Cine are rau de ziare?
Municipiul Bacau este, inca o data, foarte special prin stilul in care administratia locala intelege sa exercite functia de baza: asigurarea pentru toti locuitorii sai a dreptului egal la existenta si dezvoltare, fara nicio discriminare. Printr-o politica a aprobarilor de amplasamente ce frizeaza abuzul, Primaria loveste in unii agenti economici, favorizandu-i pe altii in mod inexplicabil. Sub pretextul unei asa-zise incercari de a schimba in bine infatisarea orasului, chioscurile DESTEPTAREA au fost ridicate din 10 locatii. In sapte dintre aceste zone, chiar in apropierea respectivelor chioscuri exista alte spatii cu acelasi profil, apartinand unor agenti economici, dar care nu au fost deranjate deloc de Primarie. Aspectul acestor chioscuri este, de cele mai multe ori jalnic si contrazice o ipotetica dorinta de a schimba in bine fata Bacaului.
Viteji doar cu unii
Tratamentul inegal din partea autoritatii locale este vadit in cazul chioscului de pe strada Mihai Viteazu, care trebuie sa dispara conform unei dispozitii de primar din 8 noiembrie 2012. De ce? Argumentul il ofera viceprimarul Luchian, intr-o comunicare oficiala remisa societatii DESTEPTAREA: “(…) solicitarea dumneavoastra nu a fost avizata favorabil in vederea amplasarii unui chiosc pentru desfasurarea activitatii de comercializare marfa si difuzare presa la adresa sus mentionata, deoarece zona respectiva este o zona de promenada si foarte aglomerata.” Numai ca onor domnii primar si viceprimar nu au vazut ca pe partea cealalta a strazii, intr-o zona la fel de aglomerata, troneaza un alt chiosc, care are la vanzare exact aceeasi marfa, adica ziare si tutun. Iar aspectul nu este deloc… european.
… si la Piata
Nici pietonalul din zona Pietei Centrale nu suporta chioscurile DESTEPTARII, in schimb acolo este loc pentru altele! Motivatiile pentru ordinele de ridicare sunt la fel de hilar-enervante: zona aglomerata, aspect urbanistic european etc, etc. Daca aceste asa-zise norme edilitare ar fi aplicate cu buna-credinta, s-ar fi incercat o integrare a acestor module in peisajul urban. Insa nici macar disponibilitatea unor investitii importante in schimbarea aspectului respectivelor locatii nu a contat. In tot acest timp, firme cu profil identic au primit aprobarea de amplasare a unor chioscuri noi si relativ moderne, cu suprafata aproape dubla fata de vechile locatii.
Bacauanii nu sunt ascultati
In incercarea de a convinge administratia ca, dincolo de aspectul economic, exista si unul de interes al comunitatii, am solicitat locuitorilor din diverse zone parerea despre ridicarea chioscurilor dispusa de Primarie. Sute dintre ei au semnat chiar memorii de sustinere, consemnandu-si inclusiv adresa, seria si numarul actului de identitate, insa vocea lor nu a fost auzita. Necesitatea informarii este una reala, iar presa scrisa ramane pentru multi singura alternativa. Concluzia logica dupa aceasta campanie este ca administratia municipiului nu doreste ca bacauanii sa fie informati, intentie care se adauga celei de limitare a dreptului la functionare in conditii egale pentru un agent economic.
“Stimate domnule primar,
Cu deosebit respect, un numar mare, de zeci de locuitori din zona Mioritei, 22 Decembrie, Stefan cel Mare, strazi ale municipiului Bacau, va rugam cu multa insistenta sa dispuneti mentinerea chioscului de ziare nr. 517 din str. Stefan cel Mare. Mentionam ca acest chiosc de ziare limitrof cu strazile mai sus mentionate ne deserveste cu ziare locale: “Ziarul de Bacau”, “Desteptarea”, alte saptamanale, cat si ziare nationale. (…)”
Fragment dintr-o scrisoare adresata primarului Romeo Stavarache de cetateni ai Bacaului. Solicitarea lor nu a fost indeplinita
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.