După ce a făcut memorii peste memorii, inclusiv la președinte, premier și chiar la ONU, Petru Burghel, în vârstă de 56 de ani, din Bacău, a dat în judecată Ministerul Afacerilor Externe. El susține că a fost prejudiciat de un afacerist din Emiratele Arabe Unite de 1,2 milioane de dolari și vrea ca autoritățile române să-l ajute să-și recupereze banii.
În anul 1996, Petru Burghel a pus pe roate propria firmă: SC Burghel Impex cu sediul în Plopana, localitatea Fundu Tutovei. Ca profil de activitate, printre altele, afaceristul și-a propus să execute și lucrări de construcție. „Pe baza listei cu oferte am contactat pentru o colaborare compania Hanoof Group Est’s din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite,” povestește băcăuanul. „La data de 30 noiembrie 1996 am încheiat cu firma arabă un contract de reciprocitate în domeniul construcțiilor civile, cu o durată de doi ani, în scopul executării unui proiect guvernamental, respectiv Departamentul Agriculturii din localitatea Al-Ain. Valoarea contractului era estimată la 3.300.000 dolari.” În luna decembrie 1996, afaceristul arab l-a contactat pe Petru Burghel și i-a cerut să se deplaseze în Emirate pentru stabilirea unor aspecte referitoare la organizarea punctelor de lucru, precum și transportul și cazarea muncitorilor. Arabul i-a comunicat partenerului băcăuan că îi va înmâna personal vizele de ședere pentru salariați. „Neavând această obligație contractuală, dar fiind de bună credință și sperând într-o colaborare profitabilă, pe 15 decembrie 1996, eu și alte patru persoane din conducerea societății, am plecat spre Emirate. Avionul până acolo m-a costat 11.000 de dolari,” spune Burghel.
Băcăuanul a făcut pușcărie arabă de trei ori
În Emirate, românii au avut parte de o surpriză de proporții. În primul rând, partenerul lui Burghel i-a prezentat acestuia un subcontract pentru execuția proiectelor, punându-i în vedere băcăuanului că abia după semnarea acestuia va primi vizele pentru muncitori. „Acesta a fost începutul necazurilor. La 29 ianuarie 1997 eu și ceilalți români am fost arestați pentru neplata hotelului, datoria fiind de 12.270 dolari. Am cerut să fiu tras la răspundere numai eu și să-mi lase angajații să plece acasă. În iulie am fost condamnat la două luni închisoare, cu obligația să achit 45.000 de dirhami,” povestește Burghel. Cum nu avea un cent în buzunare, cu toate că partenerul lui, Addel Aziz Salem Marzouq Al Shamsi, era dator cu banii pentru vize, băcăuanul a rămas în închisoare. Când s-a eliberat, tot nu a putut pleca acasă pentru că nu avea suma disponibilă pentru avion. Mai mult, a mai stat de două ori în închisoare, o dată pentru consum de alcool și o dată pentru ședere ilegală. La data de 25 mai 1998, Petru Burghel a fost expulzat.
Burghel s-a făcut membru PNL să-și rezolve problema
Imediat ce a ajuns în țară, Burghel a început să facă demersurile pentru recuperarea sumei de 1.250.000 dolari de care, consideră el, fusese prejudiciat de partenerul arab. Toate eforturile le-a concentrat asupra Ministerului Afacerilor Externe. Cei de aici au studiat problema și au constatat că nu pot să-l ajute pe băcăuanul țepuit. Burghel a primit chiar răspunsul de la ambasadorul Emiratelor Arabe Unite care îi comunica faptul că este un caz de natură civilă între doi parteneri de afaceri și în consecință nu are nicio putere. Burghel însă nu s-a lăsat descurajat. El a făcut memorii peste memorii, inclusiv la Organizația Națiunilor Unite. A intrat de mai multe ori în greva foamei, a solicitat în două rânduri sprijinul președintelui Băsescu, a mers din nou la ambasada Emiratelor Arabe Unite, a intrat în organizația locală PNL numai să ajungă la premierul Călin Popescu Tăriceanu pe altă ușă. În zadar însă. Mai mult, în 2004, Direcția Consulară a MAE i-a comunicat băcăuanului că din punctul lor de vedere cazul este clasat. După zece ani de luptă cu morile de vânt, Petru Burghel tot nu vrea să renunțe. Recent, el a făcut cerere de chemare în judecată a Ministerului Afacerilor Externe pentru neimplicarea sa în apărarea drepturilor unui cetățean român. La primul termen al acestui proces neobișnuit nu s-a prezentat decât Burghel. Următorul termen stabilit de instanța de la Curtea de Apel Bacău este 15 septembrie.
Scris de Lili Adochiței