20 septembrie 2024
ContrasensUcraina: fitilul arde in continuare

Ucraina: fitilul arde in continuare

Cine a aprins focul sub oala cu bors ucrainean n-a banuit, probabil, ca lucrurile vor evolua in directii extreme. Cum, dealtfel, protestatarii din Piata Independentei nu banuiau faptul ca protestele lor vor duce catre dezmembrarea tarii.

Trebuie precizat, in primul rând, ca evolutia situatiei din Ucraina trebuie analizata dincolo de romantismul filmelor de la Hollywood cu dictatori detronati de poporul revoltat. Victoria “Maidanului” nu inseamna neaparat ca poporului ii va fi mai bine sau ca vointa populara va fi ascultata, ci doar ca locul unor oligarhi au venit altii. In al doilea rând, trebuie sa renuntam la ideea impusa de unii ca Rusia s-ar fi aflat in spatele acestor evenimente si ca ea ar avea de câstigat cel mai mult.



Rusia pierde cel mai mult din schimbarea de regim si incearca acum sa-si securizeze interesele; evolutiile din Crimeea se inscriu in aceeasi linie. In al treilea rând, ca sa aflam vinovatii pentru zecile de morti din Kiev, nu e suficient sa fie acuzate doar fortele speciale; trebuie, mai intâi, identificati misteriosii lunetisti care au tras in politisti, determinând reactia fortelor de ordine.

Daca punem cap la cap aceste premise, vom ajunge la concluzia ca evolutiile in tara vecina au fost dirijate de forte externe, in cadrul unui scenariu care are multe puncte comune cu cele din Egipt, Tunisia, Siria sau, mai recent, Venezuela. Evolutia evenimentelor din Ucraina precipita, insa, tensiunile nationaliste.

Deja, o lege care garanta folosirea limbilor minoritatilor a fost abrogata. Crimeea, un teritoriu care a apartinut, istoric, Rusiei, anunta ca nu mai doreste sa faca parte din Ucraina. Rusia, care are baze militare in Crimeea, incearca sa si le protejeze. Polonezii se agita si ei pentru ca nu s-au impacat niciodata cu pierderea unor teritorii – daca va uitatti pe hartile din perioada interbelica, o sa vedeti ca România se invecina, la nord, cu Polonia.

In vest, exista si o minoritate compacta maghiara, mai e si zona Donbass-ului, preponderent rusofona, dar cu mari probleme economice. Evident, nu trebuie uitata problema Bucovinei, dar nici a sudului Basarabiei, care a fost data de Rusia Ucrainei dar care a fost colonizata cu rusi.

Situatia poate evolua in orice directie, pentru ca fitilul odata aprins, greu mai poate fi stins.

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img