Pe Teodor Grosu l-am cunoscut în urmă cu mulți ani, când am scris la ziar despre performanțele lui școlare. „Un elev de la Școala «Alexandru cel Bun» s-a calificat la două olimpiade naționale, la astro-fizică și astronomie, respectiv la lingvistică. Ce este cel mai interesant este faptul că acest copil, face totul din plăcere și nu face niciun efort pentru a ajunge la aceste rezultate”, scriam în ediția din 5 aprilie 2016 a ziarului Deșteptarea. De atunci am știut că acel copil va avea rezultate deosebite și că vom mai auzi de el. Între timp, Teodor Grosu a crescut și de curând și-a trecut în palmares un nou succes: medalia de aur la Olimpiada Națională de Astronomie 2021. Despre acest aspect dar și alte lucruri interesante ne-a vorbit chiar proaspătul medaliat cu aur, Teodor Grosu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Gherghe Vrănceanu” Bacău.
„Olimpiada s-a desfășurat fizic la Suceava și a fost organizată de Universitatea «Ștefan cel Mare». Deoarece Ministerul a ales să nu mai organizeze anul acesta olimpiadele, responsabilitatea realizării unei selecții corecte pentru competițiile internaționale a căzut pe profesorii care coordonau aceste selecții în trecut sau chiar însoțeau loturile olimpice. Majoritatea olimpiadelor anul acesta s-au desfășurat online, deci consider că am avut noroc să dau probele fizic și să mă revăd cu prietenii din alte județe.
Cât despre etapele precedente, acestea au fost organizate de fiecare județ în parte. Momentan sper să pot să ajung în Columbia, țara gazdă pentru IOAA 2021 de anul acesta, și să nu fiu nevoit să o dau online. Eu particip la această olimpiadă încă din clasa a VI-a, deci nu pot să zic că a fost vreun aspect nefamiliar anul acesta. Am mai intrat în lot în clasa a IX-a, pe când participam la secțiunea Juniori, urmând să mă calific la IAO 2019, unde am obținut medalia de argint.
În clasa a X-a nu s-a ținut naționala, însă m-am calificat pe baza rezultatelor precedente la GeCAA (Global e-Competition on Astronomy and Astrophysics), un concurs online ce a ținut locul IOAA 2020, la care am obținut tot medalia de argint. Anul acesta am mai participat la concursuri de astronomie, atât din România cât și din străinătate. Cele din România au fost organizate de foști olimpici și țin să îi felicit pentru muncă, organizare și subiecte, deoarece chiar mi-a făcut plăcere să particip la aceste competiții. Sper ca în anii viitori să existe o colaborare mai bună între profesori și foști elevi, deoarece aceștia au experiențe foarte recente cu olimpiade naționale și internaționale și se pot folosi de ele pentru a crea subiecte extrem de interesante, dar și provocatoare.
Însă pot spune că pe timp de pandemie, principalul outlet pentru pasiunea mea pentru astronomie nu au fost competițiile. În primăvara anului 2020 am descoperit că îmi place foarte mult să predau și am început să dau meditații online la astronomie și fizică prin TeachU și de atunci mă văd aproape săptămânal cu cineva din București pentru a-l pregăti pentru olimpiadă. Am simțit că trebuia să fac ceva și aici, în Bacău, deoarece știu cât de greu mi-a fost mie să îmi încep drumul în astronomie și am deschis AstroCrew împreună cu Alexandra Murariu și Ema Popa, unde am avut un curs pentru amatori și urmează să ne începem activitatea pentru olimpiadă odată cu începerea anului școlar.
Pe viitor aș vrea să studiez Astrofizică la o facultate de prestigiu din străinătate. În următoarele luni nu mă voi gândi așa de mult la bac sincer să fiu, deoarece voi fi focusat pe aplicarea la facultate în America și UK și pe pregătirea pentru IOAA 2021, care nu știu încă dacă se va întâmpla într-un cadru organizat sau doar eu cu profesorii mei, Dan Oniciuc pe astronomie și Curbăt Florin pe fizică. Aș spune că vreau ca anul acesta școlar să înceapă în condiții de normalitate, însă pandemia clar nu este gata și nu merită să spunem «hop» până n-am sărit gardul.”
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.