15 noiembrie 2024

Pentru că în România nu s-a găsit un constructor interesat, o asemenea locuință va fi construită în Spania

Un băcăuan promovează proiectul „caselor evantai”

Echipa de specialiști români care lucrează la proiectul pentru construirea așa-numitelor „Case evantai”, din care face parte și inginerul băcăuan Virgil Pâslaru, a găsit un constructor în Spania. O asemenea construcție poate fi o casă socială, dar și una de vacanță. Proiectul are o vechime de câțiva ani, dar în România nu s-a aflat până acum un astfel de constructor.

„Sunt membru al unei echipe care lucrează la această invenție, premiată cu medalia de aur la târgurile naționale și internaționale de profil – spune ing. ec. Virgil Pâslaru, consultant pentru finanțare și business planning. Casa evantai este un modul pe care nu îl pot lua din loc nici uraganul, nici viiturile de ape, dar nici focul nu îl poate mistui. Problema noastră, acum, este de a găsi un fabricant pentru asemenea case. Și am găsit unul în Spania, care nu ne ia niciun ban, dar ne cere să avem piață de desfacere pentru ele”.



„Casa evantai”, invenție a unei echipe de cercetători de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași, coordonată de prof. univ. dr. Alexandru Stănilă, se numește astfel pentru că se deschide ca un evantai, dar poate reveni perfect la forma inițială. Presupune anumite soluții tehnice, pe care numai un constructor bun le poate avea. „Am încercat să găsim unul chiar în Bacău, dar nu a dat rezultate – a mai spus inginerul băcăuan. Am încercat și în Câmpina, dar costa mult și nici nu puteau face modelul perfect”.

Calamitățile naturale din ultimul timp, prin care focul, tornadele sau inundațiile au distrus localități întregi, impun tot mai mult soluții precum casele mobile evantai. Deci piață de desfacere pentru ele ar fi. „Când doamna Merkel a primit în Germania mulți emigranți – a precizat Virgil Pâslaru -, Crucea Roșie de acolo ne-a contactat și pe noi, pentru casele noastre. Au spus că ne pun în cont contravaloarea a 350 de case, dar între timp s-au răzgândit, pentru că nici noi nu aveam cu cine le construi. Acum suntem în tratative și cu un grup din California, unde a fost destul de recent un mare incendiu și au ars localități întregi”.

Cum arată o „casă evantai”

Casa este construită ca un paralelipiped. Fie că o transporți pe roțile ei, fie pe o platformă, te duci cu ea unde vrei. Poate fi pusă și pe un teren accidentat, pentru că are picioare telescopice hidraulice, care o aduc la planul orizontal. Dacă vine o inundație, are ancore și compensatori care se strâng, ridică toată casa și o feresc de viitură.

Avem circa 12 modele. Casa este pusă pe un suport în formă de semilună sau pe o jumătate de cerc. Partea elicoidală este pe pământ, dar este ancorată și nici vântul nu o ia. După împingere casa revine la poziția inițială, ca un hopa-mitică.

Modulele se pot realiza cu suprafețe de la 54 până la 140 mp. Sunt independente de sursa de energie, fiind dotată cu panouri fotovoltaice. Sunt rezistente la cele mai mari furtuni, cicloane, tornade și inundații. Sunt transportabile autonom sau tractate. Iar clasa de energie proiectată este clasa A.

„Casele evantai sunt scutite de plata impozitelor și pot fi amplasate pe terenuri denivelate. Se construiesc la comandă, iar prețul este determinat de suprafața modulului solicitat și de gradul de confort. Compartimentarea este dispusă în 2, 3 sau 4 camere, baie și bucătărie plus living.”
Ing. Virgil Pâslaru, consultant pentru finanțare și business planning




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014