26 decembrie 2024

Turist în județul Bacău: Casa Memorială ,,Ion Borcea”, comuna Racova

Casa părintească a profesorului și savantului, Ion Borcea, se află în comuna Racova din județul Bacău și datează din secolul al XIX-lea. Aceasta a fost donată de către sora savantului, Eufrosina Borcea Petrovanu, Comitetului Judeţean pentru Cultură şi Artă Bacău, în anul 1971.

Casa memorială (cu aspectul unui conac în stil românesc) este formată dintr-un hol central și patru camere: biroul de lucru al savantului, camera de locuit și două încăperi referitoare la carieră. Din balconul casei se intră în hol, spațiu în care se impune privirii vizitatorului un basorelief cu portretul savantului realizat de către sculptorul, Liviu Sandu.



Casa găzduiește astăzi , expoziţia permanentă dedicată vieţii şi operei marelui savant, fondatorul oceanologiei româneşti, unul dintre primii oameni de ştiinţă care a înţeles importanţa şi rolul oceanului planetar. Expoziţia conţine fotografii de epocă, copii după documente relevente pentru opera şi viaţa savantului şi piese autentice de mobilier.

Într-una dintre camere se regăsesc piese de la Stațiunea Zoologică Marină de la Agigea, fondată chiar de Ion Borcea. În ultima cameră sunt expuse exemplare cu insecte. Ca promotor al zonei sale natale, îi aducea pe studenții săi în acest loc, pe drumul dintre facultatea de la Iași și stațiunea din Agigea.

Prof. dr. Ion Borcea (n. 13 ianuarie 1879, comuna Buhoci, judeţul Bacău – d. 30 iulie 1936, comuna Agigea, judeţul Constanţa) a fost un savant de elită a cărui activitate profesională a cunoscut consacrarea unanimă nu numai postum, ci chiar în timpul vieții. Cu o pregătire științifică realizată atât în România, cât și în Franța, el a activat la Iași atât ca profesor universitar, cât și ca director al Muzeului de Istorie Naturală (1912 – 1936). De asemenea, domnia-sa a avut o contribuție decisivă la consolidarea statutului oceanografiei în România, fiind fondator, în 1926, al Staţiunii Zoologice Marine de la Agigea, al cărei director a fost între anii 1926 – 1936. Principalul merit al profesorului Ion Borcea a constat în elaborarea unor lucrări științifice (peste 100 la număr), care au consolidat statutul biologiei ca disciplină de primă mărime a științei românești, publicând studii fundamentale în domeniile entomologiei aplicate, biologiei marine sau embriologiei. Ca recunoaștere a marilor sale contribuții, a primit numeroase distincții (precum cea de membru corespondent al Academiei Române), iar numele său a fost dat unor străzi, școli, instituții științifice și culturale, precum și Stațiunii de Cercetări Marine de la Agigea, astăzi Staţiunea Biologică Marină ,,Prof. Dr. Ion Borcea” (structură de cercetare-dezvoltare, parte a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi), dar și Complexului Muzeal de Științele Naturii din Bacău, în semn de cinstire și recunoștință.

Complexul Muzeal de Științele Naturii ,,Ion Borcea” din Bacău l-a sărbătorit în ziua de 13. 01. 2024, pe marele biolog băcăuan, cu ocazia împlinirii a 145 de ani de la nașterea sa.

Acces: comuna Racova, la 27 km de municipiul Bacău, pe DN15, Bacău – Piatra-Neamț

Telefon și E-mail: 0740 592 000; muzstnabc@yahoo.com

Program de vizitare: miercuri – duminică: 8.00 – 16.00; luni și marți – închis; intrarea ultimului vizitator se face la ora 15.20

Romulus-Dan BUSNEA

 

Rubrică realizată în colaborare cu Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img