11 ianuarie 2025

Ultimul suflu al iernii a ingenuncheat Bacaul

A nins si ieri noapte, dar si ieri toata ziua. Vantul a continuat sa viscoleasca zapada. Zeci de drumuri sunt in continuare blocate. Mii locuitori au ramas izolati. Mii de scolari si cadre didactice nu au mai ajuns in scoli. Accesul masinilor de la Salvare este interzis in majoritatea localitatilor din stanga Siretului. Situatia drumurilor blocate era ieri identica cu cea de luni. Un singur drum national a ramas in continuare obturat pe mai multi kilometri, este vorba de drumul Bacau- Plopana- Dragomiresti. In municipiul Bacau, in Onesti, Tg. Ocna, Moinesti si Comanesti s-a circulat extrem de greu. In Bacau a fost un adevarat haos. Punctele fierbinti fiind intersectia Republicii cu Chimiei, intersectia de la Asirom, dar si podul de la Bistrita. Politia si municipalitatea au deschis podul si pentru masini de tonaj mare, pentru a descongestiona varianta ocolitoate prin Letea Veche, care a devenit un infern, mai ales pe portiunea dintre cele doua poduri, de la Sofert si Rusciutea. Pe drumurile judetene au actionat doar 15 auto cu lama si RSP, 2 autofreze, doua tractoare cu gredere semipurtate. 31 de drumuri judetene sunt inchise.

La sugestia unui cititor, echipa noastra a plecat in documentare de la intersectia Republicii cu Chimiei, Sofert, Letea Veche. La ora 10, nici un utilaj nu era dislocat pe aceasta varianta. Zeci de TIR-uri asteptau sa treaca podul de la SOFERT. Masini din Suceava, Sibiu, Bucuresti, Mehedinti, Teleorman, Iasi, Harghita, Turcia, Ungaria si Cehia incercau sa se strecoare pe singura banda care era circulabila. Unele mergeau cu spatele, altele accelerau si patinau fara succes pe portiunile cu gheata. Doua echipaje ale Politiei rutiere incercau sa faca ordine in dezordinea care se crease. Sosirea masinilor cu lama si RSP au reusit sa blocheze zeci de minute circulatia.



Din cabinele altor TIR-uri receptionam alte „mesaje&#8221: „Rusine&#8221, „Bataie de joc&#8221, „Orasul lui peste&#8221. Parcurgem pe jos, printre masini distanta dintre cele doua poduri. Un vant napraznic ne loveste pe pod si pe portiunile de drum unde nu era nicio locuinta. Nici un metru de parazapezi. Lulu Antohi, agent sef adjunct la Politia rutiera ne-a spus printre dinti: „Sunt aici de la ora opt. Nicio masina de deszapezire nu a trecut pe aceasta varianta. Vedeti infernul. Nu mai putem stapani circulatia. Toti se grabesc, multi soferi nu au echipat masinile pentru iarna. Tinem legatura intre echipajul de la intrarea in Letea si echipajul de la podul dinspre Sofert. Doar la cererea noastra expresa au sosit si utilajele de la Drumuri. Dar, toata noaptea si dimineata ce au facut?&#8221 Nisipul imprastiat mai fluidizeaza cat de cat circulatia. Reusim sa ajungem in comuna Letea Veche.

Inmormantare amanata

Intram pe Calea Barladului, cu intentia de ne deplasa spre Traian apoi spre Buhoci. Inainte de podul de peste Siret era o bariera: „Drum inchis. Trecerea interzisa&#8221. Un politist vanat de frig ne spune ca nu se poate circula nici spre Traian -Secuieni- Plopana si nici Secuieni Izvorul Berheciului. Aceeasi interdictie era valabila si pe drumul spre Parancea sau Racatau. Vantul s-a intetit. „Au trecut doua freze, una pe drumul national, spre Plopana si alta spre Buhoci. Nu stim cand vor reusi sa treaca pe fiecare traseu de muntii de zapada. Oricum, pentru a preveni blocarea totala a circulatiei si eliminarii unor accidente, am luat masura de a inchide aceste drumuri. Soferii sunt suparati, sunt nervosi. Un caz deosebit l-am avut ieri seara. O familie din Bacau dorea sa ajunga la Tisa Silvestri la o inmormantare. A vorbit la telefon de aici si a reusit sa amane cu o zi evenimentul&#8221, ne-a spus „politistul de serviciu&#8221. Vantul spulbera zapada. Un sofer forteaza bariera. Este oprit si se isca cearta. Plitistul invinge. Nu se mai vede la 20 de metri. Soferul nostru, Nicu Rusu, ne spune sa ne punem centurile, aprinde farurile si se propteste in volan. Ajungem in Bacau.

Zeci de autobuze au ramas la capat de linie

Cine vrea sa se deplaseze intr-o localitate de pe partea stanga a Siretului este sfatuit sa mai amane indeplinirea dorintei, fie el cadru didactic, elev sau cu treburi ocazionale. Din Autogara Bacau nu a plecat niciun autobuz pe aceste trasee. Constantin Marcu, director al SC BISTRITA SA ne-a declarat: „Si astazi (ieri n.n.) masinile noastre nu au putut iesi din garaj. Am avut semnale de la Comandamentul Judetean, de la Politie ca aceleasi trasee sunt inchise. Am dirijat doar cateva autobuze pe traseele care au fost deszapezite, mai ales cele aflate pe drumurile nationale. Avem si acum multi soferi care stau la capat de linie. In multe comune primarii nu s-au invrednicit nici macar sa puna un tractor sa patruleze toata noaptea pe drum. Toti se plang ca nu au bani, nu au utilaje. De aceea mii de navetisti nu mai ajung in Bacau si nici in comune, la scoli, dispensare sau alte unitati&#8221, ne mai spune directorul Marcu. Un sfat este totusi de folos: inainte de pleca la drum este bine sa va informati la Autogara daca masina merge sau nu pe traseul dorit.

Razboi balcanic pe Chimiei

Din redactie suntem somati sa mergem pe str. Chimiei, la intrarea in oras dinspre Sofert. Traversam din nou orasul. Se circula bara la bara. Nici urma de derapant. Doar zapada si zloata. La intersectii, semafoarele au devenit inutile. Singurele semne de circulatie sunt claxoanele. Zecile de masini pe care le lasasem dimineata pe varianta Sofert-Letea Veche au ajuns in oras. Aici, un nou dezastru. Circulatia era blocata de mai multe TIR-uri, unele intrau in oras, altele doreau sa iese. Mica panta dinspre pod spre Republicii a dat peste cap ordinea facuta de un politist care obosise sa tot dea din maini. Un sofer turc nu reusea sa intre in oras. Un altul bulgar a incercat sa-l depaseasca si a agatat oglinda unui sofer roman. Babilonie curata. A inceput bataia, turcul fugea in jurul masinii, bulgarul se rafuia cu romanul, iar acesta, fiind pe teren propriu, nu s-a lasat mai prejos. Claxoane, injuraturi in toate limbile balcanice. Politistul nu mai avea grai. Zeci de minute nu s-a miscat nicio masina. Alte zeci asteptau armistitiul. O masina de la Drumuri a inceput tractarea pe rand. Infernul nu s-a sfarsit. Coloane lungi de masini asteptau nemiscate, cu motoarele turate pentru a se ivi o bresa. Politistul ia decizia sa le indrume spre oras. Fiecare se va descurca cum va putea. Multime de oameni asista la spectacol. „Vai de capul lui Stavarache. Aceasta este zapada portocalie. Uitati-va cum se circula, in bataie de joc&#8221, erau frazele pe care le-am auzit permanent. Strada Chimiei este in municipiul Bacau.

Sarata, izolata total

Un alt semnal de alarma a venit de la seful de post din comuna Sarata, Florin Apostoaie. „In comuna nu intra si nu iese nicio masina. Toate drumurile sunt blocate. Zapada este de doi metri. Am incercat sa iesim cu saniile, insa caii au ramas suspendati in zapada. Toate demersurile noastre la SC Drumuri SA au ramas zadarnice. Nu a venit in comuna profesorii, elevii, iar navetistii nu au mai ajuns la serviciu&#8221. Am incercat sa intram si noi in Sarata, pe drumul dinspre Bacau, pe la PECO. Nicio sansa. Aceeasi situatie si pe drumul prin Luizi, Talpa, Balcescu, ca de altfel si pe cel dinspre Balcescu. La scoala a venit o singura invatatoare, care este localnica. Medicul nu a ajuns la dispensar.

Podul de la Serbanesti a fost deschis

Pe la ora 9 s-a deschis circulatia pentru masinile de mare tonaj pe Podul de la Serbanesti. Patru-cinci TIR-uri au inceput leganarea pe pod. Daca se rupe? Daca nu rezista?, spuneau cetatenii din preajma. La ora 14, mii de masini au traversat podul. Multe degeaba, deoarece spre Vaslui sau Barlad, drumul era inchis. Au tras pe dreapta. Zeci. Apoi alte zeci.

Un sofer turc ne opreste nervos: „Gazeta? Romania probleme. Probleme. Rahat. Alah, Alah&#8221, dupa care Calih Hasan (daca eu am inteles bine) a facut un semn ce nu se poate reproduce in scris. Da ocol masinii care se intepenise intr-o groapa, dupa care revine mai nervos: „Alah, bruto, Ceausescu&#8221.

