7 noiembrie 2024

Un bacauan in vizita la tabara de refugiati Yazidi din Turcia

Razvan Bondalici, trainer de educatie non formale, este presedintele organizatiei Step- Surf the Earth Project Bacau, organizatie ce promoveaza valorile sociale si stimuleaza dezvoltarea personala a tinerilor prin arta, creativitate, sport si nu in ultimul rând mobilitati.

Anul trecut, organizatia a trimis mai bine de 40 de tineri bacauani in 12 mobilitati in Spania, Italia, Austria, Bulgaria, Maroc, Portugalia si Turcia. Unul dintre proiectele din Turcia, cel din decembrie 2014, a fost cel din capitala neoficiala a Kurdistanului, orasul Diyarbakir.



Printre diferitele activitati, a avut ocazia de a petrece o jumatate de zi in tabara de refugiati Yazidi. Toti cei 5000 de refugiati provin din comunitatea Yazidi, compusa din mai putin de un milion de persoane in lumea intreaga.

Aceasta comunitate etno-religioasa face parte din grupul kurzilor, care, la rândul lor reprezinta cea mai mare natie care nu este constituita intr-un stat.

Kurzii sunt in numar de 30-35 de milioane si traiesc in Turcia, Siria, Iran si Irak. In timpul vizitei la tabara de refugiati, Razvan Bondalici a discutat cu locatarii de acolo pentru a le identifica nevoile. S-a implicat si in distributia hranei pentru prânzul respectiv, si a descoperit ca tabara este foarte bine organizata din punct de vedere logistic, chiar daca a fost incropita pe terenul unui parc/complex de agrement.

„Viata celor de acolo pare foarte bine organizata, femeile au un club unde invata sa faca anumite obiecte artizanale pe care mai apoi le vând in bazarul din oras. Copii nu merg la scoala, insa beneficiaza de serviciile unor voluntari care isi dedica timpul sa ii invete anumite lucruri. Aici e mult mai bine, fata de alte locuri, deoarece toti vorbesc kurda, dar sunt alte tabere unde refugiatii sunt izolati din toate punctele de vedere, social si lingvistic. Intre putinii barbati pe care i-am gasit in tabara, se aflau si doi care rupeau limba engleza, invatata de la soldatii americani care aveau baza militara in Irak, de unde au venit refugiatii”, a povestit pentru cotidianul Desteptarea, Razvan Bondalici.

In urma discutiilor cu cei din acea comunitate, Razvan a aflat ca acestia au fost suprimati dea lungul istoriei si ca niciunul dintre ei nu doreste sa se intoarca de unde au venit. Acestia nu accepta sa locuiasca in alta tara musulmana, considerând ca scaparea lor o reprezinta Occidentul. Odata cu emigrarea, disiparea si asimilarea acestora exista riscul ca peste una- doua generatii aceasta cultura sa se piarda.

bonda

Viata celor de acolo pare foarte bine organizata, femeile au un club unde invata sa faca anumite obiecte artizanale pe care mai apoi le vând in bazarul din oras.
Razvan Bondalici




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014