22 ianuarie 2025

Un antidot la haos

Așa își subintitulează cartea, care a făcut atâta vâlvă în lume, celebrul psiholog canadian Jordan B. Peterson. Un gânditor foarte la modă astăzi, un tip deosebit de charismatic, autor al best-seller-ului „12 reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru”. Despre Peterson se spune că este un adevărat fenomen mediatic, având un public imens, pe tot globul.

Care să fie secretul lui ? – pentru că vorbește despre reguli, iar oamenilor nu prea le place asta. Cei care îl cunosc îndeaproape îl descriu ca pe o persoană care vorbește cu entuziasmul unui copil, nefăcând paradă de erudiție, deși o are. Nu e deloc pedant, nu pare niciodată plictisit, are ceva cald și familiar, foarte direct în modul de abordare al diferitelor probleme ale existenței, iar alura lui este a unui cowboy care a păstrat ceva din aerul adolescentin. E foarte liber în gândire și în vorbire, captând imediat atenția interlocutorilor, și dă dovadă de mult spirit practic (pricepându-se la tâmplărie, de pildă, și-a lucrat singur piese de mobilier), de multă inițiativă, fiind gata mereu să sară în sprijinul cuiva.



Prima sa carte se numește „Cartografieri ale sensului”, fiind o amplă tentativă de a înțelege felul în care au reacționat oamenii, de-a lungul timpului, în fața necunoscutului. Sunt prezentate în volum situațiile arhetipale din mitologii și legende, exprimând modalitățile prin care ființa umană s-a luptat cu haosul. Important este faptul că, de fiecare dată când cercetează niște teme, Peterson atrage atenția asupra marelui pericol pe care îl reprezintă ideologiile, acestea nefiind decât niște substitute ale cunoașterii autentice.

În numeroasele sale luări de poziție publice, Peterson s-a declarat un apărător ferm al libertății de exprimare, combătând categoric „discursul constrâns”. Dar să revin la cartea sa de reguli, care pate fi citită ca un îndreptar, un manual de înțelepciune practică. Și care se bucură de un extraordinar succes, deși regulile nu sunt niciodată prea simpatice. Dar ele sunt necesare, mai ales în timpuri de mare derută, nesigure, lipsite de direcție. În dezordinea generală din societățile actuale, marcate de o pronunțată degringoladă a valorilor, tinerii sunt, în primul rând, cei interesați de niște reguli călăuzitoare, care să le arate calea, drumul de urmat. Și asta pentru că, relativismul moral caracteristic vremurilor noi, îi lipsește pe cei tineri de o busolă, de un ideal spre care să tindă. Și atunci, ce-i de făcut, care să fie antidotul la lipsa de sens, la haos? Jordan B. Peterson ne propune niște instrucțiuni, niște pași de urmat, pe care el le numește cele 12 reguli de viață. Le voi enumera acum, urmând ca data viitoare să mă refer la unele dintre ele.

Regula 1: Stai drept și trage umerii înapoi. 2. Ai responsabilitatea de a ajuta; comportă-te ca atare. 3. Împrieteniți-vă cu cei care vă doresc numai binele . 4. Compară-te cu cel ce erai tu în trecut, nu cu cineva din prezent. 5. Nu-ți lăsa copiii să facă lucruri care te vor enerva. 6. Fă-ți ordine în propria casă înainte de a judeca lumea. 7. Concentrează-te pe lucrurile cu adevărat importante (nu pe plăcerile imediate). 8. Spune adevărul – sau cel puțin nu minți. 9.Pornește de la premisa că s-ar putea ca persoana pe care o asculți să știe ceva ce tu nu știi. 10. Fii precis în exprimare. 11. Lăsați-i pe copii în pace când fac skateboarding.

Și ultima, delicioasă prin ineditul ei: 12. Când întâlnești o pisică pe stradă, mângâi-o. Mie nu-mi este greu, pentru că iubesc animalele, dar pentru dumnevoastră?



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img