Lucrarile la regularizarea albiei, intarziate de… afluenti
Amplul proiect de infrastructura vizand regularizarea albiei Trotusului si a cursului afluentilor va fi gata abia peste 10 ani. Lucrarile au inaintat sustinut doar in sectorul Comanesti, unde constructorii au realizat peste 6 kilometri de aparare de mal. Proiectul prevede, in schimb, regularizarea a peste 110 kilometri de albie, precum si construirea a peste 101 kilometri de aparari de mal. Autoritatile sustin ca mersul inainte al lucrarilor depinde de fondurile alocate de guvernanti si ca durata acestora este de 120 de luni, asa cum rezulta din contractul de executie. Practic, daca zona Comanesti va fi ferita in viitorul apropiat de furia apelor Trotusului, nu acelasi lucru poate fi spus despre localitatile situate in aval de orasul amintit. Pana la finalizarea proiectului, acestea vor fi expuse in continuare riscului inundatiilor.
Dupa inundatiile din 2005 si 2006 guvernantii si-au pus in cap sa regularizeze albia raului Trotus. Proiectul initial, elaborat in intervalul 2006-2007, viza reabilitarea a 110,975 de kilometri de albie, respectiv construirea a 101,175 de kilometri de aparari de mal. Contestatiile la licitatie, precum si fondurile reduse cu care s-a pornit la drum au facut ca primele lucrari de anvergura sa demareze abia la 3 ani de la fatidicele inundatii, in 2009. Potrivit reprezentantilor Administratiei Bazinale de Apa (ABA) Siret, contractul de executie a lucrarilor prevede un termen de 120 de luni, adica 10 ani, pentru finalizare. "Studiul de fezabilitate a fost elaborat in 2006, iar deschiderea ofertelor a fost in august-septembrie 2008. Am avut contestatii, au ajuns si in instanta, la Curtea de Apel Bacau. Licitatia a inclus, la pachet, proiectarea si executia lucrarilor", a declarat Zenaida Cristea, sef serviciu "Investitii" din cadrul ABA Siret. Conform datelor oficiale, valoarea initiala a lucrarii s-a ridicat la 338 de milioane lei, insa la 31 decembrie 2010 aceasta avea o valoare de aproape 380 de milioane, cu peste 40 de milioane lei in plus.
14 zone de lucru
Reprezentantii ABA au recunoscut ca grosul fondurilor primite a fost directionat catre sectorul Comanesti, cursul Trotusului fiind impartit in 14 zone distincte in care se va lucra.
"Au fost si cele mai mari pagube acolo. Am fost si conditionati de banca, pentru ca in memorandum-ul de finantare s-a insistat sa se rezolve intai acest sector", a mai spus Cristea. Ea a recunoscut ca "in rest" nu se lucreaza pentru ca institutia nu are fondurile asigurate.
"Faptul ca se rezolva la Comanesti nu inseamna ca celelalte zone nu-s expuse la inundatii. Sunt foarte multe localitati si nu-i putem multumi pe toti odata", a afirmat Mihai Talpau, director tehnic in ABA Siret. Dupa finalizarea sectorului Comanesti, afirma reprezentantii ABA, urmeaza sa se lucreze la alte 12 sectoare. Pana in prezent, lucrarile executate in zona Comanesti au mobilizat fonduri de aproximativ 18 milioane lei.
"Nu stim exact cum se va inchide acest proiect, pentru ca nu stim ce va fi peste 10 ani. In 10 ani se pot intampla multe lucruri", a recunoscut Talpau.
"Intr-un an de zile se termina"
Conducerea Primariei Comanesti sustine ca in maxim un an de zile lucrarile pe sectorul de pe cursul Trotusului vor fi terminate. Potrivit primarului Viorel Miron (PNL) cea mai importanta problema o reprezinta regularizarea afluentilor raului.
"Noi speram ca la Comanesti sa se finalizeze intr-un an de zile si pe partea de afluenti. La cursul raului inca se mai lucreaza, dar maxim 3-4 luni. Mai este mult de lucru la afluenti. Au facut (n.r. – constructorii) 6 kilometri de aparare de mal si in proiect, pe zona Comanesti, sunt trecuti 16 kilometri. Diferenta o reprezinta regularizarea afluentilor", a spus Miron.
Vamanu ii elogiaza pe Borbely si Basescu
Emil Vamanu, seful ABA Siret, a declarat ca 2010 a fost un an neasteptat, Administratia primind bani de la fondul de mediu.
"S-au gasit bani necheltuiti la fondul de mediu, aproximativ 800 de milioane lei. Din acesti bani s-a lucrat la Saucesti sau in Suceava si Neamt. Daca nu era gura asta de oxigen, nu am fi facut fata. Borbely e un tip de nota 10. Daca a promis, face ce a promis", a apreciat Vamanu.
El a mai spus ca fara implicarea directa a sefului statului lucrarile la Saucesti s-ar fi impotmolit. "Faptul ca Basescu s-a ocupat personal de lucrarea de la Saucesti a facut sa n-avem nicio problema legata de bani. In 24 de ore am avut autorizatia de construire, iar noi n-aveam nici proiectul gata", si-a amintit seful ABA Siret.
Galatenii s-au procopsit cu zeci de milioane de euro
Conform siturilor de achizitii publice, proiectarea si executia de constructii pentru realizarea obiectivului de investitii "Amenajare rau Trotus si afluenti pe tronsonul Ghimes – Urechesti" au fost adjudecate de firma galateana Vega 93, contra sumei de 284,4 milioane lei fara TVA. SRL-ul din Galati a fost obligat, prin contract, sa se ocupe si de verificarea tehnica a proiectelor supuse executarii. Estimarea initiala a ABA Siret viza suma de peste 519 milioane lei pentru finantarea proiectului. Ofertantul castigator, Vega 93, este liderul unei asociatii de firme care mai include societatile SOCOT SA din Tg. Mures, respectiv Aquaproiect din Bucuresti.
Lucian Bogdanel