28 decembrie 2024

Turist în județul Bacău: Palatul Ghika, orașul Comănești

Cel mai important monument istoric și arhitectural al orașului Comănești îl constituie, fără îndoială, Ansamblul palatului ,,Ghika-Comănești” (palatul și parcul, sec. XIX), azi Muzeul de Etnografie și Artă Contemporană ,,Dimitrie Ghika-Comănești”.

În mijlocul unui încântător parc tronează clădirea palatului, construit în stilul baroc târziu, de meşteri italieni (22 de încăperi mari, grupate pe două nivele). Ctitorie a lui N. Ghika-Comănești (1875 – 1921, memorialist, explorator, jurist, om politic), palatul este o clădire monumentală, construită în stilul baroc târziu, de meşteri italieni (22 de încăperi mari, grupate pe două nivele). Arhitect a fost Albert Galleron (cel care a proiectat clădirea Ateneului Român, ca și pe cea a Băncii Naționale). În anul 1988, palatul a fost transferat muzeului judeţean, care a organizat expoziţia etnografică şi de artă populară din zona Trotuş, deschisă în 1989, iar în anul 1995, expoziţia de artă plastică românească contemporană. Colecţia cuprinde obiecte privind ocupaţiile tradiţionale din zona Trotuş şi obiceiurile de iarnă din aceeaşi zonă, meşteşuguri, industria casnică, ţesături de interior, costume tradiţionale.



Actualmente, ansamblul palatului se află în administrarea Primăriei Comănești. Parcul ,,Ghika-Comănești” este realizat pe trei nivele, în prezent cu o întindere de 7, 5 hectare, ce mai păstrează încă un rond cu trandafiri, iar în mijloc, un mic bazin de apă cu fântână arteziană în interior, așa cum era pe vremuri. În incinta parcului, în apropierea palatului, se mai află bustul lui Dimitrie N. Ghika-Comănești, un foișor pentru fanfara orașului și un teren de tenis.

Inedit
Profesoara de geografie Ortensia Buzoianu-
Racoviță (născută în Comănești, cea pentru care s-a sinucis din dragoste scriitorul Alexandru Odobescu), nota în 1895, în „Dicționarul geografic al județului Bacău”, următoarele: ,,Parcul avea o întindere de 40 fălci (circa 60 ha) și era una dintre cele mai mari și mai frumoase grădini din țară. Conținea două oranjerii și o florărie, pline cu plante exotice din cele mai rare, unde se mai aflau cascade, havuzuri, un lac mare și mai multe canaluri pe care se umbla cu barca, insule cu pavilioane și chioșcuri”.

În incinta palatului se desfășoară, de mai bine de zece ani, Simpozionul Științific și Cultural Internațional „Dimitrie Ghika-Comănești”, organizat de Comitetul Român pentru Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii (CRIFST) al Academiei Române, Primăria Comănești, Asociația Cultural Științifică „Dimitrie GhikaComănești”, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Județului Bacău, Colegiul Tehnic ,,Dimitrie Ghika”, Biblioteca orașului Comănești și Serviciul Public Judeţean pentru Promovarea Turismului şi Coordonarea Activităţii de Salvamont Bacău (SPJPTCAS).

În vecinătatea palatului se află Gara Comănești, monument istoric construit de ing. Elie Radu (1899), în timpul lui Dimitrie N. Ghika, după proiectul arhitectului italian Giulio Magni, care a realizat un proiect identic și la Curtea de Argeș. Edificiul are interioare din lemn de cedru adus din Africa de familia Ghika-Comănești. Stilul este unul românesc, ce combină în mod inspirat, elemente cu certe filiații în arhitectura romanică cu motive și materiale de tip oriental, asimilate pe filieră bizantină.

Program vizitare: marţi duminică, 9:00 – 17:00; luni – închis; telefon: 0234.371.032

Romulus-Dan BUSNEA

 

Rubrică realizată în colaborare cu Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img