27 decembrie 2024

Turist în județul Bacău – Vivariul

Vivariul din Bacău este o subunitate a Complexului Muzeal de Științele Naturii ,,Ion Borcea”.

A fost inaugurat la 1 septembrie 1975, într-un sediu în prezent demolat, care a adăpostit la acea dată, prima expoziție de pești exotici. Din 1981 a fost transferat într-o clădire monument istoric, ce avusese ca destinaţie iniţială o şcoală.



Numărul exemplarelor și al speciilor a crescut de la an la an, iar astăzi,  muzeul cuprinde zeci de mii de exemplare, piese, specii și specimen, grupate în următoarele expoziții permanente și colecții: ,,Păsări exotice cântătoare şi de ornament”, ,,Peşti autohtoni și exotici”, ,,Amfibieni și reptile”, ,,Rase de porumbei”, ,,Geologie și paleontologie”, ,,Alge și licheni”, ,,Mușchi”, ,,Ciuperci”, ,,Plante vasculare”, ,,Entomologie”, ,,Malacologie”, ,,Herpetologie”, ,,Ornitologie”, ,,Mamalogie”, ,,Animale vii”, ,,Plante vii”.

Colecția de entomologie este cea mai bogată din patrimoniul instituției, cu peste 89.000 de piese și cuprinde specii rare, endemice și specii protejate de lege.

Pe lângă expoziţiile de bază, aici mai sunt organizate expoziţii temporare, unele care sunt pe profilul Vivariului (găini de rasă, porumbei de rasă sau exotici etc.), altele de reptile, dar şi expoziţii ca parte integrantă a naturii, de informare și protejare a naturii, a mediului.

De asemenea, Vivariul a organizat expoziţii precum ,,Animale exotice” şi ,,Expo-Vivariul” și în alte orașe, cum ar fi Suceava, Botoşani, Arad, Piatra-Neamţ şi Bacău, unde s-a bucurat de o reală apreciere din partea publicului.

În ultima perioadă, vivariul s-a diferenţiat şi prin amenajarea expoziţiilor itinerare cunoscute publicului larg sub genericul ,,Natura şi Arta”. Prin această iniţiativă s-a luat în considerare relaţia dintre frumosul de natură artistică şi cel natural.

Vivariul din Bacău este unicul muzeu din România care creşte şi reproduce exponatele pe care le deţine. Pentru fiecare specie în parte se menține o anumită temperatură în acvarii, iar animalele și pasarile sunt hrănite la oră fixă.

Acces: Bacău, str. Popa Șapcă, nr. 3, în Piaţa Centrală, lângă Biserica ,,Sf. Nicolae”

Telefon: 0234 535 564

Program de vizitare: marți-duminică: 9.00 – 17.00; luni – închis; intrarea ultimului vizitator se face la ora 16.20

Romulus-Dan BUSNEA

 

Rubrică realizată în colaborare cu Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău

 

 

 

 

 

 

 

 

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img