– o altă fetiţă de şapte ani, tot din judeţul Bacău, a ajuns la Spitalul „Sf. Maria” din Iaşi, iar medicii de acolo au ajuns la concluzia că şi ea ar fi mâncat tot mătrăgună – din fericire, ea a fost salvată
Băiatul, în vârstă de şapte ani, din comuna Prăjeşti, a fost adus la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Bacău – UPU Pediatrie, sâmbătă după-amiază, în stare de comă, după ce ar fi mâncat mătrăgună.
Medicii i-au acordat toate îngrijirile necesare şi toată atenţia, dar, din păcate, nu a mai putut fi salvat. „Minorul a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe în stare comatoasă, la ora 17.17. După ce a fost preluat, a fost intubat, i s-au făcut spălături stomacale, absolut toate manevrele prin care am fi putut să-i salvăm viaţa, dar, în ciuda eforturilor medicilor, în timpul resuscitării, el a intrat în stop cardio-respirator şi, din păcate, la ora 18.45 am fost nevoiţi să declarăm decesul copilului”, a declarat Mirela Romaneţ, purtător de cuvânt la SJU Bacău.
Se pare că băiatul ar fi mers dimineaţă, în jurul orelor 9.00 – 10.00, împreună cu o soră mai mare cu câţiva ani şi cu un alt minor, pe o uliţă din apropierea locuinţei şi acolo ar fi mâncat fructe de mătrăgună.
Vecinii spuneau însă că ar fi mâncat seminţe de la o altă buruiană, care creşte pe marginea drumului. „A mâncat seminţe de bolondei, cum este ăsta de aici din şanţ”, spunea un vecin. La spital, din stomacul lui, s-ar fi scos un pumn de seminţe, ce păreau a fi de mătrăgună, însă rămâne să se stabilească cu exactitate, în urma anchetei, ce anume a mâncat copilul.
„Eu eram acasă şi a venit fata mai mare şi a zis că e bolnav băiatul. L-a scos pe o pătură în ogradă, am întrebat-o dacă are lapte, i-a dat, dar n-a vrut să bea. El se zbătea şi l-a pus iar jos. Am ieşit pe uliţă şi am rugat un vecin să-l sune pe tatăl lui să vină acasă. Între timp a venit femeia, l-a luat, l-a urcat în maşină şi a plecat cu el la spital. Nu ştiu ce a mâncat”, spunea Elena Răchiteanu, vecină.
„Povesteau vecinii că ar fi mâncat un fel de buruiană, mătrăgună, sămânţă, nu ştiu. Păcat de el era era un băiat sprinten, cuminte. Cine ştie ce o fi crezut că este. O fi zis că este ceva bun”, spunea Maria Bot, localnică.
Medicii atrag atenţia că în cazul consumului de fructe de mătrăgună, denumite şi „cireşele morţii”, fiind extrem de toxice, timpul scurs de la ingerare şi până la prezentarea la spital este foarte important.
„Această plantă creşte prin zona noastră şi are nişte fructe care sunt foarte asemănătoare cu afinele sau cu cireşele mai mici. Gustul lor este iniţial dulce, apoi amar, iar copiii au tentaţia de a le mânca. Zilele trecute, un copil de şapte ani a mâncat probabil fructe de mătrăgună şi s-a prezentat destul de târziu la serviciul de urgenţă. Este foarte important, în asemenea cazuri de intoxicaţii cu substanţe toxice, timpul scurs din momentul ingestiei toxicului până la prezentarea într-un serviciu de ajutor. Trebuie menţionat faptul că se putea provoca vărsătura acolo la domiciliu, aşa încât contactul toxicului cu mucoasa digestivă să fie tot mai scurtă, iar cantitatea de toxic transferat în sânge să fie foarte mică”, a explicat dr. Aurelia Ţaga, medic pediatru SJU Bacău. Părinţii sunt sfătuiţi să-i înveţe pe copii să nu consume orice se află la îndemâna lor, ci doar ceea ce primesc de la ei.
„Semnele pe care le recunoaştem într-o intoxicaţie cu fructe de mătrăgună ar fi că în primul rând copilul este într-o stare de euforie, care nu dă niciun semn că ar fi bolnav, dar în timp scurt apar semne de excitaţie neuromotorie necontrolată, asta însemnând tremurături, copilul nu-şi mai poate coordona mişcările şi după un timp pot să se instaleze şi semnele de comă, în sensul că nu mai reacţionează. Avem ca semn important, în asemenea cazuri, o midriază exagerată, adică lărgirea pupilelor foarte mult.”
dr. Aurelia Ţaga, medic pediatru SJU Bacău
O fetiţă a ajuns la un spital din Iaşi tot după ce ar fi mâncat mătrăgună
Tot sâmbătă, o altă fetiţă de şapte ani, din comuna Căiuţi, a ajuns la spitalul din Oneşti cu halucinaţii. Părinţii nu au putut preciza ce anume a mâncat, iar medicii au decis să o transfere de urgenţă la Spitalul „Sf. Maria” din Iaşi, unde deja simptomele unei intoxicaţii cu mătrăgună erau evidente (ochii bulbucaţi, halucinaţii, agitaţie şi spunea că a mâncat struguri). Acolo i s-au făcut spălături gastrice, i s-a administrat tratamentul adecvat şi viaţa i-a fost salvată, pentru că s-a intervenit la timp, în prezent fiind internată în clinica de toxicologie pentru îngrijiri.