4 ianuarie 2025

Un document de proprietate asupra satului Vereșani (Odobești), expus la Muzeul de Istorie din Bacău

În cadrul celebrării a 67 de ani de la înființarea Muzeului de Istorie din Bacău, actualul Complex Muzeal „Iulian Antonescu”, dezvăluie un exponat cu o valoare istorică deosebită.

Documentul din timpul domniei voievodului Petru Rareș, datat 29 martie 1546, este unul dintre puținele rămase din perioada respectivă și va fi expus pentru publicul vizitator în luna aprilie a acestui an.



Acest document, menționat într-o carte de judecată a Divanului Moldovei din 20 martie 1817, a intrat în patrimoniul muzeal în 1971 printr-o donație din partea lui Gh. V. Cristea din Odobești.

Conform dr. Anton Coșa, muzeograf la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, pentru mulți ani, documentul a fost cunoscut doar printr-o traducere parțială din anul 1763, realizată de dascălul Gheorghe Evloghie.

A fost publicat mai apoi de Gheorghe Ghibănescu și inclus în diverse volume de documente istorice. Cu toate acestea, importanța sa a fost recunoscută pe deplin în momentul în care a fost tradus și publicat conform standardelor Documenta Romaniae Historica, sub îndrumarea profesorului universitar Ioan Caproșu.

Prin acest act, „Petru voievod domn al țării Moldovei” confirmă nepoților lui Ion Odobă, „Mărjelat și sora lui, Marița, și rudele lor, Anușca și sora ei Sofiica”, stăpânirea asupra satului Vereșani („unde a fost Vereș”), din vechea zonă a Cobâlelor de la nord-est de Bacău. Satul, cumpărat în vremea lui Ștefan cel Mare de Ion Odobă, s-a numit mai târziu Odobești.

Documentul din 29 martie 1546 (păstrat astăzi în patrimoniul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău) este bine conservat, este scris în limba slavonă pe pergament, păstrându-se și pecetea (în ceară roșie) care, inițial, fusese atârnată.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img