23 noiembrie 2024

Un Domn Trandafir contemporan

Într-o societate  rațională, cei mai buni dintre noi ar trebui să fie învățători și  profesori, în vreme ce alții ar trebui să accepte celelalte meserii… Acesta nu este gândul unui slujitor al catedrei care sugerează că ar trebui să i se înalțe o statuie, ci al unuia dintre cei mai eficienți manageri din industria americană a automobilelor.

Am descoperit o carte… altfel: ,,Șah artistic interdisciplinar” (Brașov, Editura Arco Iris, 2016). A urmat o altă… descoperire: autorul este un învățător care, pe valul unei alte pasiuni, s-a apropiat cu mintea și sufletul  de șah, devenind și instructor în acest sport: Florin Sava. Format în vechea tradiție a Liceului Pedagogic Bacău, promoția 1973, a profesat ca învățător în Dofteana, Școala Gimnazială Hăghiac,  Bacău.



Ca licean, a  fost campionul elevilor băcăuani.  Învățătorul Florin Sava a continuat, zeci de ani, alături de elevii săi, să depene marea sa poveste de dragoste pentru șah. A câștigat la început un concurs de dezlegări (șah artistic), a obținut premii în campionatele naționale de șah. Prima cireașă de pe tortul concursurilor a fost obținerea titlului de campion județean de către elevii săi (categoria 6-10 ani; 1987). Au fost expuse apoi alte trofee ale copiilor în vitrina satisfacțiilor județene și naționale. Cele mai importante au fost obținute în 2009, 2014, 2015, 2016.  Elevii săi s-au mândrit, desigur, și cu faptul că dascălul lor a realizat o remiză în disputa din 2013, cu marele maestru internațional Cristian Chirilă, campion mondial de juniori.  A popularizat mereu jocul de șah, prin lucrări care i-au cucerit și pe copii: ,,Legenda șahului” (Iași, Editura Porțile Orientului, 2006), ,,Încercări literare” (Onești, Editura Magic Print, 2004), ,,Șah artistic” și ,,Compoziții decorative” (Onești, Editura Magic Print, 2009), ,,Momente și schițe în șah artistic” Onești, Editura Karta, 2016). A coordonat elaborarea unei monografii a localității Dofteana, i-a îndrumat fericit pe elevii săi și pentru afirmarea la varii concursuri județene și naționale, la disciplinele de învățământ, are o implicare civică de excepție la nivelul comunei.

,,Șah artistic interdisciplinar”, lucrarea care mi-a provocat aceste rânduri, m-a cucerit prin  discursul în care accentele sunt așezate  sintetic și atractiv. Noțiunile de bază – compozițiile șahiste (probleme și studii) și principiile clasice ale șahului artistic (legalitatea, solubilitatea și economicitatea) – sunt urmate de dezvoltări seducătoare despre zona regelui, matul impur, matul economic, matul perfect economic, matul model, matul perfect model, matul oglindă etc. Prin ,,Teme, mijloace și strategii” sunt sugerate idei grozave care vizează universul abordărilor strategice și tactice: ,,Tema promoției pionului”, ,,Tema matului”, ,,Tema dominației”, ,,Tema ,,Pseudo le Grand”, ,,Acordarea prin cheie a unor câmpuri de refugiu în plus pentru regele negru”, ,,Schimbarea câmpului de refugiu”, ,,Pendularea damei albe”, ,,Mutări unice conform principiilor școlii logice”, ,,Sacrificii de figuri pe parcursul desfășurării soluției”…

Exemplificările unor provocări șahistice, proiectate cu virtuțile unui design cuceritor, poartă titluri care atrag aidoma demonstrațiilor unui magician: ,,Cheia Universului”, ,,Potcoava”, ,,Dansul cailor lipițani”, ,,Potcoava”, ,,Întoarcerea lui Ed”, ,,Scorpionul”, ,,Cai de rasă” etc.

În ,,Cuvânt înainte”, Florin Sava scrie: ,,Prin șah, am încercat  să-i apropii pe elevi și mai mult de artele plastice și să le dezvolt gustul pentru estetică și design. Am făcut o abordare interdisciplinară, în viziune proprie, legând șahul de pictură, literatură, matematică, istorie, religie, astronomie, filatelie, precum și de viața reală. Prin șah artistic se pot exprima adevăruri științifice, idei și sentimente”.

Florin Sava, pe care l-am văzut ultima oară acum cinci decenii, dar l-am redescoperit recent prin librării, biblioteci și în universul competițiilor de șah, este un spirit emblematic pentru ceea ce înțelegem prin învățător, profesor, spirit care nu-și asumă doar obligațiile stricte de catedră, ci, pornind de la o pasiune, deschide și alte orizonturi seducătoare pentru copii. Florin Sava nu este doar un noroc pentru Dofteana și elevii săi, ci și un reper pentru statutul dascălului contemporan. El n-are habar de faptul că am trimis aceste rânduri Redacției. Îl îmbrățișez, întrucât a oferit noi argumente consistente pentru virtuțile proverbului ,,Omul cinstește locul”. Nu întâmplător i-a fost acordat titlul de Cetățean de Onoare al comunei.  De la distanță, îl percep ca pe un Domn Trandafir contemporan.

                                                                         

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014