Într-o lume care tinde spre informatizarea absolută, cuvântul pare să-şi piardă din semnificaţie. Totuşi e doar o aparenţă, căci la început a fost cuvântul şi fiecare dintre noi ne construim verticalitatea prin forţa spunerii. Comportamentul pe care îl cultivăm elevilor prin intermediul studiului literaturii poate fi reflectat şi în creaţiile proprii, prilej de identificare a talentului care îmbracă uneori haina sfioşeniei. De la această realitate actuală a plecat și ideea realizării proiectului regional „Un luceafăr printre stele: Mihai Eminescu”, înscris în CAERI, ediția a VII-a, ce se desfășoară la Școala Gimnazială Berești -Tazlău, în perioada octombrie 2019 – iunie 2020, având patru importante activități.
Pregătirea și lansarea proiectului s-a făcut în perioada 1 octombrie – 1 noiembrie 2019 în mai multe școli din țară. Între 15 decembrie 2019 – 15 ianuarie 2020 a avut loc a doua activitate din cadrul proiectului, „ Ieri o stea, azi un luceafăr”, la această activitate participând elevi și cadre didactice. La Școala Gimnazială Berești -Tazlău, profesorul coordonator al proiectului a realizat pe 15 ianuarie 2020 activități specifice: expoziție de desene, concursuri, proiecții despre viața și activitatea marelui poet.
Următoarele activități, „ Eminescu, poet național- poet universal” și „ Luceafărul a răsărit” se vor desfășura în aprilie și iunie 2020. Ultima dintre acestea se va finaliza cu un concurs de desene și creații literare ce se va desfășura la Biblioteca Judeţeană „Costache Sturdza” Bacău și va beneficia de sprijinul Bibliotecii Comunale Berești -Tazlău și a Primăriei Berești -Tazlău.
Acest proiect și-a propus, între altele, creșterea interesului elevilor față de marile personalități ce au marcat istoria literaturii românilor, dezvoltarea sentimentelor de respect și apreciere față de valorile culturale ale poporului român, creșterea calității învățământului prin abordarea unor teme noi legate de marile personalități ce au marcat istoria literaturii românilor, dezvoltarea creativității elevilor, formarea unor trăsături pozitive de voință și caracter la elevi, în concordanță cu valorile societății, creșterea implicării părinților și a comunității locale în activitățile derulate în școală.
prof. Denisa Manuela Dumitru,
coordonator de proiect la Școala Gimnazială Berești-Tazlău
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.