Jale alba pe strazile municipiului

Ieri dimineata, Bacaul era ingropat cu totul in zapada. Strazi, trotuare, masini si cladiri erau acoperite cu un strat gros de omat. Soselele, mai ales cele laturalnice, puteau fi cu greu strabatute. Prelungirea Bradului, Vrancei, dar si strazile din zona Nord, chiar si portiuni importante din str. 22 Decembrie erau impracticabile. Masinile parcate de o parte si de cealalta a drumului, gheata si, mai ales, zapada depusa in cursul noptii faceau imposibila circulatia. Traficul rutier se desfasura ieri pe majoritatea strazilor pe un singur sens. Soferi nervosi, injuraturi la adresa celorlalti participanti la trafic, dar si la adresa autoritatilor, care nu s-au preocupat in timpul noptii de curatarea carosabilului, tamponari, derapari… Cam asa s-ar putea caracteriza prima jumatate a zilei de ieri. Bacauanii au remarcat, iritati, lipsa din trafic a utilajelor de deszapezire care, sustine Florin Cobzaru, seful parcului auto al Primariei, nu ar fi facut decat sa incurce si mai mult circulatia. Cu exceptia centrului Bacaului, unde autocamioanele cu lama si antiderapant au actionat aproape continuu, celelalte zone ale Bacaului au fost lasate uitarii. De fapt, ele au fost amanate pentru timpul noptii. &#8222Nu putem face aproape nimic in cursul zilei. Orasul este plin de masini, atat cele care circula, cat si autovehicule parcate – unele neregulamentar – pe marginea drumului. Acest lucru face imposibila interventia noastra cu utilaje de deszapezit. In timpul noptii, insa, vom iesi in trafic si vom curata soselele&#8221, a declarat ieri viceprimarul bacauan Nicu Onica. Ca urmare a deciziei de a nu se interveni decat in intervalele orare in care circulatia e sporadica, traficul rutier in municipiul Bacau a fost ieri aproape blocat (chiar si in zona centrala s-a mers bara la bara), in timp ce deplasarea pietonilor a fost impiedicata in multe zone ba de mormanele de zapada formati prin inlaturarea omatului de pe partea carosabila, ba de stratul consistent de gheata care se gasea sub zapada amestecata cu material antiderapant.

&#8222Muntii” de zapada nu au fost ridicati

Spre deosebire de precedentele ninsori, cand zapada stransa pe marginea strazilor era incarcata in basculante si transportata la groapa de gunoi sau in alte zone virane, in noaptea de luni spre marti, Primaria Bacau n-a mai acordat atentie acestei activitati. Trebuie mentionat faptul ca autoritatilor locale le va fi cu atat mai greu sa transporte gramezile de omat, cu cat aseara s-a renuntat si la utilajele firmelor private cu care Primaria se afla sub contract. Abia spre seara s-a reunit si Comisia de Urgenta pentru a stabili cu cate utilaje sa iasa in strada si ce masuri se impun a fi luate. Putine incarcatoare, putine masini de transportat zapada, insa foarte multe gramezi de omat pe marginea strazilor. Administratia ne ofera, in loc de servicii, asigurari: &#8222Stati linistiti, se topeste. Nu este cazul sa va faceti griji. Vom actiona cu promptitudine”, declara Viorica Marcu, sefa Directiei de Servicii Publice din cadrul Primariei. (R. Sendrea)

Ambulante ingropate in zapada

Cel mai grav afectat de troienele formate a fost Serviciul Judetean de Ambulanta (SJA). Unde s-a putut s-a circulat, unde nu, s-a cerut aducerea bolnavului cu sania la drum sau s-a trimis o masina complet echipata, care a avea ca antemergator un utilaj de dezapezire. &#8222Avem foarte multe solicitari, cu foarte multe afectiuni, de la infarct sau atac vasculare cerebrale pana la femei gravide, ca sa nu mai vorbim de bolnavii cu insuficiente renale care trebuiau dializati. Avem masini, am instituit o stare de necesitate mobilizand intreg personalul, dar numarul de solicitari e mare si ceea ce angreuneaza munca noastra cel mai tare este ca se ajunge foarte greu la pacient, iar timpul de antoarcere este foarte mare, timpul de raspuns fiind foarte tare diminuat&#8221, a declarat directorul SJA, dr. Sorin Enescu. Un copil internat la Spitalul de Pediatrie cu tumora intracraniana astepta sa fie transportat la Spitalul Bagdazar, iar doua persoane cu accidente vasculare, urmau sa sa fie aduse de la Valeni si Horgesti. La Petresti, unde era o femeie suspecta de un accident vascular, s-a ajuns dupa sase ore si asta dupa ce o freza a facut o spartura prin nametii de doi metri. Un alt caz critic a fost inregistrat la Schitu Frumoasa, unde o femeie gravida se afla in travaliu. Vasile Rata, primarul comunei Balcani, Vasile Rata, a cautat solutii pentru transportul gravidei pana la soseaua nationala. Scris de Gheorghe BALTATESCU Razvan SENDREA Cristi AIOANEI



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img