Construcția catedralei, care se află în centrul Bacăului, a început în anul 1991. Este unul dintre cele mai mari lăcașuri de cult ortodox din România și din Europa. Nu este o catedrală propriu-zisă, deoarece Bacăul nu este sediul vreunei episcopii (catedrala Episcopiei Romanului și Bacăului, de care aparține și această biserică parohială, aflându-se în orașul Roman), dar ea este numită astfel, datorită dimensiunilor sale monumentale.
Este construită în stil neobizantin și are o lungime de 67 de metri, o lățime de 37 metri, o înălțime de 63 de metri și o suprafața construită de circa 1. 000 mp. Fundația începe de la 10 metri sub pământ, cu un subsol ce cuprinde două niveluri. Cel mai de jos nivel găzduiește o sală de expoziție, un depozit de carte și un adăpost de apărare locală antiaeriană, pentru circa 1. 900 de personae. Capacitatea interioară a catedralei este de 5. 000 – 6. 000 de personae, iar cele 18 clopote din dotare au o greutate între 30 de kilograme și 4,5 tone și au fost fabricate la Innsbruck. Ele sunt sincronizate de computere, putând astfel să redea circa 1. 000 de melodii diferite, specifice anumitor momente din timpul anului bisericesc.
Crucea principală, cea mai mare din țară, are 7 metri înălțime, o deschidere a brațelor laterale de 4,20 metri, și o greutate de aproape 2 tone. Spaţiul principal al catedralei îl constituie naosul, dimensionat pe o deschidere de 24 de metri, flancat de cele două abside laterale semicilindrice, cu un diametru de 12 metri fiecare, precum şi de catapeteasma amplasată sub arcul triumfal al altarului.
Iconografia interioară din paraclisul de la demisol a fost realizată de pictorul Vasile Buzuloiu, după indicaţiile episcopului Ioachim Mareș. De asemenea, la parter iconografia a fost concepută de ÎPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și se va realiza în întregime din mozaic.
În parcul catedralei se mai află Ansamblul monumental ,,România Biruitoare”, dedicat aniversării Centenarului Marii Uniri, inaugurat la 27 septembrei 2019. Operă a sculptorului Radu Ciobanu, acesta este primul ansamblu monumental de for public din Bacău dedicat țării în ultimele trei decenii, care aduce cinstire tuturor celor care, prin sacrificiul si dăruirea lor, au facut posibilă reîntregirea națională. Acesta îl materializează în mărime naturală pe Regele Ferdinand, care este poziţionat în partea dreaptă, şi pe Regina Maria, care este situată în partea stîngă.
În centru se află statuia denumită „România Biruitoare”, aşezată pe un cilindru de granit cu o înălţime de 3, 20 de metri, pe faţa de est fiind plasată stema de bronz a României Întregite şi deviza „România semper victor”. Ansamblul cuprinde şi numele unor bătălii din timpul Războiului de Întregire a României (1916 – 1918). Monumentul este realizat din bronz, pe o platformă cirulară placată cu granit alb.
Ansamblul architectonic al catedralei este monumental şi reprezentativ, iar prin amplasarea sa în municipiul Bacău, va deveni un important centru religios pentru întreaga zonă centrală a Moldovei.
Acces: centrul municipiului Bacău, bd-ul Unirii/str. Nicolae Bălcescu
Romulus-Dan BUSNEA
Rubrică realizată în colaborare cu Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău