20 decembrie 2024

UE a decis: Etichete mai explicite la produsele alimentare

O parte din aditivii alimentari au intrat in categoria celor considerati periculosi de Uniunea Europeana si vor fi semnalizati aparte pe etichetele alimentelor. Masura va deveni obligatorie din luna ianuarie a anului viitor. Vestea este buna mai ales pentru parinti, intrucat in anumite doze, acesti coloranti pot afecta copiii. "Printre aditivii cei mai periculosi se numara E110 si E102 care se gasesc de obicei in prafuri de budinci, in toate sucurile si margarinele din comert. Litera E simbolizeaza ca au fost testate minimum 6 ani si sunt atestate la nivel european", a explicat dr. Gheorghita Vlad, purtator de cuvant al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bacau. Potrivit aceleiasi legislatii europene, aditivii alimentari autorizati inainte de 2009, pot face obiectul unei noi evaluari a riscurilor realizate de acestia. Din acest motiv, Uniunea le cere producatorilor fie sa excluda aceste E-uri din procesul de fabricatie, fie sa eticheteze corespunzator produsul, adaugand avertismentul "Acest produs poate afecta negativ activitatea copiilor si atentia acestora". Din categoria aditivilor considerati periculosi fac parte E110 – galben portocaliu, E 104 – galben de chinolina, E122 – carmoizina, E 129 – rosu allura, E102 – tartrazina si E 124 – rosu ponceau 4R. (A. Gavrila)





spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img