15 noiembrie 2024

Un concurs în premieră pe meleagurile Cașinului!

Recent, la Cașin, a avut loc un concurs fascinant, organizat pentru prima dată! Premiera de care vorbim e concursul ecvestru (de cai), cum nu a mai văzut nu Valea Cașinului, ci și meleagurile băcăuane! Astfel de întreceri sunt organizate cu mult, mult succes la Hărman (în județul Brașov) și în mai multe localități transilvane iar în Moldova, la Piatra Neamț și la Rădăuți (în jud. Suceava). Iar de acum și la Cașin, unde un grup de mari iubitori ai cailor din localitate și-au dat toată osârdia străduinței și au pregătit, împreună cu autoritățile locale locul de desfășurare al acestui concurs, asigurându-se de respectarea tuturor condițiilor impuse în asemenea întreceri.

Era ora 9.00 când mai multe zeci de iubitori ai acestui fascinant concurs au venit în apropierea Stadionului comunei Cașin, unde a avut loc toată descătușarea de agilitate și performanță a celor implicați în lupta pentru câștigarea unui premiu (cu o sumă generoasă, ce a bucurat pe fiecare câștigător).



Dis de dimineață și mai apoi, spre orele matinale, au sosit …concurenții! Dacă, prin ropote de aplauze au fost primite căruțele, cu cai agili, care parcă ”au mâncat jar”, mirarea spectatorilor a fost și mai mare când au văzut că alți cai ”competitori” au ajuns la Cașin cu ajutorul …”cailor putere”, fiind coborâți din microbuze ori din ”remorci” speciale! Așa a ajuns la Cașin, de la Slănic Moldova, Stelu, unul dintre câștigătorii acestui festival ecvestru, în timp ce, de la Buciumi, căruțele au venit și cu … câinii de companie, dornici să fie și ei prezenți!

Primarul comunei Cașin, Cosmin Curelea, a deschis această competiție a pasiunii și a curajului, felicitând competitorii din localitate, pe cei veniți din comunele Mănăstirea Cașin, Bogdănești, Buciumi, Târgu Trotuș precum și din orașul Slănic Moldova. ”Cășunenii, care altădată ajungeau cu căruțele cu coviltir pănă la malul Mării Negre, în Dobrogea și prin Basarabia, astăzi se pot bucura de o întrecere la care pot vedea cei mai frumoși cai!”, a menționat primarul comunei Cașin, Cosmin Curelea, evidențiind faptul că ”întotdeauna calul a fost prietenul cășunenilor!”

Când așteptarea spectatorilor era și mai mare ”crainicul” acestei competiții, ”veteranul” în sport Dan Văleanu a dat drumul întrecerii, fapt ce a făcut ca fiecare să fie cât mai aproape de culoarele de concurs. Mai întâi s-a desfășurat proba ”la dublu” (cu doi cai), la care trebuia transportat un buștean pe o distanță cât mai mare, în contratimp (pe durata a trei minute).

”Calculele” celor prezenți nu au dat greș, stabilindu-se că greutatea bușteanului ar fi în jur de 1200 kg (luîndu-se în seamă densitatea lemnului, faptul că era tăiat de mai multe zile, fiind adus din Munții Zboinei, unde –spun oamenii familiarizați cu exploatarea forestieră – lemnul ”verde” este cel mai greu!).

”Picanteria” acestei probe era că de la o distanță de 70 – 80 de metri de la linia de start la ”povara” ce trebuia transportată de cei doi cai se mai lega ”un buștenaș” de 4 metri lungime, astfel întrecerea devenind și mai palpitantă. Dar tot farmecul ineditei întreceri a fost dat de modul cum își stimulau bidiviii cei intrați în concurs, cât suflet și câtă pasiune au pus pentru a mai câștiga un metru în plus de transportat buștenii!

Aceasta în timp ce regulamentul de desfășurare a întrecerii a interzis folosirea biciului dar și proliferarea de înjurături și expresii ce ar putea jigni atât caii cât și…spectatorii! Competitorii și-au arătat dragostea pentru animale, au încercat uneori să-i ajute să mute buștenii din loc și spre finalul trecerii timpului regulamentar au devenit ”foc și pară”, transpirând pentru fiecare secundă!

Nu au fost mai puține nici comentariile spectatorilor (unii dintre ei buni cunoscători ai unor astfel de concursuri), în părerile lor fiind exprimate și ”strategiile de folosit” – ”nu e bine să plece caii dintr-o dată cu putere, ei nefiind încălziți!”; ”sincronizarea celor doi cai aduce succesul”! A impresionat foarte mult atașamentul față de animale, marea dorință de victorie a celor înscriși în concurs dar și modul de strunire al celor mai nărăvași cai. Astfel, a fost doar un pas pentru ca spectatorii să-i îndrăgească pe competitori, ce au făcut totul pentru obținerea unui rezultat bun!

Dacă la proba de dublu au fost înscrise opt ”echipaje”, la simplu (cu un singur cal), numărul competitorilor s-a dublat, întrecerea fiind la același nivel maxim! Acest fapt a făcut poate ca unii dintre ”cărăuși” să rămână doar spectatori, ei nemaiînscriindu-se în acest concurs, fiind văzută fața puternică a disputei! ”O pată de culoare” a acestei competiții poate fi dată și de … numele cailor (Stelu, Ringu, Bechiar, Zâna, Poli) dar și de frumusețea acestora (”ca din revistă”), contând și faptul că valoarea unora ajungea la câteva mii de euro!

Este de remarcat faptul că alături de ceilalți participanți, veniți din mai multe localități înconjurătoare, au concurat foarte bine și cășunenii (Arman Alupoaie, Răzvan Nălboc, Narcis Șendrea, Mădălin Ștote, Ion Bordeianu, Claudiu Ștote), fiind încurajați de publicul prezent în obținerea unui rezultat bun. Viceprimarul comunei Cașin, Ion Flintoacă a premiat câștigătorii acestui concurs, astfel că premiile de la proba ”la dublu” au ajuns la Ionel Petrișor (din Slănic Moldova)- premiul 3, la Vasile Ghilogaș și Mircea Enache (din Mănăstirea Cașin)- premiul 2 și la Ionuț Oancea (din com. Buciumi) și G. Răzmeriță (din Bogdănești) – premiul I. La proba de simplu câștigători au fost: Laurențiu Tomas (din comuna Târgu Trotuș)- premiul 3, Ionuț Oancea (din com. Buciumi)- locul 2 și Ionel Petrișor (din Slănic Moldova) – premiul I.

După festivitatea de premiere trotușeanul Laurențiu Tomas a declarat că ”aceasta este cea mai deosebită experiență”, la primirea premiului III iar Ionuț Oancea a menționat că primind premiul II, calul Răzvan i-a adus ”cel mai frumos cadou în 33 de ani” de când este fascinat de ”bidivii”. Calul Stelu a cucerit pe merit premiul I, proprietarul său Ionel Petrișor din Slănic Moldova fiind nerăbdător ca să participe și la ediția a II a a concursului.

În timp ce spectatorii cereau ”rețeta succesului” pentru această performanță, a fost premiată și ”cea mai inimoasă iapă”, ea fiind strunită de Răzvan Ștote să facă o mică demonstrație, cu pași mărunți la finalul acestui concurs, la care a mai avut loc, suplimentar, o probă specială. Evidențiem și echipa de organizare, din care au făcut parte Arman Alupoaie, Narcis Șendrea, Florin Lupu, Ion Bejenaru, George Busuioc și alții, lor alăturăndu-se și…excavatoristul Ioan Tudorache, care a ajutat la mutarea buștenilor în concurs, la linia de start!

Ion Moraru




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014