A fost construită în anii de după căderea regimului comunist (1990 – 2005), după un proiect al regretatului arhitect, Mihai Maica, fiind o combinație între classic și modern. Este una dintre cele mai frumoase ctitorii ale orașului și un adevărat simbol al acestuia.
În interiorul bisericii, în prezbiteriu, la stânga şi la dreapta tabernacolului, se află statuile celor doi mari sfinţi patroni.
Este o construcţie frumoasă ce domină centrul Bacăului prin măreţia şi înălţimea sa. Biserica a fost sfinţită la 20 noiembrie 2005 de Preasfinţitul Petru Gherghel, episcop de Iaşi. Ea are o formă neconvenţională de 66×44, iar înălţimea de 70 m cu o suprafaţă utilă de 1.300 mp şi cu 1.050 locuri pe scaune; 52 m lungime, 44 m lăţime, 77 m înălţime, cu tot cu crucea din turn. Are două etaje, cu o cupolă imensă ce dă o strălucire deosebită interiorului bisericii, fără nici un stâlp central de susţinere.
Altarul bisericii este încadrat în semicerc de un grup statuar format din şapte sfinţi, centrală fiind statuia lui Iisus Christos, care depășește înălțimea de 2, 5 metri. Cele trei clopote ale catedralei au fost realizate cu instalații electronice și au fost turnate în Padova (Italia). Central, pe turla bisericii, la circa 65 m s-a montat un imens ceas electronic, care din sfert în sfert de oră dă semnalul trecerii timpului din viața noastră.
Având o înălțime totală de 70 de metri, ea se află în prezent printre cele mai înalte biserici din România (locul 4), după Catedrala Ortodoxă din Timișoara, Biserica Romano-Catolică din Cluj și Mănăstirea de lemn Săpânța – Peri din Maramureș. Este cea mai mare biserică romano-catolică din Moldova.
Printre personalitățile mai importante care au vizitat biserica și au celebrat Sfanta Liturghie, s-au numărat, cardinalul Angelini (Roma – Italia), episcopul de Iasi, Petru Gherghel, precum si alti episcopi catolici si ortodocsi si diferite personalitati.
Consacrarea altarului şi sfinţirea bisericii „Sfinţii Petru şi Pavel” din Bacău au avut loc duminică, 20 noiembrie 2005, în ,,Solemnitatea Iisus Christos, Regele Universului”. Episcop consacrator a fost PS Petru Gherghel. Au fost prezenţi ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop şi mitropolit de Bucureşti, PS Anton Coşa, episcop de Chişinău, PS Aurel Percă, PS Ioachim
Băcăuanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, 90 de preoţi şi peste 5.000 de credincioşi.
În deschiderea celebrării, PS Petru Gherghel a spus că ,,prin mărimea sa, biserica este numită `catedrală`, aceasta şi pentru faptul că Bacăul a fost odinioară centru episcopal, fiind un punct de referinţă în istoria bisericilor din Moldova, unul dintre cele mai vechi centre romano-catolice ale Moldovei”.
Constructia bisericii reprezintă o operă de artă cu care se pot mândri toți locuitorii municipiului Bacău, indiferent de confesiunea religioasă, dar și un atractiv punct turistic al orașului.
Acces: Bacău, Aleea Iulian Antonescu
Telefon: 0234 536 660
Program: zilnic, între orele 6.00 – 19.00
Romulus-Dan BUSNEA
Rubrică realizată în colaborare cu Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău