27 decembrie 2024

Turist în județul Bacău: Complexul Muzeal „Paul Țarălungă”, comuna Prăjești

Este format dintr-un muzeu și o grădină botanică, complex ce poartă numele fostului învățător și mai apoi profesor, Paul Țarălungă (1921 – 2012), care s-a născut în Prăjești și a început să adune piese începând cu 1945.

În 1970 acesta a reușit deschiderea muzeului, în care ținea și lecții cu elevii săi. Acesta a adunat de-a lungul timpului peste 3. 000 de exemplare din domenii diferite: arheologie, botanică, etnografie, geologie, numistmatică, paleotologie și zoologie. O bună parte din acestea au fost obținute chiar din zona Prăjeștiului și din împrejurimi. În muzeu găsești iatagane, săbii din perioada medievală, embrioni umani sau embrioni conservați în formol, cu diformități rare: mielul-monstru, porcul cu două capete, rața cu patru picioare, dar și pisica sălbatică, neobișnuit de mare, prinsă la Prăjești în 1970. Vizitatorii mai pot întâlni aici păsări și animale sălbatice rare, unele care nu sunt din arealul românesc, precum delfinul, pisica de mare



Ca și amplasare rurală, grădina botanică este unică în România și a avut în perioada de glorie, aproximativ 2. 000 de specii de plante și arbori. Astăzi, pe o suprafaţă de 8. 237 mp, grădina protejază 500 specii de plante şi arbori. În grădină a fost realizat un lac și pârâu artificial, o seră, dar și alte lucrări care pun în valoare și protejează speciile existente aici. Decorul deosebit este dat de anumite specii de flori, care în lunile de primăvară și vară oferă un spectacol unic de culori. Există gutui japonezi, zamosita de Siria, zinia peruviană, numită și ,,cârciumăreasa”. Printre arbori găsim nucul negru și diferite specii de foioase și conifere.

Paul Țarălungă s-a născut la 27 decembrie 1921 în satul Prăjeşti, din fosta comună Traian (azi, în comuna Prăjeşti). Absolvent al Şcolii Normale din Bacău în 1942, cu studii militare în Germania, iar mai apoi, al Facultății de Științe Naturale și Geografie la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi (1962), profesorul Paul Țarălungă a predat în şcolile din satul natal şi din Secuieni. Gradul I şi l-a susţinut cu o lucrare despre Muzeul şi Grădina Botanică din Prăjeşti, întemeiate de el.

 

Impresii

,,Învățătorul Țarălungă nu s-a preocupat numai de căutarea unor comori muzeografice, ci a fost și un excelent răspânditor al cuvântului științific, atât la catedră, ca profesor, cât și în rândul marelui public din localitatea de baștină sau din alte localități” . (Istoricul și muzeograful, Iulian Antonescu)

,,Cele două obiective cultural-ştiinţifice, muzeul și grădina botanică sunt printre foarte puţinele de acest fel din ţară. A adunat aici cam tot ce poate exprima miracolul naturii, pe de o parte, şi istoria locului, pe de altă parte”. (Conf. univ. dr. Ioan Dănilă)

,,Pasiunea de o viaţă a unui om al locului este lăsată moştenire generaţiilor de azi şi de mâine. Nu ezitaţi să treceţi pragul unuia dintre puţinele muzee (nu uitaţi de grădina botanică!) din ruralul românesc care au reuşit să învingă vremurile”. (Prof. dr. Lucian Șerban)

Complexul Muzeal Paul Țarălungă din Prăjești din județul Bacău

Acces: vizavi de Școala din Prăjești și grădinița nou construită, pe DJ207D, la 18 km de Bacău

Program vizitare: zilnic, între orele 9.00 – 17.00

Telefon: 0740 605 445

 

Romulus-Dan BUSNEA

 

Rubrică realizată în colaborare cu Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img