23 ianuarie 2025

Ultrascurte

Cică România și Polonia vor permite Rusiei să inspecteze instalațiile americane amplasate pe teritoriul lor numai dacă și Rusia le permite românilor și polonezilor să inspecteze instalațiile militare rusești. Da’ pe americani i-ați întrebat? Că bazele militare americane din România și Polonia nu aparțin celor două state, ba, mai mult, sunt zone în care nu se mai exercită suveranitatea statelor respective, ci a SUA.

Când făceau ăștilalții liste negre cu site-uri, televiziuni și ziare nasoale și cereau publicitarilor să nu le mai dea bani pentru că aveau alte opinii decât cele „corecte” era ok. Când fac listele ceilalți e atac la libertatea presei și la democrație. Hai, chiscați frâna, că sunteți penibili!



România a refuzat un loc suplimentar la Olimpiada de la Beijing. Iar cu asta a refuzat și o bursă olimpică suplimentară pentru Milano 2026. Când ești prost și te iei după alții, asta se întâmplă. Polonia și Bosnia n-au avut grețuri din astea politice…

Cântărețul Neil Young a cerut platformei Spotify să-l interzică pe Joe Rogan, un podcaster care a intervievat un doctor care nu recomandă vaccinarea copiilor împotriva COVID. Neil Young a spus că platforma trebuie să aleagă între el și Rogan, că nu are de gând să stea în același loc cu acesta. Platforma a început, atunci, să șteargă muzică lui Neil Young.

BBC publică un documentar despre faptul că, până la Revoluția industrială, oamenii aveau două somnuri pe noapte. Practic, se trezeau 1-2 ore pe la miezul nopții, făceau niște treabă, niște copii și se culcau din nou. Cam ca programul mănăstiresc, unde călugării se trezesc pentru miezonoptica, rugăciunea de la miezul nopții. Scrie BBC că s-a experimentat și s-a obținut că dacă omul e lăsat fără repere orare și fără iluminat artificial, revine la somul din două părți. Revoluția industrială, cu programul în schimburi și iluminatul artificial relativ ieftin a modificat acest comportament, rezultatele fiind, uneori, suprinzătoare: „Unul dintre efectele secundare majore ale schimbării umanității în obiceiurile de somn a fost schimbarea atitudinilor. În primul rând, am început rapid să-i facem de rușine pe cei care dorm prea mult și am dezvoltat o preocupare pentru legătura dintre trezirea devreme și productivitate”.

Răzvan Bibire

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img