Pentru ca s-a dorit imbunatatirea aplicatiei prin care sa existe un sistem unitar, la nivel national, cu tot ce inseamna baza de date personala, emiterea cartii de identitate electronica a fost amânata pâna in acest an.
„Din 2005 avem o baza locala, din 2010 s-a reusit crearea unei baze judetene, iar acum se lucreaza la o baza centrala. Din acest motiv nu s-a putut inca introduce cartea de identitate electronica despre care se tot vorbeste de prin 2006. Insa noutati, din acest punct de vedere, au venit din partea Directiei de Evidenta a Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Afacerilor Interne”, a explicat Natasa Gabriela Crismaru, director executiv Directia Judeteana de Evidenta a Persoanelor Bacau.
Astfel, noile carti electronice de identitate, care vor contine mai multe elemente de particularizare, vor fi puse in circulatie, printr-un program pilot incepând cu 1 aprilie, in Bucuresti, pentru ca apoi, in 18 luni, sa se extinda in toata tara, esalonat, pe masura asigurarii cu suportul tehnic necesar a serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor din fiecare judet.
La alegere
Printre caracteristicile noi ale cartii de identitate se afla si specificarea prenumelui parintilor, dar si amprentele a doua degete. Legea insa stabileste ca, de la data punerii in circulatie a cartii electronice de identitate, solicitantii pot opta fie pentru eliberarea unei carti de identitate, fie pentru eliberarea cartii electronice de identitate. „Cine nu doreste carte de identitate electronica poate opta pentru una normala, care va fi asemanatoare cu cea electronica, dar nu va contine cipul si amprentele detinatorului”, a mai explicat directorul Natasa Gabriela Crismaru.
Diferenta intre cele doua tipuri de acte de identitate consta in aceea ca, in cartea electronica de identitate se inscriu, in plus, date in format electronic, si va avea un cip cu certificate digitale si date biometrice ale titularului, constând in imaginea faciala, dar si acele imagini ale impresiunilor papilare a doua degete.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.