Un ied a fost sfâsiat, zilele trecute, de patru câini maidanezi in stufarisul de la Insula de Agrement, evenimentul fiind filmat de un bacauan, cu telefonul mobil.
Filmul a ajuns pe retelele sociale si cazul a inflamat spiritele, ca de obicei lumea impartindu-se in aparatorii câinilor fara stapân si in cei care pun pe primul loc siguranta oamenilor.
“Daca acesti câini ar fi la un adapost asa cum se spune si banii primariei nu ar mai intra in buzunarele lor, ar fi hrana pentru câini. Asa ca lor le era foame si au mâncat un ied. Mare scofala, bine ca nu au mâncat un om”, a scris userul Naty pe Facebook.
“Dar daca iedul ar fi sfâsiat câinii, ar mai fi filmat cineva? Toata lumea comenteaza despre câinii maidanezi, dar despre cum au ajuns ei maidanezi nu comenteaza nimeni. Despre firmele care ar trebui sa-i strânga, sa-i sterilizeze si sa se ocupe de ei, nu scrie nimeni. Pâna la urma asta este gradul nostru de civilizatie…Ne luam câini, nu-i sterilizam, iar când se inmultesc ii aruncam pe strazi….Deci, ce vina au câinii?”, se intreaba Bogdan Paraschiv.
O buna parte din bacauanii care au comentat subiectul au ajuns sa se intrebe ce cauta iedul in apropierea Insulei de Agrement, unii presupunând, chiar, ca a fost adus special pentru a fi mâncat de câini, in cadrul unei campanii de “defaimare” a maidanezilor.
Gabriel Gritcu, directorul Directiei de Servicii Publice spune ca “astfel de acte de cruzime sunt destul de comune in mediul rural si este pentru prima data când se intâmpla atât de aproape de oras. Fondurile de animale sunt afectate de acest fenomen, mi-au spus si vânatorii cu care am discutat. Câinii formeaza haite si devin periculosi”.
Altfel, angajatii institutiei fac tot posibilul sa strânga maidanezii de pe strada, dar acest efort trebuie sustinut si de comunitatea locala. “Problema de fond ramâne controlul inmultirii. Aici avem nevoie de sprijinul populatiei. La ultimele campanii de sterilizare am avut foarte putine solicitari. Daca la nivelul constiintei colective nu se intâmpla nimic, nu putem schimba situatia”, mai spune Gritcu.
In continuare, circa 2.000 de comunitari sunt in adapostul de la Nicolae Balcescu, iar de ingrijirea, hrana si curatenia lor se ocupa nu doar angajatii municipalitatii, ci si voluntarii iubitori de animale.
Andreea Gavrila
Razvan Bibire