7 noiembrie 2024

Trufandale pentru Paști

Cine zice că vremurile sunt grele, știe ce spune. Dar faptul că românul răzbate în orice fel de condiții, nu se pune la îndoială. Iar acest lucru ne este confirmat în urma unei vizite în Piața Centrală, acolo unde, parcă, lucrurile sunt așa cum au fost din totdeauna.

Bine, cu unele excepții. Între acestea, am constatat că zona cu module este închisă, la fel și terasele cu grătare. În rest, am văzut și doi băieți cu „țigări-țigări”, și vreo doi cerșetori cu fețe de milogi și neprotejați… Și dacă am intrat în atmosfera pieții, să facem slalom printre tarabe.



La urma urmei, acum cu toții suntem interesați de cumpărături în vederea pregătirii bunătăților de Paște. La o primă vedere, de ansamblu, marfă este. Tarabele sunt scăldate în fel de fel de culori. Roșii, ardei verzi, castraveți, ridichi roșii, ceapă verde, spanac…și toate trufandalele. Nu lipsește marfa de import.

Banane, portocale, roșii grecești, usturoi chinezesc, ardei turcești…ce mai, de toate. Precupeții, blindați cu mănuși și măști, pe care nu le folosesc așa cum ar trebui, își ademenesc clienții cum pot mai bine. Stropesc cu apă ridichile și salata verde să pară proaspete culese. Forfota se accentuează semn că a început și ora pensionarilor. Toată lumea verifică marfa din priviri, de la distanță, mulți strâmbă din nas și se hotărăsc greu să cumpere.

„Să le dăm de pomană?”

Ca de fiecare data, cumpărătorii se plâng de prețuri, iar cei care vând pomenesc de munca depusă pentru a crește și a adduce marfa pe tarabă. „Să le dăm de pomană?”, întreabă precupeții care spun că numai ei știu cum stau cu zilele aplecați pe straturi. Pentru că am ajuns la punctual sensibil al prețurilor, vom trece câteva în revistă: ceapă verde, 2 lei legătura; usturoi verde, 2 lei legătura; ridichi, 2 lei legătura; salată verde, 1-2 lei; spanac, 8 lei/kg sau 1-2 lei legătura; verdeață, 1 leu legătura.

Așadar, trufandalele sunt la prețuri mai mult decât accesibile. Dacă mergem mai departe, cartofii costă cam 2,5 lei/kg, morcovii 3-4 lei/kg, castraveții 7 lei, țelină 5-6 lei, roșiile între 9 și 11 lei kilogramul iar ciupercile de crescătorie, 3 lei/kg. La mare căutare este și varza murată, numai bună pentru sarmale, la 8 lei kilogramul, dar și frunzele de viță de vie la 10 lei.

Românul se adaptează

La sectorul lactate, intrarea se face pe sens unic. Astfel, în prima linie sunt „lăptarii”. La ei găsești caș de oaie la 25 de lei kilogramul, brânză de vaci la 20, brânză scoaptă numai bună pentru pască la 25 de lei și lapte la 7 lei litrul. În imediata vecinătate stau atârnați miei de Paște care au prețuri între 23 și 25 de lei pe kilogram, la carcasă. În rest, lume, îmbulzeală, zumzet asurzitor.

Uiți pe loc de pandemie, peisajul cu mască pe figură devenind familial. Din când în când mai apare câte o angajată a primăriei care le face observație vânzătorilor să poarte măștile corespunzător.

Părăsesc segmentul și traversez zona modulelor. Chiar dacă e închis, aleea e destul de agomerată. La în urmă piața, cu lumea ei pestriță, și într-o ultimă privire în urmă zăresc un loc care nu demult era plin de mușterii. O terasă unde se opera omul la un grătar să-și potolească foamea. Grătarul a rămas, dar firma a fost schimbată. De la cârnați, mici și bere s-a trecut…la amanet. E clar. Indiferent de vremuri, românul se adaptează. Dar până când?




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014