trebuie sa te tii de cuvânt! Sa nu ma pacalesti”, cauta pustiul noi garantii. Se agata strâns de ghiozdanul cu Spider si se pune pe asteptat. Ar vrea sa intre mai repede in clasa, sa dea florile, sa-si ia cartile si la fel de repede sa se intoarca acasa (prima zi, se stie, e scurta).

Dar nu e chiar asa. Urmeaza festivitatea de deschidere („mami, e deschis deja; ce se mai deschide?!”). Emotiile sunt dublate de o luuuuunga asteptare. Discursuri despre ceva din care el nu intelege nimic („si ghiozdanu’ e asa de greu!”), mesajul Inspectoratului Scolar, statistici („mai dureaza, mami?”), cuvântul reprezentantului Primariei („pot pune florile jos?”).

Ufff, a trecut. Intram in clasa, cu mânutele la ochi pentru ca „doamna” stie cel mai bine cum sa alunge emotiile. Cu o surpriza! Si ce poate fi mai frumos decât o clasa plina de curcubeie, dichisita pâna la cel mai mic detaliu? Si cum poate fi indulcit un inceput asa de greu, cu trairi care iti sparg pieptul, daca nu cu o cutie magica plina cu acadele?! Si, uite-asa, ca prin minune, se facu liniste. „Mai vin si mâine la scoala, «doamna» e draguta. Te-ai tinut de promisiune.”

Fosta Scoala 28 a fost “botezata” cu numele marelui cronicar moldovean Miron Costin, un reprezentant al culturii românesti din secolul XVII. Miron Costin s-a nascut in anul 1633 si a murit prin decapitare, in anul 1691. Dupa studii in Polonia, ajuns la maturitate, Miron Costin devine un om de o aleasa cultura, un adevarat politolog, posedînd în aceeasi masura limbile româna, polona, ucraineana, slava veche si latina. Miron Costin a lasat posteritatii o bogata mostenire spirituala carturareasca. Principala sa opera este “Letopisetul Tarii Moldovei de la Aron-Voda încoace de unde este parasit de Ureche”, urmata de “Cronica Moldovei si a Munteniei”, scrisa în 1677, urmate, la maturitate, de capodopera sa “De neamul moldovenilor, din ce tara au iesit stramosii lor”. Diplomat, istoric si mare patriot, Miron Costin se inscrie in seria carturarilor moldoveni care a lasat posteritatii o bogata opera stiintifica si istorica. (Catalina Chifu)

Cea mai scurta si cea mai frumoasa zi de scoala!

scoala-nicu-enea-00
Luni, la ora 9 fix, in curtea Scolii „Nicu Enea” s-a auzit clopotelul. Multimea de copii si parinti s-a linistit brusc, ca si cum sunetul i-ar fi vrajit. Zumzaitul nascut din incrucisarea a sute de glascioare a incetat, iar posesorii de flori si zâmbete s-au aliniat in fata profesorilor. De fapt, a profesoarelor, caci toate sunt femei, toate tinere si frumoase, descopar eu. Eu, straina, singura care, in loc de trandafiri sau crizanteme, are o agenda!

„Sunteti de la primarie?” ma intreaba o mamica. Nu e prima care crede, azi, asa ceva. „Nu, sunt de la Desteptarea.” „Aha!”, zice ea, apoi ma indeamna: „Sa o ascultam pe doamna directoare.” Sunt de acord caci directoarea, prof. Mariana Ifrim, tocmai le marturiseste parintilor ca, din acest moment, copiii devin prioritari. „Chiar daca vacanta niciodata nu e suficienta, asteptam cu nerabdare macar prima zi de scoala, ca sa ne intâlnim cu colegii si sa povestim. Dupa aceea, mai vedem cât de nerabdatori suntem! Cert este ca prima zi de scoala e o sarbatoare.

Ne-am dori sa tratati scoala ca pe un drept, nu ca pe o obligatie. Stiu ca uneori e considerata o corvoada, dar va rog sa nu uitati ca este dreptul vostru fundamental si trebuie sa-l valorificati pentru ca viata voastra viitoare depinde de felul in care va valorificati acest drept”, i-a sfatuit directoarea Maria Ifrim. Dupa ce le-a spus bun venit celor 18 bobocei de la “pregatitoare”, le-a prezentat, pe rând, pe educatoare, invatatoare si profesoare, in aplauzele parintilor si copiilor. Un moment special a fost slujba tinuta de parintele Adrian. El i-a binecuvântat pe copii si s-a rugat Imparatului Ceresc „spre luminarea inimii”, „sporirea intelepciunii”, pentru a fi aparati de rau si pentru „a le deschide mintea spre invatatura”, iar la final le-a urat „Inceput bun!” Primii care au intrat au fost elevii din „clasa zero”, pentru care colegii dintr-a V-a au facut un pod de flori. Si-au cunoscut invatatoarea, si-au ales banca, au rasfoit manualele… A fost cea mai scurta si cea mai frumoasa zi de scoala!

Din 2002, fosta Scoala nr. 7 a devenit Scoala „Nicu Enea”, in cinstea marelui pictor, nascut in Lucacesti, astazi comuna Magiresti. (Silvia Patrascanu)

Bunici si strabunici la „Platon”

Vacarm de nedescris, buchete si cosuri cu flori ridicate deasupra capetelor, pentru a nu se rupe, copii care isi povesteau intâmplarile din vacanta, parinti care discutau preocupati de ceea ce va fi. Aceasta era atmosfera, la ora 9.00, din curtea Scolii Gimnaziale „Constantin Platon” (fosta nr.2). Printre cei care si-au insotit nepotii sau stranepotii l-am intâlnit si pe Gheorghe Ghelbere, trecut de 80 de ani, care ne-a declarat, cu mândrie:

„Imi face placere, pentru ca tin extraordinar de mult la ei, dar si deoarece retraiesc atmosfera din copilarie. Pe vremea mea se ridica drapelul României. O data, la deschidere, a venit Regele Mihai. A fost in vizita in Bacau si a vrut sa fie prezent la Scoala „Vasile Alecsandri” la care invatam eu. Eram seful strajerilor.” Larisa Maria Ghelbere, in clasa intâi, asculta cu admiratie ceea ce povesteste batrânul. In clasa pregatitoare a avut rezultate foarte bune iar fratele ei, Alexis Ghelbere, a fost anul trecut premiant si olimpic.

Familia este convinsa ca va fi la fel in continuare. Un an bun spera sa fie si prof.Sorin Bostan, directorul scolii. Cu banii pe care i-a primit, 30.000 lei, jumatate fata de anul anterior, conducerea unitatii a reusit, totusi, „igienizarea spatiilor din toate structurile si izolarea unui perete din partea de nord, imbunatatind astfel mediul din salile de clasa de acolo”. In plus, la Gradinita 33, structura a scolii, a fost reabilitat si imprejmuit cu gard spatiul de joaca, accesibil si copiilor din afara. Dar e nevoie si de banci, material didactic si saltele (la gradinita) care sunt degradate. Sperante de inlocuire sunt prin noiembrie, când conducerii i s-a promis suplimentarea alocarii de fonduri.

Scoala nr.2, astazi Scoala Gimnaziala „Constantin Platon”, s-a format in 1980 prin unirea celor mai vechi scoli din oras.Trecutul acesteia se afla in timpuri de mult uitate, atunci când Gh. Asachi deschidea prima scoala publica in Bacau si numea ca director chiar pe profesorul Constantin Platon. (Elena Tintaru)

Universul excelentei de la „Vranceanu”

«Bine ati venit in universul excelentei: Colegiul „Vranceanu”». Soare, atmosfera de sarbatoare, flori si emotii. Elevi mari, liceeni, bucurosi sa-si regaseasca, dupa o vacanta lunga de vara, colegii, dar si elevi mai mici, de gimnaziu, cu priviri inocente, au intregit careul de pe terenul de sport unde s-a organizat deschiderea de an scolar la colegiul care a avut cele mai bune rezultate pe judet: „Gh. Vranceanu”.

vranceanu-5

A sustinut mesajul de inceput al directorului prof. Gabriel Andrei si cea mai buna eleva a institutiei scolare, Raluca Darauta, sefa de promotie 2016, cu rezultate foarte bune la olimpiadele nationale de matematica si chimie, eleva de nota 10 pe linie in toti anii de liceu si la Bacalaureat. „Sper ca aici, la «Vranceanu» sa va impliniti visele, asa cum am facut-o si eu si sa aveti parte de experiente inedite”, a spus Raluca, iar gândurile ei au fost completate de Ioana Fotache, „bobocica” de clasa a IX-a, care a ales sa-si continue studiile tot la „Vranceanu”, dupa ce la admiterea in liceu a obtinut tot nota maxima:

„Este pentru mine, un moment important al unui nou inceput, dar si un moment de bilant al anilor de gimnaziu, când am cautat, vranceni fiind, sa demonstram ca ne meriam locul in rândul elitelor acestui colegiu”. Finalul a apartinut unui membru al Consiliului Elevilor de la „Vranceanu”, Maria Marchis: „Impreuna, speram sa reusim impreuna, elevi si profesori, sa mentinem colegiul nostru acolo unde deja ne-am obisnuit sa fim: in universul excelentei.” De altfel si sloganul colegiului este acelasi: „Excelenta defineste idealul vrancean”. Aici se descopera si se dezvolta aptitudinile, se incurajeaza competitia si performanta, se formeaza gândirea critica si se ofera sanse reale de orientare a carierei. Au urmat apoi poze, felicitari, amintiri de vacanta, zâmbete. Flori si sarbatoare in cea mai frumoasa zi de scoala!

Colegiul National „Gh. Vranceanu” poarta numele marelui matematician din anul din 1990. Gheorghe Vranceanu, creatorul scolii de Geometrie diferentiala globala si inventatorul spatiilor neolonome, este una din legendele Bacaului, nascut in Valea Hogei, comuna Lipova. (Roxana Neagu)

PREMIERA: Transport gratuit pentru elevi

Din acest an scolar, Primaria Bacau si SC Transport Public Bacau subventioneaza integral abonamentele elevilor. Pentru a beneficia de aceasta facilitate in premiera, beneficiarii trebuie sa faca dovada necesitatii utilizarii mijloacelor de transport in comun spre / si de la scoala. In primele 30 de zile, adica timp de o luna, de la inceperea noului an scolar, elevii vor circula cu autobuzele SC Transport Public in baza unui abonament lunar, iar ulterior, firma de transport va asigura fiecarui beneficiar un card anual de calatorie, personalizat si netransmisibil, iar costul acestuia va fi suportat din bugetul societatii.

Elevii care vor sa intre in posesia acestor carduri de transport gratuit nu trebuie decât sa se adreseze scolii, printr-o cerere ce va fi depusa la unitatea de invatamânt unde studiaza. Aceste carduri vor fi valabile inclusiv pe perioada vacantelor, dar trebuie insotite, la legitimare, si de carnetul de elev vizat de institutia la care invata elevul pentru anul scolar in curs.
De aceasta facilitatea beneficiaza doar elevii care locuiesc in municipiul Bacau. (R.N.)




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Alte titluri

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014