Un detinut din Penitenciarul Bacau nu a mai suportat conditiile de detentie si s-a decis sa deschida actiune in instanta si sa ceara despagubiri. In demersul lui, s-a izbit de mai multe piedici si a ajuns la concluzia ca accesul la Justitie este liber mai mult teoretic. Fara venituri si fara posibilitatea de a comunica usor cu cei din exterior, omul a fost pe punctul sa renunte când a aflat la cât ajunge taxa de timbru pe care trebuie sa o plateasca la depunerea cererii in instanta – peste 3.400 lei (raportata la valoarea despagubirilor cerute, de 20.000 euro)
Ionel C. (31 ani), din Hemeiusi, a fost arestat in aprilie 2011 si executa o pedeapsa de 5,4 ani pentru infractiunea de tâlharie, condamnare data de Judecatoria Vaslui. O perioada a stat in Penitenciarul Vaslui si in cel din Iasi, iar in septembrie 2012 a fost transferat, pentru câteva zile, in Penitenciarul Bacau, pentru a fi prezent in instanta la un termen in procesul sau. Detinutul acuza ca in acea perioada a fost nevoit sa suporte conditii inumane si ca nu i s-au respectat cele mai elementare drepturi.
„In timpul stationarii mele in Penitenciarul Bacau, deoarece acumulasem o perioada de sapte zile de tranzit, am facut o cerere pentru vizita care nu mi-a fost aprobata – este una dintre reclamatiile detinutului. Tot in acea perioada cât am stat pe tranzit am fost mâncat de plosnite. M-am adresat personalului din Penitenciarul Bacau si mi s-a spus ca nu au ce sa faca. Nici la cabinetul medical nu am fost scos pentru a-mi da un tratament pentru muscaturile de plosnite. Lenjeria este murdara si nu suntem dusi la cabinet atunci când avem dureri. Doresc sa dau in judecata Penitenciarul Bacau pentru conditiile mizerabile din aceasta unitate.”
A renuntat la actiune „din motive personale”
Detinutul acuza penitenciarul de rele tratamente si rea-vointa in solutionarea unei cereri si cere despagubiri morale de 20.000 de euro. Actiunea in instanta a fost inregistrata in noiembrie 2012, la Judecatoria Bacau care, dupa câteva luni, a anulat cererea ca netimbrata. Ionel C. ar fi trebuit sa achite o taxa de timbru de 3.426,52 lei, raportata la valoarea despagubirilor cerute, in conditiile in care detinutul nu are niciun venit.
Dupa alte câteva luni, in noiembrie 2013, Ionel C. a aflat ca poate beneficia de ajutor public judiciar si a facut cerere in acest sens. I-a fost admisa, ceea ce insemna ca nu mai trebuie sa suporte nicio cheltuiala, iar procesul putea sa inceapa. Ciudat este ca, dupa toate aceste eforturi si luni de zile pierdute, in aceasta vara detinutul si-a retras plângerea. Fara prea multe explicatii. „Din motive personale”, dupa cum arata Ionel C. in cerere.
Penitenciarul nu a auzit de astfel de probleme
Întrebati despre toate aceste acuzatii facute de Ionel C., reprezentantii Penitenciarului au dat acelasi raspuns invariabil, ca la fiecare sesizare de acest gen: „La nivelul unitatii nu a fost semnalata o infestare continua cu insecte parazite de tipul plosnitelor. De asemenea, odata cu instalarea sezonului cald, s-au intensificat actiunile de curatenie si/sau dezinsectie. Periodic, se desfasoara astfel de activitati, cu frecventa lunara si trimestriala, în cadrul unor programe de igienizare aflate în derulare în parteneriat cu institutii de specialitate.
În conformitate cu articolul 71 alineatele 1-4 din Legea nr.254/2013, dreptul la asistenta medicala, tratament si îngrijiri al persoanelor condamnate este garantat, fara discriminare în ceea ce priveste situatia lor juridica si se acorda in mod gratuit, la cerere sau ori de câte ori este necesar”, se arată in comunicatul trimis de purtatorul de cuvânt al Penitenciarului Bacau, inspector principal Madalina Matasaru.