Luni, 4 noiembrie, ora 18.00, se va juca pe scena Teatrului Municipal ”Bacovia” din Bacău, în cadrul proiectului ”Copiii migrației – Turneu de teatru educațional”, spectacolul ”Familia Offline”, de Mihaela Michailov, în regia lui Radu Apostol.
Spectacolul ”Familia Offline” își propune să dezbată – prin mijloacele artei teatrale – problematica migraţiei forţei de muncă, din perspectiva copiilor rămaşi în țară, copii care se adaptează noilor roluri sociale ale familiei de graniță: devin ei înșiși părinți – copii care-și cresc frații mai mici și au grijă unii de alții.
”Familia Offline” este spectacolul maturizării în absența părinților, spectacolul copiilor care se transformă în oameni mari, așteptând să fie din nou alături de mama și de tata. Maturizarea lor naște întrebări inocente, tandre și cinice despre lumea în care trăim: Când suntem destul de mari ca să creștem singuri? Când devenim mama? Și când mama nu e, cine e mama?
Din distribuția spectacolului fac parte nouă copii (Bianca Gheorghe, Denis Nadolu, Ionuț Roșca, Mario Ștefan, Andreea Baraitan, Georgiana Moise, Anca Negoiță, Roberta Parascan, Ana Maria Zaincovschi), care evoluează alături de actorii profesionişti Mihaela Rădescu şi Viorel Cojanu. Muzica originală este compusă de Bogdan Burlăcianu (Bobo de la Fără Zahăr), iar scenografia poartă semnătura Mariei Mandea.
Copiii migraţiei – Turneu de teatru educațional este un proiect cultural finanţat de către AFCN – Administraţia Fondului Cultural Naţional, și inițiat de către Asociația Culturală Replika, împreună cu Teatrul Foarte Mic.
Inițiatorii își propun itinerarea spectacolului Familia Offline în zonele puternic afectate de efectele migrației forței de muncă și, totodată, prezentarea metodelor de lucru folosite în atelierele pe care Radu Apostol, Mihaela Michailov și Mihaela Rădescu le-au făcut cu grupul de copii care evoluează în spectacol.
Echipa spectacolului Familia Offline a lucrat timp de un an de zile cu un grup de copii de la Școala 55 din cartierul Republica din București. Copiii au propus situații și soluții teatrale, și-au folosit forța imaginativă, creativitatea spontană și spiritul ludic pentru a construi un spectacol în care să fie voci empatice ale realității pe care o reprezintă – realitatea socială a copiilor rămași singuri acasă în urma plecării părinților la muncă în străinătate.
Înaintea reprezentației cu spectacolul Familia Offline va avea loc o prezentare a metodelor de lucru (jocuri și exerciții de teatru educațional), la care sunt așteptați educatori, învățători și profesori, interesați să lucreze cu grupuri de copii, și care vor să se familiarizeze cu modalitățile de abordare proprii unui proiect de teatru educațional. Prezentarea se va desfășura la Teatrul Municipal Bacovia, în intervalul 15.00-16.00. În cadrul acestei prezentări, vor fi oferite participanților, gratuit, cele două cărți ale proiectului: Familia Offline. Spectacol de Teatru Educațional și Teatrul Educațional. Jocuri și exerciții teatrale.
Partenerii proiectului: Teatrul „Mihai Eminescu” – Botoșani, Dom Polski – Suceava, Teatrul Municipal „Bacovia” – Bacău, Teatrul „Victor Ion Popa” – Bârlad, Teatrul „Maria Filotti” – Brăila, Teatrul „Fani Tardini” – Galați, Centrul de educaţie şi dezvoltare profesională Step by Step, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, Asociaţia „Telefonul Copilului”, Asociația Națională a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania – ANBPR, Port.ro, Şapte Seri şi Critic Atac.
INTRAREA ESTE GRATUITĂ.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.