30 noiembrie 2024

UE le serveste bacauanilor fasole amara din Etiopia

Fasolea din Etiopia, primita de bacauani de la Uniunea Europeana nu poate fi consumata. Asta reclama mai multe persoane din municipiu care au primit o parte din produsele gratuite chiar inainte de sarbatori. Din pacate, nu se pot atinge de fasole, aceasta pentru ca indiferent de timpul de fierbere sau modul de preparare are un gust amar. Situatia nu este singulara, mai multi cunoscuti ai femeii având aceeasi problema. „Persoanele care sunt nemultumite de calitatea produselor se pot adresa APIA”, explica Dana Pricopie, purtator de cuvânt al Consiliului Judetean Bacau. Fasolea este inca in termenul de valabilitate, aceasta putând fi consumata pâna pe 1 noiembrie 2014. Directia Sanitar-Veterinara are propriul laborator in care poate testa produsele fara a percepe taxe, daca se formuleaza o plângere oficiala. Inspectorii institutiei dau de inteles ca produsul ar fi putut fi tratat si acesta poate fi unul din motivele pentru care ar putea avea acest gust. Nu s-ar fi intâmplat daca fasolea data bacauanilor sub forma de ajutor ar fi fost româneasca. Licitatiile sunt insa câstigate de firmele care ofera pretul cel mai mic si chiar si in comert fasolea din aceasta tara se vinde la jumatate din pretul celei românesti. Nu este singurul produs de import din lista. Faina si câteva loturi de orez erau de provenienta Bulgaria, fasolea este din Etiopia, restul produselor provenind din tara noastra.

„Este amara cu scântei! Le-am pus in apa cu o zi inainte, asa cum spune pe punga, le-am fiert cinci ore pe aragaz si când sa manânc, e amara. Am copil mic si decât sa facem infectie, mai bine nu ne-o dadea. Manânci, te duci in spital si cheltuiesti mai mult.”
Valerica Melniciuc, „beneficiar” de ajutor UE



Alimente pe sarite

Aceasta nu este insa singura nemultumire a oamenilor. Valerica Melniciuc mai reclama si faptul ca nu toate produsele au fost distribuite corect. In plus, cele mai importante alimente au lipsit cu desavârsire in acest an si nici nu sunt sanse sa le mai primeasca. „Nu am primit ulei, zahar, faina. Am sesizat acest lucru, dar mi-au spus de la Serviciul de Asistenta Sociala a Primariei: «nu sunteti multumiti nici acum?»”, mai spune Valerica Melniciuc.

„Exista problema pachetelor de faina si ulei care nu au fost distribuite. Firma din Bulgaria care a fost desemnata câstigatoare prin licitatie nu a livrat produsele. Sarcina gestionarii acestei situatii revine Ministerului Agriculturii”, a mai spus Dana Pricopie.

Iar reprezentantii APIA au anuntat deja ca au reziliat contractele cu firma care trebuia sa le livreze, primind pâna la sfârsitul anului doar 30 la suta din cantitatea de faina necesara si trei la suta din cea de ulei. Cu alte cuvinte, cine a avut noroc sa prinda macar o punga de faina sau un bidon de ulei va ramâne doar cu atât.

Potrivit comunicatului oficial APIA, societatea Rompan SA, aceeasi care a distribuit fasolea, a câstigat licitatiile si pentru malai si paste fainoase.

Ce trebuiau sa primeasca beneficiarii prin PEAD:
13-14 kilograme faina alba, 2-3 pungi paste fainoase, 5-6 pachete biscuiti, 6-7 kilograme orez, 6-7 litri ulei, un kilogram fasole boabe, 2-3 cutii mazare în conserva, 1-2 cutii bulion, 1-2 cutii rosii în bulion si 3-4 kilograme zahar.

Deocamdata, la institutiile la care se pot face sesizari nu au mai sosit alte reclamatii de la bacauani cu privire la calitatea acestor produse. Nici Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor Bacau, nici Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor nu au fost sesizate cu privire la aceste produse. Oamenii li se pot adresa lor, dar si Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura care gestioneaza acest program.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -