25 octombrie 2024
ActualitateTrichina la control

Trichina la control

Veterinarii bacauani duc munca de lamurire cu cetatenii pentru a-i determina sa faca examenul trichineloscopic, dupa sacrificarea porcilor crescuti in gospodarie. aPentru a evita expunerea populatiei la consum de carne de porc infestata cu Trichinella spiralis, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau, prin intermediul Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (C.S.V.S.A.), asigura efectuarea examenului triciheloscopic, pe toata perioada sarbatorilor de iarna. De asemenea, examenele trichineloscopice pot fi efectuate si an cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar de Stat Bacau, din str. Bucovinei, nr. 2″, ne spune dr. Gheorghita Vlad, seful Biroului pentru Igiena si Sanatate Publica Veterinara din cadrul DSVSA Bacau. Inspectorii veterinari aduc la cunostinta cetatenilor ca pentru examenul trichineloscopic acestia trebuie sa recolteze spre analiza de la animalele sacrificate pilieri diafragmatici, probe din musculatura de la baza limbii si musculatura intercostala. aExamenul se face rapid, in cateva zeci de minute. Este mai bine pentru cetateni sa stie ca pot consuma carnea fara nici o grija. Reamintim ca in luna septembrie a acestui an am avut un caz de trichineloza, iar nuntasii care au consumat carnea porcului bolnav au ajuns la spital. Unul dintre consumatori chiar a murit”, declara dr. Vlad.

Nu cumparati de la coltul strazii!



Inspectorii de la DSVSA reamintesc persoanelor care detin si cresc porci pentru consum in gospodaria proprie ca au unele obligatii. aEi nu trebuie sa distruga crotaliile de la urechile animalelor. De asemenea au obligatia sa anunte medicul veterinar, pentru a declara sacrificarea animalului pentru consum propriu si predarea crotaliului acestuia”, precizeaza seful Biroului pentru Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bacau. Pentru a fi evitate tot soiul de neplaceri si pentru ca Sarbatorile sa tihneasca tuturor, veterinarii recomanda consumatorilor sa achizitioneze produse alimentare numai din unitati autorizate sanitar-veterinar. Ei nu trebuie sa cumpere din unitatile de comercializare carne care nu a fost marcata cu marca de sanatate a unitatii de sacrificare sau cu marca de identificare a unitatii de transare. Marca de sanatate/identificare atesta ca produsele au fost supuse controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor oficial. Carnea proaspata, destinata comercializarii an unitatile anregistrate sanitar veterinar, trebuie sa provina numai din abatoare aprobate sanitar veterinar, unde este asigurata asistenta sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor permanenta. aan cazul an care cetatenii vor cumpara produse din spatii improvizate sau din asistemul stradala, se expun riscului ambolnavirii”, concluzioneaza dr. Vlad.
Lili Adochitei



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img