Sa redam zâmbetul Bacaului!
Un medic dentist bacauan a decis ca poate sa faca mai mult decât a lucra în cabinet si va oferi sfaturi si consultatii gratuite elevilor din scolile bacauane. Extractiile cele mai dificile în cazuri ale copiilor nevoiasi le va efectua tot gratuit. Andrei Stefanescu este tânar si îi place la nebunie meseria de medic. A urmat numeroase cursuri de pregatire profesionala în tara, dar si în Europa sau SUA. Se recomanda a fi un doctor bacauan pur si simplu. Unul caruia îi pasa de cei din jur.
Este un adevar trist: starea de sanatate a bacauanilor este din ce în ce mai proasta, iar când vine vorba despre dantura, atunci lucrurile pot fi considerate dramatice. Lipsa de educatie si saracia sunt principalele cauze ale cresterii numarului îmbolnavirilor grave, care necesita tratamente costisitoare sau operatii dificile. De aceea, Andrei Stefanescu s-a gândit sa demareze un proiect intitulat ”Sa redam zâmbetul Bacaului!” si care se adreseaza copiilor, cei mai expusi la bolile dentare. ”Din pacate, copiii sunt tot mai afectati de la vârste din ce în ce mai mici. Din ianuarie, voi merge în scolile Bacaului unde voi oferi sfaturi si consultatii gratuite elevilor. Este nevoie de asa ceva, mai ales pentru a preveni îmbolnavirile grave, care mai târziu vor aduce suferinta si vor fi foarte greu tratabile”, spune dr. Stefanescu. Cele mai grave cazuri, care presupun extractii dificile, pe care parintii nu si le pot permite, vor fi facute gratuit de Andrei Stefanescu. Despre costuri nu vrea sa vorbeasca si se arata dispus sa dea oricât din câstigurile sale pentru a readuce zâmbetul larg pe chipul cât mai multor copii. ”Eu consider ca am o datorie morala fata de Bacau si de bacauani, la fel ca toti cei care s-au nascut aici si au reusit în viata. Nu vreau sa fiu neaparat un exemplu, însa m-ar bucura sa vad cât mai multi oameni de succes care se implica în rezolvarea unei probleme. Daca suntem mai multi, problemele vor fi mai putine. Eu cred ca se poate!”.
”As vrea sa mi se spuna Doctorul Zâmbet”
– Cum ati defini normalitatea?
– Greu de raspuns, dar în acelasi timp foarte usor. Lipsa grijei zilei de mâine, sanatate si liniste, micile bucurii ale fiecarei zile pe care sa le împarti cu oamenii.
– Si cât de departe suntem de aceasta normalitate?
– Oho, prea departe. Trist este ca exista prea multi dintre cei carora li s-a dat putere si nu o folosesc pentru a face bine în jur. Unora parca nu le mai pasa de durerea fizica si suferinta sufleteasca. Oare mai simt ceva când îsi mângâie copiii, când saruta mâna parintilor lor? Trebuie sa ne aducem aminte mereu ca avem suflet, ca nu traim singuri pe lume.
– Sunteti un sentimental, domnule doctor!
– Da, si nu mi-e rusine sa recunosc. Ca sa întregesc aceasta imagine va marturisesc si altceva: mi-as dori sa mi se spuna Doctorul Zâmbet. Si nu doar pentru ca ajut oamenii sa aiba o dantura impecabila, ci mai ales pentru ca, asa cum pot, le redau bucuria în suflet.
Doina Mincu
„Nimeni, parinte sau profesor, nu mai vorbeste cu elevii despre cât de importanta este alimentatia în prevenirea bolilor parodontale. Copiii manânca orice, oricum si pe urma constatam ca tesutul gingival s-a distrus si este nevoie de tratament îndelungat pentru refacere. Eu asta îmi propun: sa fiu prietenul dentist al celor mici, cel care îi sfatuieste si le arata cum pot sa-si îngrijeasca dintii toata viata astfel încât sa nu mai fie nevoie de extractii în copilarie sau, Doamne fereste!, de operatii la maturitate. Trebuie sa ne educam bine copiii si din acest punct de vedere!”
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.