15 noiembrie 2024

Trei scoli din Glavanesti au fost botezate cu numele unor sateni celebri

– doua scoli din Frumuselu se numesc, acum, „Poet Sergiu Adam” si „General Gh. Berdan”, iar scoala din Muncelu „Inv. Spirache Florea”

Satenii din Frumuselu si Muncelu (comuna Glavanesti), au fost, sâmbata, 8 noiembrie, de doua ori in sarbatoare, o data de hramul Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil, in acelasi timp pentru ca o dorinta mai veche a lor a fost implinita: si-au putut boteza scolile din sat cu numele a trei dintre fostii lor consateni poetul Sergiu Adam, generalul Gheorghe Berdan si invatatorul Spirache Florea. Festivitatea a avut loc la caminul cultural al satului, unde au venit la intâlnirea cu satenii presedintele Comisiei judetene de denumiri de institutii, Vilica Munteanu, directorul Arhivelor Statului Bacau, si conf. univ. dr. Ioan Danila, unul dintre initiatorii si sustinatorii proiectului. Au fost prezenti, de asemenea, membri ai familiei scriitorului bacauan Sergiu Adam si nepotul generalului Gheorghe Berdan.



Motivatiile acordarii de nume celor trei institutii de invatamânt din Frumuselu si Muncelu au fost prezentate de cele doua profesoare din sat care au lucrat efectiv la acest proiect, Tatiana Galan si Mariana Gârmacea. Despre personalitatea fiecaruia dintre cei trei celebri fii ai satului si depre proiectul redenumirii scolilor au vorbit Vilica Munteanu, Ioan Danila, deputatul de Valea Zeletinului Ioan Melinte, directorul coordonator al scolilor din Glavanesti, Maria Petrea, publicistul Dumitru V. Marin-Zeletin, parintele Ioan Berdan, nepotul generalului Gh. Berdan, fiica scriitorului Sergiu Adam, Cristina Câmpeanu, si primarul Gheorghe Tilibasa. Poetul Sergiu Adam le-a adresat participantilor la eveniment un cuvânt de multumire prin intermediul unei inregistrari video a unui scurt interviu realizat de Ioan Danila, iar un grup de elevi au recitat din opera sa.

Invatatorul Spirache Florea (1907 – 1989) a profesat in satul Muncelu in perioada 1926 – 1949. A fost considerat de contemporani si de urmasii sai un dascal exemplar. Satenii vorbesc si acum despre el cu apelativul “Domnul”.

Fiu al satului Fundatura, cum se considera chiar el, generalul Gh. Berdan (1894 – 1981) si-a incununat cariera militara si cu mai multe carti pe care le-a scris, in care evoca evenimente si eroi din Al Doilea Razboi Mondial, dar si cu o monografie a satului in care s-a nascut, pentru care a demonstrat un adevarat cult.

Sergiu Adam, poet, prozator, traducator, redactor sef al revistei Ateneu, s-a nascut in 1936 in judetul Galati, dar din frageda copilarie a trait in satul Frumuselu, de care a fost legat sufleteste toata viata. Despre acesta si despre oamenii lui vorbeste si acum cu deosebita afectiune.

„Ne-am aflat, la Frumuselu, in fata unor momente cu adevarat istorice. M-am implicat in istoricul comunei Glavanesti gratie doamnelor profesoare Tatiana Galan si Mariana Gârmacea, care, sub bagheta domnului primar, au actionat cu sârguinta pentru a face ca in aceasta comuna sa straluceasca cele trei nume pe care lor poarta acum scolile.”
Conf. univ. dr. Ioan Danila

„Nu vad moment mai important in viata unei comunitati decât acela al denumirii unei institutii, care permite raportarea la un model cultural, profesional, judiciar etc. Il cunosc de multa vreme pe Sergiu Adam, l-am cunoscut pe Spirache Florea, iar pe generalul Berdan l-am cunoscut din documente. Sunt placut impresionat de cele trei personalitati si de atribuirea numelor acestora unor institutii. Eu recomand, de altfel, tuturor autoritatilor sa foloseasca in astfel de scopuri nume ale unor personalitati locale si nu doar nationale sau internationale, pentru ca ele reprezinta colectivitatile in care au trait si trebuie sa ramâna si astfel in constiinta urmasilor.”
Vilica Munteanu, presedintele Comisiei Judetene de Atribuire a Denumirilor de Institutii




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Alte titluri

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014