9 ianuarie 2025

Un adevar incomod

Ne astepam, de exemplu, ca o tara ca Iranul sa apeleze la tortura. Sau Cuba comunista. Sau chiar Rusia, pentru ca „presa libera” ne spune zilnic faptul ca aceste tari nu respecta drepturile omului, libertatile fundamentale si asa mai departe, spre deosebire de tarile democratice. Cum sunt, de exemplu, SUA.

Când Congresul american recunoaste, insa, ca CIA a torturat prizonieri, incep sa se ridice probleme: cum de un stat care nu doar ca se pretinde democratic, dar mai da si lectii de democratie, apeleaza la astfel de metode, pe care le condamna atunci când e vorba de alte tari?



Raportul Congresului sustine si ca torturarea suspectilor a fost inutila pentru ca informatiile obtinute, atunci când nu au fost inventate de prizonieri pentru a scapa de torturi, nu au fost de nici un folos autoritatilor.

Ipocrizie? Desigur, si inca la un nivel grobian. Pentru ca, in vreme ce continua sa aplice „Patriotic Act”, o lege care permite spionarea cetatenilor, detentia pe termen nedefinit sau care interzice suspectilor de terorism dreptul la un avocat, Statele Unite dau lectii de democratie peste tot in lume, stabilind care regim este democratic si care nu.

Le Monde noteaza ca SUA au beneficiat de complicitatea statelor europene, in care ar fi existat celebrele inchisori secrete ale CIA.

Comisia Europeana, condusa de Barroso, a acceptat explicatiile „dubioase” ale administratiei americane si a decis ca, acuzatiile de tortura nu trebuie sa puna in pericol cooperarea transatlantica si lupta impotriva terorismului.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img