Mi-am pus niste bani deoparte in asteptarea weekendului de reduceri anuntat de marii retaileri si am fost extrem de dezamagit de oferte. Dar nu pot spune ca nu ma asteptam la asa ceva. Pe toata durata weekendului s-a simtit o tristete din partea magazinelor dar si o indiferenta extrema din partea cumparatorilor.
Magazinele nu au mai fost luate cu asalt, nu s-au mai creat cozi imense iar site-urile nu s-au mai blocat de la prea multe accesari. Pentru ca, trebuie sa recunoastem, ofertele au fost departe de a fi niste chilipiruri.
Pe de alta parte, tot anul, pe online, marii retaileri au tot organizat „black friday”-uri. Unii, in fiecare weekend, chiar. Iar când faci sesiuni de reduceri atât de des, omori tot interesul. Nu in ultimul rând, multi comercianti au apelat la vechea strategie a maririi pretului pentru a da impresia ca au facut reduceri, desi produsul se vinde la acelasi pret ca acum o saptamâna.
E drept, unii au vândut mult mai mult decât anul trecut, in magazinele online; per ansamblu, insa, se simte o anumita epuizare a resurselor de a convinge clientii sa cumpere. Piata e saturata de produse, preturile sunt destul de neprietenoase iar clientii tot mai pretentiosi si informati. E tot mai dificil pentru un magazin online sa prosteasca un cumparator cu un pret fals redus, când acel cumparator se uita in fiecare zi peste preturi, in speranta ca va prinde o reducere.
Mai tragica este povestea comerciantilor „offline”, care ar trebui sa-si adapteze preturile in functie de oferta celor din online, dar nu o fac. E drept, acestia se bazeaza foarte mult pe snobismul românilor, care, desi saraci, se arunca dupa produse scumpe dar „de firma”.
E plin orasul de magazine care cumpara toale ieftine de la chinezi si le vând la suprapret drept marfuri de calitate cu etichete pompoase. Situatia va mai dura, probabil, caci românul e fudul: in loc sa-si ia o camasa rezistenta, din material bun, isi cumpara prostii sintetice, dar cu eticheta ochioasa.