15 ianuarie 2025

„Tunuri” de milioane, depistate de finanțiștii băcăuani

Sute de firme au fost călcate de inspectorii fiscali, în prima jumătate a acestui an. Verificările au fost făcute fie în cadrul inspecțiilor fiscale obișnuite, fie a controalelor inopinate. În total, aproape 520 de societăți comerciale au fost luate la bani mărunți, acțiuni în urma cărora s-a reușit recuperarea a nu mai puțin de 17,7 milioane de lei. Șapte dintre patronii controlați s-au ales cu dosare penale.

Practic, nu a rămas neverificat aproape niciun domeniu din economie, urmărindu-se, cu precădere, zonele unde existau posibilități dovedite în trecut de a se încălca legislația fiscală. De departe, cele mai vizate de controalele Fiscului au fost firmele din comerț, zonă din care, mai ales pe perioada de început a pandemiei, au venit și cele mai multe plângeri din partea băcăuanilor. Nu au scăpat de mâna lungă a Fiscului nici firmele din construcții, exploatarea și prelucrarea lemnului, agricultură sau recuperarea materialelor reciclabile sortate. De altfel, acestea au și fost domeniile unde au fost descoperite neregulile cele mai mari și mai multe.



Lăcomia, taxată de Fisc

Principala cauză care a dus la stabilirea de sume suplimentare în prima jumătate a anului a fost lipsa documentelor justificative din care să rezulte realitatea şi legalitatea operaţiunii economice. Practic, cei prinși cu mâța-n sac au declarat Finanțelor venituri mai mici față de realitate, în speranța că vor plăti impozite mai reduse.

În plus, au fost„taxate” de inspectorii fiscali și acele achiziții făcute de la așa-numitele „firme fantomă”, operațiuni în urma cărora patronii de firme ar fi cerut, nejustificat, statului să le returneze TVA-ul aferent. Sume considerabile au fost recuperate și de la tranzacțiile imobiliare unde nu au fost aplicate măsurile simplificate la achiziționarea unor clădiri și terenuri. Nu în ultimul rând, au fost depistate nereguli și în cazul patronilor de firme care au încadrat greșit – în rubrica „debitori diversi” – dividendele acordate asociaților, caz în care au fost calculate și declarate eronat impozitele aferente.

Au intrat pe fir și procurorii

Grav este că 7 dintre patronii de firme prinși în ofsaid de Fisc s-au ales cu dosare penale. Astfel, pentru prejudiciile aduse statului (totalizând peste 2 milioane de lei), administratorii societăților dau, acum, cu subsemnatul în fața procurorilor.

Interesant este că nici persoanele fizice autorizate nu au trecut neobservate de controlul inspectorilor fiscali, aproape 150 de băcăuani trecând prin sita Fiscului. Cei mai mulți dintre aceștia activau în domenii cum ar fi comerțul, construcțiile, consultanța IT și repararea autovehiculelor. Și mai interesant este că, de la aceste mici afaceri, s-a reușit atragerea la bugetul statului a circa 1,2 milioane de lei. În aceste cazuri, inspectorii fiscali au constatat că antreprenorii nu aveau declarate toate încasările făcute de la clienți. În plus, unii au încercat să fenteze statul, beneficiind de scutirea TVA, deși nu ceruseră atribuirea calității de plătitor de taxa pe valoarea adăugată în regim normal.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img