Numărul de gospodării conectate la rețeaua de gaze se va dubla, după ce Parlamentul a aprobat Ordonanța Guvernul pentru finanțarea acestor investiții. România are la dispoziție un miliard de euro, fonduri europene, pentru noi aducțiuni de gaze sau extinderea celor existente, iar dosarele se pot depune până pe 17 decembrie 2020.
”Este un important pas pentru modernizarea comunităților și pentru creșterea confortului oamenilor. Apa, canalizarea, gazele sunt minime dotări de care oricine ar trebui să beneficieze și, din păcate, județul Bacău, condus 30 de ani de PSD, a rămas corigent la acest capitol. Cum nici 30% dintre gospodăriile județului nu sunt racordate la gaz metan, este evident că acest proiect amplu este o oportunitatea de care sper să beneficieze cât mai mulți băcăuani. Ar trebui să ne situăm măcar în media națională, care estimează o dublare a numărului de consumatori. Știu că există deja comune din județ, care s-au asociat și au depus dosare pentru a demara investiția”, a declarat Tudorița Lungu, deputat PNL de Bacău.
Parlamentarul băcăuan a explicat că, din banii europeni se pot finanța construirea rețelelor de distribuție a gazelor naturale, inclusiv instalațiile, echipamentele și dotările aferente funcționalităților inteligente, construirea stațiilor de reglare, măsurare – predare a gazelor naturale și a racordului la Sistemul de Transport existent, construirea rețelelor interioare de distribuție a gazelor naturale pentru clădirile administrative publice, branșate la rețeaua de distribuție a gazelor naturale propusă prin proiect, construirea branșamentelor pentru consumatorii casnici până la limita proprietății publice.
Valoarea maximă a unui proiect este de 25 de milioane de euro, iar principalele condiții sunt racordarea a minimum 1.000 de noi gospodării la rețeaua de gaze naturale și implementarea proiectului în maxim trei ani, până în 2023.
Biroul de presă PNL Bacău
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.