20 ianuarie 2025

Un al doilea buletin pentru bacauani: cardul de sanatate

Cardul national de sanatate este codul de acces pentru toate sistemele informatice ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. El va deveni, de la inceptul anului viitor (1 ianuarie 2015), instrumentul de confirmare a prestarii tuturor serviciilor din sistemul national de sanatate.

Pe card si in cip-ul cardului sunt imprimate urmatoarele informatii: numele si prenumele asiguratului, codul unic de identificare in sistemul de asigurari sociale de sanatate, numarul de identificare al cardului national de asigurari sociale de sanatate si termenul de valabilitate (5 ani). In rest, doar la cererea asiguratului, medicul de familie poate inscriptiona pe cardul de sanatate si date medicale. Cardul se sanatate este eliberat doar pentru persoanele asigurate, cu vârsta de peste 18 ani. Copiii cu vârsta de pâna la 18 ani beneficiaza de servicii medicale gratuite, conform legii. Neasiguratii nu primesc acest card si beneficiaza de servicii medicale doar in urgenta.



Cardul de sanatate ajunge la beneficiar, la domiciliu, prin Posta Româna, iar daca nu este ridicat, el poate fi gasit la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Dupa ce procesul de distribuire va fi incheiat, va urma o perioada de testare a cardului de sanatate, in care cele doua sisteme (cu sau fara card) vor merge in paralel. Activarea lui se va face la orice furnizor de servicii medicale (cabinet de medicina primara, spital, ambulatoriu, laborator) la care asiguratul va apela prima data dupa primirea cardului. Nu este necesar ca asiguratul sa mearga special la medic pentru activarea cardului.

Operatiunea de activare dureaza maxim 30 de secunde si consta in inlocuirea pin-ului de transport al cardului (000) cu un pin din patru cifre ales de asigurat, pe care acesta nu trebuie sa il divulge. Pin-ul ramane in proprietatea asiguratului, la fel ca si cel de la cardul bancar. Puteti sa cereti medicului de familie sa inscriptioneze pe cipul cardului datele de contact a doua persoane care pot da informatii despre starea de sanatate a asiguratului, medicatia pe care o luati si alte informatii importante pentru medic. Odata activat, cardul de sanatate va fi prezentat ori de câte ori asiguratul apeleaza la furnizorii aflati in contract cu CJAS Bacau pentru servicii medicale sau farmaceutice.

„Pentru judetul Bacau au fost ridicate 407.831 de carduri de la Bucuresti. Pâna in acest moment, s-au distribuit deja 24.918 carduri, 385 s-au intors la institutia noastra pentru ca nu s-au gasit destinatarii, 53 de persoane au refuzat sa-l primeasca, deoarece existau erori de date imprimate, iar 10 carduri sunt dublate. Din pacate, in cazul a 9.376 de cazuri, beneficiarii au decedat intre timp. Trebuie sa se inteleaga ca aceste carduri au fost emise in baza unor date statistice din anii trecuti.”
Dan Stoica, director contractari CJAS Bacau.

Foarte important!

Cardul de sanatate va asigura accesul la servicii medicale doar pe teritoriul României. Incepând de anul viitor, daca asiguratii se prezinta la medic fara card, nu vor primi servicii decontate de Casa de Asigurari de Sanatate. Pierderea sau furtul cardului national de sanatate se anunta la CJAS Bacau sau la telverde gratuit 0800.800.950. Pentru serviciile medicale de urgenta, nu este necesara utilizarea cardului de sanatate. Aceste servicii fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acorda atât persoanelor asigurate, cât si celor neasigurate.

Pe cardul fiecarui asigurat, se pot imprima grupa sanguina si h-ul, diagnosticul medical cu risc vital si bolile cronice (daca e cazul), acceptul exprimat in timpul vietii pentru prelevarea de organe, tesuturi si celule dupa deces, date de contact despre medicul de familie. Datele medicale se vor inregistra separat de datele administrate, iar accesul se face numai de catre persoanele autorizate.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img