19 ianuarie 2025

Uciderea deliberată a civililor se numește crimă de război

SUA se află în fața unei situații imposibile: trebuie să spună că crimele de război comise de Israel nu sunt crime de război, după ce a acuzat doi ani de zile Rusia exact de lucrurile pe care le face acum Israelul în Gaza. Să nu ne ascundem după cuvinte: uciderea populației civile în mod deliberat în timpul unui conflict se numește crimă de război. Ceea ce a făcut Hamas, indiferent de circumstanțe, se numește terorism. A răspunde cu crime de război unor acte de terorism ține însă de un anumit domeniu al sănătății.

Cum spuneam, SUA au acuzat Rusia de crime de război pentru că ar fi ucis civili în timpul conflictului din Ucraina. Rusia a replicat prin faptul că AFU își ascundea armele și militarii printre civili. Nu contează, a spus America, tot crimă de război se numește. Acum, IDF a bombardat ținte civile pe motiv că acolo se ascundeau teroriști. America n-a spus nimic în afară de faptul că a blocat, la ONU, orice anchetă asupra acestor fapte. Totuși, există o diferență între victimele din Ucraina și cele din Gaza: în doi ani de război, în Ucraina au murit 500 de copii; într-o săptămână de bombardamente, în Gaza, au murit 1000 de copii.



Am spus deja că uciderea și răpirea civililor de către Hamas intră la terorism. Nu mai are rost să discutăm: indiferent de motive, de trecutul care nu poate fi contestat, de asasinatele comise de coloniști, de abuzurile forțelor de ordine israeliene, în momentul în care ataci civili, îți asumi responsabilitatea de a fi numit terorist.

Dar, a răspunde unor acte de teroare cu alte acte de teroare nu poate fi acceptat ca fiind ceva normal. Uciderea deliberată a civililor palestinieni nu e “mai morală” decât uciderea israelienilor de către Hamas.

Problema SUA, care se erijează, din nou, în jandarm, ca și în cazul Ucrainei, este că nu are argumente care să poată explica rațional de ce în Ucraina uciderea civililor este rea și în Gaza, nu. Baletul diplomatic încercat de americani a fost, până acum, fără rezultate, iar Washingtonul se concentrează, mai degrabă, pe încercarea de a convinge Israelul să nu înceapă o ofensivă terestră al cărei rezultat va fi, în primul rând, mii de civili uciși.

Asta, dincolo de faptul că IDF ar putea ieși foarte șifonat din această poveste, iar zeci de ani de construcție a mitului invincibilității forțelor armate israeliene s-ar putea duce pe rapă în câteva zile, cu efecte imediate în regiune.

Desigur, SUA nu sunt preocupate de criza umanitară decât în măsura în care aceasta poate crea un dezastru în materie de relații publice. Deja bombardarea spitalului creștin din Gaza, indiferent de autor, pentru că sunt o mulțime de speculații, a provocat un val de ură în țările musulmane din Orientul Mijlociu, al căror lideri, indiferent cât de apropiați ar fi de americani sau nu, trebuie să urmeze vocea poporului.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img