Președintele ucrainean Volodimir Zelenski pare să pregătească o schimbare semnificativă în conducerea militară, având în vizor pe șeful forțelor armate, generalul Valerii Zalujni. Se speculează că acesta ar putea fi înlocuit cu șeful informațiilor militare, Kyrylo Budanov, pe fondul divergențelor dintre Zelenski și Zalujni, atribuite pierderilor în zona Avdeevka, din nordul Donețkului, unde forțele ucrainene se confruntă cu o ofensivă puternică a trupelor rusești, scrie Stephen Bryen, fost subsecretar adjunct al apărării SUA.
Situația pe teren arată că trupele rusești înaintează în sudul orașului, ceea ce amplifică presiunea asupra Ucrainei. Se consideră că, în ciuda eforturilor armatei ucrainene, succesul Rusiei pare inevitabil. Îngrijorarea Europei crește, iar Washingtonul își reevaluează politica, recunoscând că un război convențional cu Rusia este dificil de câștigat.
În contextul acestei crize, liderii europeni și NATO cer întărirea apărării, iar un exercițiu de amploare al NATO, numit Steadfast Defender, se pregătește să înceapă. Cu toate acestea, există îngrijorări că acesta ar putea dezvălui capacitățile NATO, oferindu-le rușilor informații utile în cazul unui conflict real.
În timp ce Ucraina se confruntă cu presiuni militare crescânde, se evidențiază și slăbiciunile Europei în materie de apărare. Multe țări europene au neglijat cheltuielile pentru apărare în favoarea celor sociale, iar acum se confruntă cu dificultăți în a face față amenințărilor militare.
Cu evoluții nefericite pe teren, strategia Ucrainei pare să se adapteze la o realitate dificilă, pregătindu-se pentru o posibilă pierdere în război. Evacuarea capitalei la Lviv și punerea sub control a informațiilor de către Budanov reflectă schimbările iminente în politica ucraineană.
„Operațional, politica va fi probabil să folosească operațiuni speciale, asasinate, bombardamente și orice alte mijloace, inclusiv posibila aruncarea în aer a unui reactor nuclear, pentru a-i pedepsi pe ruși și a-i menține dezechilibrat. Zelensky pregătește deja scena spunând că Rusia va arunca în aer un reactor nuclear. Rușii sunt, fără îndoială, foarte conștienți de faptul că ținta va fi un reactor din vestul Rusiei și vor fi sabotorii ucraineni cei care vor asuma misiunea„.
În acest context, SUA se confruntă cu dileme geopolitice complexe, inclusiv menținerea sprijinului financiar pentru Ucraina și evitarea unei prăbușiri politice totale. Washingtonul își propune să împiedice Rusia să influențeze țările europene și să protejeze alianțele occidentale.
„Dacă rușii pot pune un guvern pro-rus la Kiev, europenii vor trebui să găsească o soluție practică pentru a trăi cu Moscova. Actorul cheie este Germania și actualul guvern german nu va vorbi cu Rusia, cel puțin nu acum. Dar asta se poate schimba în viitorul apropiat. Dacă Ucraina va cădea, Germania va trebui să-și schimbe politica. Cea mai ușoară cale prin care guvernul său își schimbă direcția este să dea vina pe Statele Unite pentru ceva, cum ar fi distrugerea conductei Nord Stream. Asta ar deschide ușa unei conversații cu Putin”, scrie autorul.
Stephen Bryen, care a servit ca director de personal al Subcomitetului pentru Orientul Apropiat al Comitetului pentru Relații Externe al Senatului SUA și ca subsecretar adjunct al apărării pentru politică, este în prezent membru senior la Centrul pentru Politică de Securitate și Institutul Yorktown.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.