Vasile Serban, un tânar buhusean de 23 de ani, este un nonconformist pur-sânge. Destinul l-a purtat, (si) prin adolescenta, prin Italia, unde a si studiat.
Casatorit la 19 ani, cu o buhuseanca, are un copil grozav în vârsta de trei ani. Timp de sase ani, în sezonul estival a lucrat pe o plaja italiana privata. Aici a luat contact cu sporturile de apa, fiind cucerit de S.U.P. (stand up paddle), un sport care a prins contur in ultimii ani. Practicat in orice conditii meteorologice (cu vânt sau fara, cu ape calme sau agitate), acest sport nu este doar o provocare fizica. Si provocarea mentala este una maxima.
„Pâna acum am cheltuit în jur de 2.000 euro pe echipamente de antrenament: placi, vâsle, corzi, costum de apa, echipamente de înot, abonament de sala pentru îmbunatatirea conditiei fizice. Aceasta ambitie valoreaza orice banut, dar ei sunt putini…”, afirma Vasile Serban
S.U.P. se practica stând în picioare, pe o placa speciala, miscarea fiind coordonata cu o vâsla care este putin mai înalta decât corpul practicantului.
„Voi merge la apa mea cea… mare doar pe apa”
Revenit în Buhusi, tânarul ne spune: „Problemele financiare din tara si ghinionul m-au obligat sa vad pentru prima data o mare straina, sa nu vad niciodata marea mea, MAREA NEAGRA, cea despre care am studiat în scoli, despre care am auzit multe povesti, pe care am vazut-o doar la televizor si în visele copilariei. Dar povestea asta va lua sfârsit, deoarece am decis ca anul viitor sa merg la Marea mea. Dar nu oricum, ci într-un mod inedit: sa tot merg pe apa, pâna la Mare. Voi merge la apa mea cea… mare doar pe apa…
Voi pleca de la Izvorul Muntelui si voi ajunge la mare doar pe apa. Pasii pe care i-am facut în acest proiect? Investitia de 2000 euro, despre care v-am spus, m-am antrenat pe timpul verii pe mare, am facut trei luni antrenament la sala de forta, am dobândit si taria mentala în situatii de efort.”
Traseul urmat de Vasile va fi: Izvorul Muntelui – Bistrita –Siret–Dunare –Bratul Sulina–Marea Neagra, pe lânga coasta româneasca, pâna în Constanta. Va parcurge o distanta cuprinsa între 600 si 700 km, media fiind de de 25, 30 km pe zi. Timpul: în jur de 30 zile, în functie de conditiile meteorologice. Startul va fi în luna aprilie 2014, când media termica este de 12 grade C. Pe toata durata traseului, calatoria va fi doar pe apa, în maniera S.U.P. Distantele parcurse pe jos vor fi foarte mici. Dormitul, odihna si alimentatia, doar în aer liber, lânga râuri, Delta, Mare.
„Orice vis este realizabil”
„Asteptarile mele sunt foarte mari: peisaje nemaivazute, Delta Dunarii, doua râuri diferite, un fluviu, primul rasarit pe Mare, o mare satisfactie din punct de vedere sportiv, un exemplu pozitiv pentru copilul meu si pentru multe alte persoane. Încerc sa demonstrez ca orice vis este realizabil. Trebuie doar sa te implici. Este si o mândrie, întrucât un buhusean va face pentru prima oara asa ceva în România. E un pionierat”, adauga Vasile.
Pâna acum, singurele persoane care au stiut despre visul lui Vasile Serban si care i-au acordat încredere, l-au sustinut moral, sunt sotia si un amic italian. Acest pionierat costa, întrucât echipamentul este foarte scump. Eventualilor sponsori, Vasile le-ar putea face promovare si prin inscriptionarea numelor lor pe tricouri, vâsle, placa, pe alte echipamente. Proiectul ar putea fi dezvoltat, crede el, prin initierea altor tineri în S.U.P., pe Bistrita.
„Într-o lume în care ne agreseaza drogurile, alcoolul, singuratatea, criza, ofer o solutie de evadare, macar din când în când, în natura prietena si netrucata. As vrea sa ramân acasa, sa initiez concursuri, expeditii în grup”.
Vasile Serban
Vasile Serban nu uita ca Dumitru Dan, singurul buhusean aflat în Cartea Recordurilor, a cucerit aplauze prin adjudecarea titlului mondial pentru înconjurul lumii pe jos. Cine stie? Poate ca lumea poate fi înconjurata si de niste temerari ai acestui incitant sport pe apa…