În istoria zbuciumată a comunei Palanca, din județul Bacău, cele doua războaie mondiale au lăsat urme ce nu pot fi nicicând şterse…
Amplasată într-o zonă de trecătoare între munţi (pasul Ghimeș-Palanca), comuna Palanca a fost localitate de frontieră între România şi Monarhia Austro-Ungaria. Acest statut nedorit a făcut ca de fiecare dată linia frontului să lase mai multe victime decât în alte zone ale ţării. Lucrul acesta a croit răni încă neînchise în sufletele localnicilor, aceştia comemorând cu sfinţenie amintirea jertfei eroilor care si-au dat viaţa pe aceste meleaguri, fie ei români, ruşi sau de alte neamuri.
În comuna Palanca se înalţă două monumente, unul lângă celălalt, ca doi camarazi în luptă, care încă mai stau de strajă la fosta frontieră ce rupea trupul ţării în două. Unul, cel mai vechi, este ridicat întru cinstirea eroului sublocotenent Emil Rebreanu (1891-1917), care în timpul Primului Război Mondial a dezertat din Armata Austro-Ungară, refuzând să mai lupte împotriva fraţilor români. A fost prins, judecat sumar şi executat prin spânzurare la 14 mai 1917, chiar în pădurea de pe versantul austro-ungar al graniţei. Avea doar 26 de ani…
În scrisorile adresate familiei în timpul războiului, sublocotenentul lăsa cu limbă de moarte ca rămăşiţele sale pământeşti să fie îngropate în pământ românesc. În 1921, fratele său, scriitorul Liviu Rebreanu, reuşeşte cu ajutorul Societăţii Monumentelor Eroilor Căzuţi, să reînhumeze osemintele sublocotenentului pe celălalt versant al fostei graniţe, iar în 1922 este înălţat și finalizat monumentul comemorativ în onoarea acestuia. Inspirat de această tragedie, Liviu Rebreanu a scris mai apoi, romanul ,,Pădurea spânzuraților” (1922), în care personajul principal, Apostol Bologa, este întruchiparea lui Emil Rebreanu. După cel de-Al Doilea Război Mondial, alături de monumentul închinat sublocotenentului Emil Rebreanu, a fost ridicat un alt obelisc, în memoria soldaţilor ruşi căzuţi în cele două războaie mondiale.
După 100 de ani de la ridicarea primului monument, în anul 2012, aici a fost ridicat un ansamblu monumental, care are peste patru metri înălțime și a fost realizat de artistul plastic Marcel Aciocoiței, din piatră și bronz. Ansamblul nu este doar un omagiu adus memoriei eroului martir, ci și un obiectiv istoric și turistic al României. În centrul monumentului se află efigia eroului Emil Rebreanu, iar pe latura opusă a obeliscului se află o compoziție reprezentându-l pe Sfântul Gheorghe. Acum, toate cele trei monumente formează un memorial, un ansamblu monumental reprezentativ pentru istoria neamului. Aşadar, de mai bine de 100 de ani, în acest loc sfinţit de jertfa martirilor neamului românesc se comemorează toţi eroii, prin prezentarea onorului de către detaşamente militare, depuneri de coroane, slujbe ale reprezentanţilor cultelor religioase, interpretarea și recitarea de cântece și versuri patriotice. Sub genericul ,,Calvarul unei granițe-ntre frați”, în ultimii ani, programul acestor manifestări care se desfășoară în ziua în care se sărbătorește Înălţarea Domnului și Ziua Eroilor, este completat de evoluţia membrilor ansamblului folcloric „La Porţile Neamului ”. Transpunerea cinematografică a romanului ,,Pădurea Spânzuraților” a fost realizată de regretatul regizor și actor Liviu Ciulei, peliculă care i-a și adus acestuia, ,,Premiul pentru regie” la Festivalul Internațional de Film de la Cannes (1956), prima distincţie obţinută de cinematografia românească la un eveniment de o asemenea anvergură. Ansamblul Monumental ,,Emil Rebreanu” se află situat pe un promontoriu înconjurat de brazi, lângă şoseaua naţională DN12A, la marginea de nord a satului Palanca.
Romulus-Dan BUSNEA
Rubrică realizată în colaborare cu Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău