29 decembrie 2024

Ultima cursă a maratonistului Ilie Roșu, din dragoste pentru România și istoria sa…

Cunoscut în România și în străinătate pentru performanțele sale sportive de excepție, pentru atitudinea sa patriotică demonstrată la toate concursurile la care a participat, maratonistul Ilie Roșu a încetat din viață, chiar în 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române, după ce a făcut infarct în timp ce participa la Maratonul Unirii de la Focșani, al cărui inițiator era.

Avea doar 64 de ani și era colonel în rezervă al Armatei Române…



Județul Bacău a fost onorat să îl aibă ca participant la prima ediție a Concursului de alergare montană ,,Legendele Nemirei”, care a avut loc la Slănic-Moldova (8 iulie 2017), precum și la ,,Maratonul Recunoștinței”, concurs organizat la Târgu-Ocna (17 august 2017), cu ocazia Centenarului Primului Război Mondial, întru cinstirea eroilor români căzuți la datorie. La acest maraton, Ilie Roșu a ocupat locul III, printre alergători numărându-se și actualul președinte al CJ Bacău, Valentin Ivancea, care s-a situat pe locul șapte la proba de semimaraton (21 km).

Istoria competițiilor la care a participat este una impresionantă

Ilie Roșu, originar din Adjud, poate fi considerat un recordman absolut, cu 293 de maratoane la activ, care au însumat peste 10. 000 de km, foarte multe dintre ele fiind alergate cu drapelul României în mână!

A alergat primul maraton la vârsta de 48 de ani și a reprezentat imaginea României în zeci de țări, una dintre cele mai frumoase amintiri fiind participarea la maratonul de la Boston, din 2010, de ,,Ziua Patrioților”, unde a fost aclamat de mii de tineri în momentul în care acesta alerga cu drapelul României și cel al USA, iar pe tricou avea inscripționat mesajul ,,România and USA together”. Ilie Roșu a alergat purtând chiar și șase steaguri, recordul deținut fiind cel când a alergat cu patru steaguri, adică 3:42:00!
Împreună cu marea alergătoare Cosntantina Diță, campioană olimpică în proba de maraton la Olimpiada de la Beijing, din 2008, a inițiat și organizat în parteneriat cu instituții ale administrației publice locale din țara noastră, ,,Maratonul Recunoștinței”, manifestare sportivă inclusă în ciclul maratonist ,,Din dragoste pentru România și istoria ei”. Această întrecere este considerată și o probă a curajului, care are drept scop promovarea alergării pentru sănătate în rândul tinerilor și educarea acestora pentru cunoașterea istoriei României.

Inedit

În ziua de 20 aprilie 2020 a organizat la Adjud, întrecerea anuală ,,Maratonul Siretului” (ediția a șaptea), care de regulă are loc în a doua zi de Paști. Având în vedere epidemia de coronavirus, Ilie Roșu a ales ca loc de desfășurare curtea sa de la țară, în Adjudu Vechi, unde a mai început și amenajarea unui muzeu, care prezintă momente din activitatea alergătorului, supranumit și ,,maratonistul drapelelor”. ,,Înainte de start am intonat imnul României, pe o înregistrare a doamnei Domnica Sorescu-Voicu, câștigătoare a concursului de romanțe `Crizantema de Aur`.

A fost o cursă simbolică, cu un singur participant, adică subsemnatul. Maratonul s-a desfasurat pe un traseu de 210 m, parcurs de 201 ori. Peste 70 de steaguri maratoniste, reprezentând 30 de țări, au fluturat pe traseul maratonului. De asemenea, stegulețele purtate de ștafetele de copii care au alergat în maratoanele istorice au fluturat alături de celelalte steaguri. Am purtat în cursă drapelul României, steagul lui Ștefan cel Mare și steagul dacilor”, a spus cu mândrie, Ilie Roșu.

Îndemnul pe care Ilie Roșu ni l-a lăsat moștenire

Pentru toți cei care iubesc sportul, istoria și frumusețile României, maratonistul Ilie Roșu rămâne în memorie cu un îndemn demn de reținut și de urmat: ,,Dacă vrei, poți, nimic nu e imposibil și niciodată nu-i prea târziu să poți și tu! Dacă ai avut vreodată un vis la care ai renunțat, nu-l abandona, el chiar poate deveni realitate, trebuie doar să vrei și tu! Începe de mâine!”

La finalul maratonului vieții…

Maratonistul Ilie Roșu își va dormi somnul de veci în cimitirul din Adjudu Vechi. Colonelul în rezervă, Ilie Roșu, omagiat și pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naționale va beneficia de onoruri militare. De altfel, un detașament de militari se va afla permanent la căpătâiul său.

,,Dragi prieteni ai tatălui nostru: Noi, fiicele lui, Andreea si Alina, cu mare regret pentru pierderea bruscă a tatălui nostru, vă așteptăm pentru un ultim salut în data de 28 ianuarie.

La ora 11 va avea loc procesiunea de înmormântare sau cum ar formula el `Ultimul Maraton`. Așadar, vă așteptăm în localitatea Adjudul Vechi, cu plecare de la casa părintească din strada Pârloagei nr. 22, îndreptându-ne apoi către biserica din sat pentru a striga spre cer, cu toții împreună, strigătul de luptă al maratoniștilor: Hip-Hip, Ura! Hip-Hip,Ura! Hip-Ura-Ura!, România! Trăiască România! Auuuuuuuu!”, au transmis fiicele lui Ilie Roșu pe pagina de Facebook a tatălui lor.

Ilie Roșu, eroul-sportiv și personaj de legendă

,,Mai presus de orice, înaintea unei curse de maraton, mă ajută cuvintele pe care le rostesc la plecare: alerg din dragoste pentru România și numai așa reușesc să flutur drapelul României și alte drapele, pe întreaga distanță, de 42 de km. La maratoanele istorice nu alergăm pentru premii, pentru că ele nu există prin regulament. Cântăm de fiecare dată, înaintea startului, imnul României. Acesta este premiul cel MARE”, spunea în crezul său, maratonistul vrâncean.

De aceea, fără a exagera, pe Ilie Roșu l-am putea numi eroul-sportiv al României din ultimele decenii, căci și-a dedicat cea mai mare parte a vieții preamăririi României, prin participarea consecventă, dusă până la ultimul suflu al existenței sale, la una dintre cele mai prestigioase și mai grele probe atletice din lume, maratonul…

El devine astfel și personaj de legendă, precum cea a alergătorului care a murit după ce a parcurs 40 de kilometri, pentru a aduce vestea victoriei în Bătălia de la Maraton, iar apoi a murit de epuizare, dar cu misiunea îndeplinită, dusă până la sacrificiul suprem…

Drum lin către stele, domnule Ilie Roșu!

Romulus-Dan BUSNEA

Foto: Tudorel GHERASE, Romulus-Dan BUSNEA, pagina de Facebook Ilie ROȘU



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img