25 noiembrie 2024

Turneu simfonic spre Soare rasare: Maestrul Balan a invitat chinezoaicele la dans!

25 de interpreti ai Orchestrei Simfonice aMihail Jora” din Bacau au participat, in perioada 20 decembrie 2009 – 8 ianuarie 2010, la o serie de spectacole sustinute in mai multe orase din China. aA fost primul turneu in China. Nu este, insa, si pentru prima data cand mergem in Asia – acum doi ani am fost in Coreea de Sud”, spune Pavel Ionescu, directorul Filarmonicii bacauane, el insusi membru in delegatie. Turneul s-a realizat sub coordonarea orchestrei italiene Sinfonica-Abruzzo Musica, conduse de maestrii Ovidiu Balan, Robertoa Salvalaio si Carmine Gaudieri. Au colaborat soprana Debora Beronesi si flautistul Antonio Amenduni. Orchestra a fost alcatuita din instrumentisti romani, iar programul muzical compus in mare majoritate din autori italieni: G. Verdi, G. Rossini, G. Puccini, C.A. Bixio, U. Giordano, A. Catalani, dar si F. Borne, G. Bizet, J. Strauss, J. Brahms, P.I. Ceaikovski. Unii dintre instrumentistii bacauani au refuzat, din motive personale, sa mearga in China.
Redactor: Cum a fost turneul in China, ce v-a impresionat la marea tara asiatica?
Pavel Ionescu: Turneul nu a fost usor, a trebuit sa facem un efort sustinut pentru ca distantele intre orase sunt foarte mari, iar datele concertelor erau in asa fel programate, incat trebuia sa ne trezim uneori la patru dimineata pentru a fi prezenti la ora concertului. A fost o experienta unica, impreuna cu membrii orchestrei aMihai Jora” am trait la maximum toate zilele in care am am fost prezenti in China. Ne-a impresionat puternicul contrast dintre deschiderea occidentala, cu formidabilele constructii in derulare, si mizeria pe care o gasesti la tot pasul. Infrastructura este exceptionala, dar in multe zone te afli in pur Ev Mediu.
Red: Cum a primit publicul chinez concertele sustinute de muzicienii romani?
P.I.: Chinezii sunt un popor foarte prietenos, au incercat sa ne faca sa ne simtim cat mai bine. Receptivitatea publicului este in crestere fata de muzica simfonica occidentala. Este adevarat ca si noi le-am prezentat niste programe mai accesibile: arii din opere italiene, concerte de J. Strauss, la care publicul chinez a vibrat intens. Salile lor de concert au minimum 1.000 de locuri, altele 5.000 – 6.000 de locuri, astfel ca am incercat sa ne ridicam la un nivel profesional inalt in fata unui public extrem de numeros si cald, totodata.

A consemnat G. Pop



[ad#stire]Unul dintre protagonistii turneului din China a fost maestrul Ovidiu Balan. Energic si cu reale calitati actoricesti, dirijorul bacauan i-a amuzat pe spectatorii chinezi cu tot ce i-a trecut prin minte: in timpul concertelor a invitat pe doamne la dans, tot in timpul concertului a desfacut o sticla de sampanie, i-a chemat pe spectatori sa cante la instrumente etc. Din China, maestrul Balan a plecat direct in Italia, acolo unde alti 24 de instrumentisti bacauani au sustinut un turneu in perioada 24 decembrie 2009 – 6 ianuarie 2010.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014