11 ianuarie 2025

Un an cu foarte multă muncă și doldora de proiecte la Protecția Copilului

Centrul de recuperare din Vermești, din orașul Dărmănești, a fost gazda conferinței de presă organizată, marți, de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău, pentru a-și prezenta raportul de activitate pe 2018. Au participat directori de instituții, șefi de servicii și centre, specialiști în consiliere psihologică și asistență socială, care au fost întâmpinați de gazde cu pâine și sare, dar și cu materiale informative.

În acest cadru inedit, Dana Țîțaru, director general, a oferit date care au vizat diferitele tipuri de servicii destinate ocrotirii copiilor și adulților care se află, temporar sau definitiv, în situații de risc: protecția de tip rezidențial în sistemul public a copiilor aflați în dificultate, protecția de tip rezidențial în regim de urgență, protecția în sistem privat a copilului și tânărului aflat în dificultate, prevenirea separării copilului de familie, asistența adulților cu dizabilități și a vârstnicilor etc.
Directorul general a mai vorbit, de asemenea, despre managementul instituției, relația cu primarii din județ, cu partenerii neguvernamentali, despre proiectele trecute și viitoare.



„Ne dorim să crească în familie”

Primul capitol abordat la conferința de presă a vizat indicatorii referitori la serviciile destinate copilului. Conform acestora numărul copiilor care au beneficiat în 2018 de măsuri de protecție specială a fost de 1924, mai mare decât în anii precedenți: 1873 în 2017 și 1921 în 2016.

„Dacă vă uitați la cifre observați că a crescut numărul beneficiarilor de servicii sociale, dar tot indicatorii arată că a crescut și numărul celor care beneficiază de servicii de tip familial”, a explicat Dana Țîțaru. Astfel, anul trecut au fost ocrotiți în sistem familial 509 copii, față de 492 în 2017.

Ceea ce înseamnă că numărul minorilor din centrele de plasament se reduce de la un an la altul, ținta fiind „zero”, și crește numărul celor ocrotiți în apartamente, căsuțe sau în familii de asistenți maternali. Un lucru bun, a precizat directorul DGASPC, este și faptul că în Bacău există organizații neguvernamentale care oferă servicii sociale de calitate.

Adopția este „un subiect sensibil”, cu atât mai mult cu cât noua lege, care ar putea scurta timpul de așteptare, este încă în lucru. „Principalul nostru obiectiv este ca acești copii să se întoarcă în familia naturală, dar acolo unde nu se poate ne dorim să stea cât mai puțin în sistem”, a spus Dana Țîțaru. Ea a adăugat că indicatorul cel mai important este numărul copiilor liberi la adopție (74 în anul 2018), care arată că numărul celor care au șansa să ajungă într-o familie va fi mai mare în 2019.

Colaborări, parteneriate și proiecte

Au fost oferite date și cu privire la serviciile de evaluare și recuperare a persoanelor cu dizabilități, pentru care a fost organizat un serviciu mobil cu trei echipe, protecția mamelor și copiilor care sunt victime ale violenței în familie, integrarea socială a tinerilor cu dizabilități, „unde avem succes, dar nu unul fulminant”.

Cauzele? E greu să integrezi tineri cu dizabilități într-o societate încă marcată de prejudecăți și în care locurile de muncă nu sunt foarte multe.

Managementul organizațional, financiar, creșterile salariale din 2018, scoaterea la concurs a unor posturi în 2019 au fost prezentate pe scurt, apoi s-a trecut la proiectele aflate în derulare, care nu sunt deloc puține.

De exemplu, patru au fost depuse pe POR în parteneriat cu primăriile din Tg. Ocna, Moinești, Tamași și Răcăciuni, alte patru pe PIN (Programe de Interes Național), unul în colaborare cu Institutul de Cercetare a Calității Vieții și altul pe POCU, care are ca obiectiv consolidarea rețelei de asistenți maternali. Pe lângă acestea, au fost implementate 15 proiecte elaborate în anii anteriori.

despre acestea vom vorbi altădată, pe larg. În final, după ce a răspuns întrebărilor adresate de mass-media, Dana Țîțaru a mulțumit echipei DGASPC pentru efort, Consiliului Județean pentru sprijin și ziariștilor, rugându-i să-i fie, în continuare, parteneri.

„2018 a însemnat foarte multă muncă, într-un ritm foarte susținut, finalizată cu multe reintegrări în familie, multe proiecte cu finanțare externă, îmbunătățirea relațiilor cu autorităților locale și susținere din partea Consiliului Județean. Avem 19 proiecte în derulare și sunt foarte mândră de echipa mea.” Dana Țîțaru, director general DGASPC Bacău



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img