10 ianuarie 2025

Primul an de activitate al Uniunii Nationale a Mediatorilor

Medierea reprezinta o modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate an calitate de mediator, an conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor. Poate deveni mediator persoana care andeplineste urmatoarele conditii: are o vechime an munca de cel putin 3 ani, a absolvit cursurile pentru formarea mediatorilor, an conditiile legii sau a unui program postuniversitar de nivel master an domeniu, acreditate conform legii si avizate de Consiliul de mediere. Pot dobandi calitatea de mediator, fara examen, judecatorii, procurorii, notarii publici, avocatii si consilierii juridici cu o vechime de cel putin 2 ani an specialitate juridica.

Infiintata in urma cu 10 luni, Uniunea Nationala a Mediatorilor din Romania reuneste in prezent un numar de 94 mediatori din toate zonele tarii, insumand aproximativ 10 la suta din numarul mediatorilor existenti. Si in Bacau a fost infiintata Asociatia de Mediere, a carui presedinte este av. Constantin Serban. Protocoalele de colaborare, incheiate in cursul anului 2009, au aratat preocuparea UNM pentru conlucrarea mediatorilor cu profesionistii din domeniul juridic si din alte domenii conexe. „Anul 2010 va consolida pozitia Uniunii Nationale a Mediatorilor ca organizatie implicata in dezvoltarea profesiei si sprijinirea mediatorilor, fiind in permanenta conectata la evenimentele din domeniul medierii”, a spus Zeno Sustac, copresedintele UNM. Avand ca obiectiv principal sprijinirea mediatorilor si consolidarea medierii, UNM a organizat in cursul anului 2009 o serie de conferinte, seminarii si conferinte de presa dedicate realizarii acestor deziderate.
[ad#stire]In luna martie a fost organizata la Palatul Parlamentului Conferinta „UNMR alaturi de mediatori”, iar in luna septembrie Conferinta UNMR – „Medierea, raspunsul Mass-Media la conflict” seria de manifestari culminand cu evenimentul din luna noiembrie, „Medierea, un stil de viata”. Si in Bacau, la Sala „Ateneu”, s-a organizat de catre Asociatia Magistratilor din Romania, pe 28 noiembrie 2009, conferinta „Medierea – metoda alternativa de solutionare a litigiilor”, o manifestare care s-a inscris in programul de promovare a medierii si care a avut ca obiectiv principal informarea magistratilor despre modalitatea practica de aplicare a legislatiei interne si internationale referitoare la mediere. Sub egida UNM au fost lansate lucrarile „Medierea. Standarde si proceduri”, precum si „Ghid de mediere”, instrumente utile in promovarea si consolidarea medierii in Romania.



Roxana Neagu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img