Știți ce e Comisia Europeană? În principiu, e șefa supremă a Uniunii Europene, practic, este foarte greu de definit printr-o analogie deoarece această structură de putere nu seamănă cu nici o instituție dintr-o țară democratică.
Comisia Europeană e un fel de guvern al Uniunii cu precizarea că, în afară de funcția executivă, are și funcție legislativă, fiind singurul organism care are dreptul să propună legi.
Da, știu că sună ciudat, dar Parlamentul European, cel constituit prin alegerile din 26 mai, nu are dreptul să propună nimic; doar să aprobe sau să nu aprobe ceea ce primește pe masă de la Comisie.
E absolut democratic, nu credeți? Și nu este tot, pe lângă funcția executivă și cea legislativă, Comisia are și funcție juridică deoarece veghează la respectarea legislației UE. Și multe alte funcții care, într-un stat democratic, sunt rezervate unor instituții independente diferite, pentru a se respectă principiul separației puterilor.
Dar, ajunge cu teoria! Că ne trezim acuși că ne dă domnul diriginte de la UE cu rigla peste degete că nu respectăm principiile democratice. Cum care diriginte?!
Ursula von der Leyen, propusă, în negocierile din culise, să devină șefa Comisiei Europene. Numele nu vă sună cunoscut? Așa și trebuie, deoarece doamna Ursula nu a participat la nici un scrutin, nu a fost validată de votul popular dar va ocupa cea mai puternică funcție din Uniunea Europeană. Pentru că trebuie precizat faptul că această instituție a comisarilor europeni nu răspunde în față nimănui, fiind absolut independentă.
Așadar, doamna Ursula von der Leyen nu a fost votată de nici un cetățean al UE, nu a participat nici măcar la alegerile pentru Parlamentul European, nu va da socoteală nimănui pentru ceea ce va face, însă ni se spune că aceasta este democrația. Iar cei care aplaudă acest gen de manevre ne dau nouă zilnic lecții și ne pun pe coji de nucă dacă nu le respectăm indicațiile.
Apropo, ați văzut că nu mai există nici un est-european în structurile de conducere ale UE? Imperiul a decis că situația e prea complexă și e necesar să fie gestionată doar de oamenii „pricepuți” din Vest, cei care știu cum se jupoaie șapte piei de pe un român, ungur sau polonez.
Nu mai am iluzii; proiectul european a deraiat complet de la calea trasată de părinții fondatori. Cel puțin de la calea declarată, că e foarte posibil ca UE să fi fost gândită de la început ca un aspirator de resurse pentru Occident, ocupatie nedeclarată a Estului colonizat pentru a fi jefuit în stilul clasic.
Nu-mi rămâne decât să sper că, într-o zi, așa cum a existat un imperator roman de origine dacică, Galerius, care a răzbunat suferințele strămoșilor săi, se va ridica peste 100-200 de ani un politician din Est, poate chiar român, care să pună lucrurile la punct.