8 ianuarie 2025

Ultimul liman

Sa ne ingrijim de cei pierduti!

Asezamântul Lazaret este pentru multi saraci ultimul liman. Peste 80 la suta dintre cei care vin sa ceara ajutor sunt din alte parohii. Parintele Iacobeanu nu se indura, totusi, sa-i trimita acasa desi, financiar, se descurca greu. Uneori nu sunt bani de utilitati, alteori nici de hrana. Trei sferturi din costurile cu salariile sunt acoperite de Arhiepiscopie. Restul ramâne la mila oamenilor.  



Asezamântul Social Filantropic deschis pe lânga Biserica Ortodoxa Lazaret este pentru multi bacauani ultima speranta, ultimul liman. Vin, aici, la parintele Iacobeanu, cei saraci, care nu pot pune pe masa, copiilor, „o bucata de pâine inmuita in apa pentru ca nu au pâinea”, bolnavii care nu au bani de medicamente, oameni indurerati, in cautare de mângâiere. Sute de beneficiari pe an inseamna, insa, costuri foarte mari, greu de acoperit. Uneori, nu sunt bani pentru utilitati, alteori nici pentru hrana celor 20 de pusti care vin la centrul de zi in sistem after-school. In Bacau, sunt multi copii care ar avea nevoie de o masa calda la prânz, iar asezamântul nu-i poate ajuta pe toti. Daca fiecare parohie ar deschide un asemenea centru, altfel ar sta lucrurile: ar fi mai putina saracie, mai putina suferinta.

Bacaul e „top 5” pe tara

Centrul de zi pentru copii cu autism „Sf. Cosma si Damian” are 27 de beneficiari, dar solicitarile sunt de zece ori mai mari: „Din pacate, Bacaul este unul dintre judetele cu foarte multi copii autisti, explica Ramona Stanciu, coordonator centru. Sa zicem ca e in top 5 pe tara. Aici, copiii beneficiaza de servicii de terapie gen centru de zi sau in sistem ambulatoriu, stimulare senzoriala si terapie cu caii, când vremea permite. Parintii participa atât la consiliere individuala cât si la grupuri de suport, pentru ca au nevoie sa cunoasca persoane aflate in aceeasi situatie.” E vorba de cazuri foarte grave, cu putine sanse de vindecare. Unii parinti simt ca au ajuns la capatul puterilor si ca mâine se vor prabusi. „Este foarte greu din cauza drumului, marturiseste Ionela Traistaru, care are un baietel de noua ani. Drumul ne omoara! Suntem din Tatarasti si venim de doua ori pe saptamâna. E foarte obositor si pentru mine, dar mai ales pentru copil. Speram ca se va obisnui, cu timpul, si va fi bine.”

La mila oamenilor!

Centrul de zi pentru copii cu autism nu e singurul serviciu oferit de Asezamântul Social Lazaret. Aici, functioneaza, Centrul de zi pentru copii aflati in dificultate, Centrul pentru copii cu dizabilitati „Sf. Vasile cel Mare”, Centrul „Izvorul Tamaduirii” destinat celor dependenti de alcool, Serviciul de ingrijire la domiciliu a vârstnicilor. Tot prin asezamânt, se acorda burse scolare, se deruleaza proiecte sociale, tabere crestine si campanii de strângere de fonduri. Sunt 200 de familii/an la consiliere, 20 de copii/zi la masa, 13 batrâni ingrijiti acasa si multi alti bacauani care primesc ajutor de urgenta, cel putin zece pe saptamâna, din cauza ca trec printr-o situatie dificila. „Numai functionarea celor doua centre – Centrul de zi pentru copiii cu autism si Centrul de zi pentru copiii aflati in dificultate – costa un miliard de lei vechi pe an. La acestea, se mai adauga alte cinci servicii”, arata parintele Marius Iacobeanu. Trei patrimi din costul salariilor angajatilor – ingrijitori, terapeuti, asistenti sociali etc. – le asigura Arhipepiscopia. Restul sta la mila oamenilor.

„Sunt zile in care unii dintre semenii nostri nu manânca nimic. Ei vor sa munceasca, dar nu au unde. De aceea, orice ajutor e binevenit, un pachet cu alimente sau o suma oricât de mica.”- Pr. Marius Iacobeanu, Parohia Ortodoxa Lazaret

„Lista de asteptare e lunga pentru ca oficial sunt 273 de copii diagnosticati cu autism, dar mult mai multi sunt cei care nu au certificat de handicap. Bacaul are totusi mai multe centre de terapie specializata si incercam sa facem fata.”-  Ramona Stanciu, coordonator Centrul „Sf. Cosma si Damian”

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img